Záporožská elektráreň. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko hlási zníženie výkonu dvoch blokov Záporožskej jadrovej elektrárne

08.08.2022, 13:57
Autor:
TASRTASR

Spoločnosť Enerhoatom obvinila ruské sily z vydierania sveta vyhláseniami, že Záporožská jadrová elektráreň je zamínovaná a invázne jednotky sú pripravené ju nechať vybuchnúť.

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň pracuje v "normálnom režime". Podľa agentúry TASS to dnes vo vysielaní kanála Rossija 24 povedal šéf proruskej oblastnej správy Jevhen Balickyj. Kyjev a Moskva sa navzájom obviňujú z víkendového ostreľovania najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

Podľa ruského ministerstva obrany bol znížený výkon dvoch blokov zariadenia. Kyjev a Moskva sa vzájomne obviňujú z víkendového ostreľovania najväčšej atómovej elektrárne v Európe. Šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom podľa agentúry Reuters vyzval, aby sa toto zariadenie stalo demilitarizovanou zónou.

image

Záporožská jadrová elektráreň len zázrakom nevybuchla, tvrdí Podoljak. Jeden z jej reaktorov je odstavený

Šéf ukrajinskej štátnej jadrovej spoločnosti Enerhoatom dnes podľa agentúry Reuters požiadal, aby sa toto zariadenie stalo demilitarizovanou zónou.

V elektrárni došlo k prepätiu

"Máme od armády a zástupcov ruského Rosatomu, ktorí tu situáciu sledujú, informáciu, že všetko je v normálnom režime," vyhlásil Balickyj. "Dva reaktory nepracujú na plný výkon a kontrolujú ich v súčasnosti ruské štruktúry," cituje ho ďalej TASS.

Šéf Enerhoatomu medzitým v televízii uviedol, že Záporožská jadrová elektráreň by mala byť miestom bez vojenskej prítomnosti a na mieste by mali byť mierové sily.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov dnes podľa ruských agentúr obvinil ukrajinské delostrelectvo z nedeľňajšieho ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne. Tvrdí, že útok poškodil vedenie vysokého napätia, ktoré zásobuje elektrinou Záporožskú a Chersonskú oblasť, ktorých časti sú pod ruskou okupáciou.

"V Záporožskej jadrovej elektrárni došlo k prepätiu, ktoré spôsobilo dym na otvorenom rozvádzači stanice," povedal Konašenkov. Výkon dvoch blokov elektrárne bol podľa neho znížený, aby sa zabránilo narušeniu prevádzky elektrárne.

"Rozhodnutie, ktoré žiadame od svetového spoločenstva a všetkých našich partnerov... je stiahnutie útočníkov z územia zariadenia a vytvorenie demilitarizovanej zóny na území zariadenia," povedal Petro Kotin. "Prítomnosť mierových síl v tejto zóne a odovzdanie kontroly (do ich rúk) nad ňou, a potom aj kontroly nad zariadením ukrajinskej strane, by tento problém vyriešilo," dodal.

image

Rusko desí jadrovou katastrofou, záporožská elektráreň je jeho štít, tvrdia Američania

Spoločnosť Enerhoatom zároveň na platforme Telegram obvinila ruské sily z vydierania sveta vyhláseniami, že Záporožská jadrová elektráreň je zamínovaná a invázne jednotky sú pripravené ju nechať vybuchnúť, píše portál Ukrajinska pravda.

Ruské invázne sily obsadili Záporožskú jadrovú elektráreň na začiatku marca za dramatických okolností, keď z Ukrajiny prichádzali správy o tom, že útočiaci Rusi pri prudkých bojoch areál jadrového zariadenia ostreľujú. V jeho nejadrovej časti vtedy vypukol požiar. Stále v nej však pracujú ukrajinskí technici.

Ukrajinské úrady cez víkend obvinili ruské invázne sily z ostreľovania elektrárne, pričom podľa nich boli poškodené tri senzory pre sledovanie radiácie okolo areálu. Podľa Kotina boli dvaja pracovníci zariadenia pri ostreľovaní zranení.

Poškodené boli administratívne budovy

Ruskom dosadení predstavitelia v oblasti aj ruské ministerstvo obrany naopak vinia ukrajinské ozbrojené sily z toho, že zasiahli areál raketometom a poškodili administratívne budovy a skladovacie priestory.

Podobné správy prišli zo Záporožskej jadrovej elektrárne aj v piatok, keď ju zasiahli delostrelecké údery, z ktorých Moskva a Kyjev vzájomne obvinili jednotky opačnej strany. Útok zasiahol vedenie vysokého napätia pri elektrárni, pričom jeden z jej reaktorov bol odstavený.

image

Cherson a Záporožie prepojíme s Krymom. Medzi oblasťami zavedieme železničnú dopravu, znie z Moskvy

Ukrajinské ozbrojené zložky z útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň dnes obvinil tiež hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý zároveň podľa agentúry AFP varoval pred potenciálne "katastrofálnymi dôsledkami" pre Európu.

Tvrdenia strán konfliktu nebolo možné nezávisle overiť.

Boje odohrávajúce sa v blízkosti jadrovej elektrárne znepokojili svet. Generálny tajomník OSN António Guterres dnes apeloval na sprístupnenie Záporožskej jadrovej elektrárne medzinárodným inšpektorom. Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi cez víkend povedal, že súčasný vývoj vytvára "veľmi skutočné riziko jadrovej katastrofy".

01 - Modified: 2022-08-06 15:25:46 - Feat.: 1 - Title: Záporožská jadrová elektráreň len zázrakom nevybuchla, tvrdí Podoljak. Jeden z jej reaktorov je odstavený 02 - Modified: 2022-08-06 10:38:34 - Feat.: 1 - Title: Dovolenka neďaleko frontovej línie. Kvôli sankciám sa množstvo Rusov slní na Kryme 03 - Modified: 2022-08-04 10:03:21 - Feat.: 1 - Title: Rusko desí jadrovou katastrofou, záporožská elektráreň je jeho štít, tvrdia Američania
01 - Modified: 2024-04-20 12:52:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci útočili v ôsmich ruských regiónoch, cielili na energetickú infraštruktúru 02 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 03 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 04 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 17:35