Žena stojí pred budovou zničenou pri nočnom bombardovaní v Mykolajive na juhu Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajinci aj proruskí separatisti hlásia obete ostreľovania z radov civilistov, zasiahnutý bol aj kostol

04.08.2022, 12:44
Autor:
ČTKČTK

Zábery na sociálnych sieťach podľa agentúry Reuters ukazujú telá, niektoré roztrhané na kusy, ležiace pri ceste v centre Donecka a chodník poškvrnený krvou.

Osem ľudí zomrelo a štyria utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní mesta Toreck v Doneckej oblasti. Pravdepodobne delostrelecký granát tam dnes zasiahol skupinu ľudí čakajúcich na zastávke verejnej dopravy, uviedol gubernátor Pavlo Kyrylenko.

Medzi zranenými sú podľa neho tri deti. Päť obetí z radov civilistov hlásia tiež proruskí separatisti v Donecku. Správy nebolo možné okamžite overiť.

Ostreľovanie zasiahlo aj kostol

Ostreľovanie poškodilo tiež kostol a zranilo miestneho kňaza a poškodilo okolité výškové obytné budovy, uviedol Kyrylenko a vyzval zvyšných obyvateľov Doneckej oblasti na okamžitú evakuáciu.

image

O tretej svetovej. Vývoj na Ukrajine v pozadí sleduje oveľa nebezpečnejší hráč

"Apelujem na všetkých obyvateľov oblasti: Nerobte zo seba ruský cieľ. Zavčas sa evakuujte!" dodal Kyrylenko.

V Doneckej oblasti v súčasnosti Ukrajinci aj Rusi hlásia ťažké boje, predovšetkým pri regionálnej metropole Donecku. Ruské sily sa pokúsili vytlačiť ukrajinských obrancov z predmestia Donecka, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na vojenské zdroje oboch strán.

Doneck sa od roku 2014 nachádza pod kontrolou proruských separatistov, veľkú časť rovnomennej oblasti však naďalej drží Ukrajiny.

image

Rusko – Ukrajina online: Nad Európou visí Damoklov meč. Najväčšia jadrová elektráreň sa vymyká kontrole

V noci na dnes sa bojovalo predovšetkým o obec Pisky, ktorá leží západne od bývalého doneckého letiska a ktorá od roku 2015 tvorí oporný bod ukrajinskej armády. Separatisti už ohlásili jej obsadenie.

Terčom ruského ostreľovania sa stali tiež dediny Marijinka a Krasnohorivka juhozápadne od Donecka a tiež centrum mesta Avdijivka. Ofenzíva má podľa DPA uľaviť Donecku, ktorý v poslednom čase opakovane ostreľovalo ukrajinské delostrelectvo.

Útok má civilné obete

Predstavitelia doneckých separatistov uviedli, že pri dnešnom ukrajinskom ostreľovaní zahynulo najmenej päť ľudí a šesť ich bolo zranených. Zábery na sociálnych sieťach podľa agentúry Reuters ukazujú telá, niektoré roztrhané na kusy, ležiace pri ceste v centre Donecka a chodník poškvrnený krvou.

image

Schröder sa odmieta zriecť Putina. Moskva chce vojnu riešiť diplomaticky, tvrdí po stretnutí so šéfom Kremľa

Ruské jednotky sa okrem toho naďalej pokúšajú prelomiť ukrajinskú obrannú líniu okolo aglomerácie Slovjansku a Kramatorsku v Doneckej oblasti. Podľa ukrajinského generálneho štábu pokračujú boje tiež juhovýchodne od dôležitého dopravného uzla Bachmutu.

Rusko pokračuje aj v raketových útokoch na veľké ukrajinské mestá. V noci na Charkov na severovýchode krajiny dopadli štyri rakety. Na juhu sa cieľom ruského útoku stal opäť Mykolajiv. Podľa predbežných informácií bolo poškodených niekoľko obytných budov, útok si zrejme nevyžiadal žiadne obete na životoch ani zranených.

01 - Modified: 2022-08-04 10:29:50 - Feat.: 1 - Title: O tretej svetovej. Vývoj na Ukrajine v pozadí sleduje oveľa nebezpečnejší hráč 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2022-08-01 19:55:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci ukázali jednu vec, ktorá vôbec nebola istá, tvrdí expert. Väčšie ruské úspechy už neočakáva 04 - Modified: 2022-08-02 12:32:24 - Feat.: 0 - Title: Fotografia Oleny Zelenskej spustila virálnu reakciu. Flashmob #SitLikeAGirl dominuje sociálnym sieťam
01 - Modified: 2024-04-24 09:05:09 - Feat.: - Title: V obave skryl tvár, pravidelne sa sťahujú, aby ich Rusi nevypátrali. Viesť zbrojovku na Ukrajine je nebezpečné 02 - Modified: 2024-04-24 06:51:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že Ukrajina útočila dronmi v Smolenskej oblasti 03 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 04 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 05 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 14:41