Vojak s ruskou vlajkou na uniforme stojí na stráži pri Záporožskej jadrovej elektrárni pri Ruskom kontrolovanom meste Enerhodar v Záporožskej oblasti, Ukrajina 4. augusta 2022. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Buď tu bude Rusko, alebo jadrová púšť. Rusi Záporožskú elektráreň zamínovali a odpájajú ju

08.08.2022, 18:44
Autor:
jhrjhr

Rusi sa najväčšej atómovej elektrárne v Európe zmocnili v marci. V poslednej dobe začali rozmiestňovať v areáli ťažké delostrelecké batérie a pokladať protipechotné míny pozdĺž brehov nádrže, ktorej voda ochladzuje šesť jadrových reaktorov.

Ruskí vojaci podmínovali elektrické bloky Záporožskej jadrovej elektrárne, uviedol podľa ukrajinskej jadrovej spoločnosti Enerhoatom veliteľ ruskej posádky Valerij Vasiljev. Ten zároveň hrozí ich odpálením. Podľa Ukrajincov Rusi tiež cielene ničia infraštruktúru elektrárne, aby Ukrajinu odstrihli od prúdu.

„Buď tu bude ruská krajina, alebo spálená púšť,“ citovala veliteľa ukrajinská spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň spravuje. Hovorca ukrajinského ministerstva obrany Ukrajiny Andrij Jusov informácie o podmínovaní elektrárne ruskými silami potvrdil agentúre Interfax-Ukrajina.

Ešte ďalej než cez mŕtvoly

„Zamínovali sme všetky dôležité zariadenia Záporožskej jadrovej elektrárne. A neskrývame to pred nepriateľom. Varovali sme ich. Nepriateľ vie, že zariadenie bude buď ruské, alebo žiadne,“ povedal Vasiljev svojim vojakom.

„Musíte byť pripravení na následky tohto kroku. A vy, bojovníci, osloboditelia, musíte chápať, že nemáme žiadnu inú možnosť. A keď príde aj na ten najťažší príkaz, musíme ho splniť so cťou.“

Tvrdenie strán konfliktu nie je možné nezávisle overiť.

V piatok a cez víkend prichádzali správy o ostreľovaní elektrárne, z ktorých sa navzájom obviňujú Ukrajinci a Rusi. Generálny tajomník OSN António Guterres vyjadril nad celou situáciou vážne znepokojenie.

image

Bliká červená kontrolka. Musíme preveriť, čo sa deje v Záporoží, hovorí šéf agentúry pre atómovú energiu

"Akýkoľvek útok na jadrovú elektráreň je samovražedná záležitosť," povedal v pondelok s tým, že by do areálu mali mať prístup odborníci z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE, ktorého šéf Rafael Grossi varoval pred rizikom "jadrovej katastrofy".

Podľa ukrajinského veľvyslanca v MAAE Jevhenija Tsymbaliuka Rusi cielenou streľbou na jadrovú elektráreň chcú zamedziť prúdeniu elektriny na juh Ukrajiny.

"Cieľom ruských okupantov je zničiť infraštruktúru závodu, poškodiť všetky prenosové linky, ktoré sa používajú na prepravu elektriny do ukrajinskej siete a spôsobiť výpadky prúdu," varoval.

Elektráreň ako demilitarizovaná zóna

Šéf Enerhoatomu uviedol, že Záporožská jadrová elektráreň by mala byť miestom bez vojenskej prítomnosti a mali by tam byť len mierové sily. „Rozhodnutie, ktoré žiadame od svetového spoločenstva a všetkých našich partnerov... je stiahnutie útočníkov z územia zariadenia a vytvorenie demilitarizovanej zóny na území zariadenia,“ povedal Petro Kotin.

"Prítomnosť mierových síl v tejto zóne a odovzdanie kontroly (do ich rúk) nad ňou, a potom aj kontroly nad zariadením ukrajinskej strane, by tento problém vyriešilo," dodal.

Rusi sa najväčšej jadrovej elektrárne v Európe zmocnili v marci. Denník The Wall Street Journal píše s odvolaním sa na ukrajinské zdroje, že ruskí vojaci začali v poslednej dobe rozmiestňovať v areáli ťažké delostrelecké batérie a pokladať protipechotné míny pozdĺž brehov nádrže, ktorej voda ochladzuje šesť reaktorov.

image

Rusi sa vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu najväčšiu jadrovú elektráreň. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok

Ukrajincov konanie Rusov veľmi znepokojuje. "Udržujú si to ako základňu pre svoje delostrelectvo," povedal denníku európsky úradník vyslaný do neďalekého mesta Záporožie, ktoré zostáva pod kontrolou Ukrajiny. „Chápu, že Ukrajina na ich útoky z elektrárne neodpovie.“

Cieľom ruskej armády je zrejme držať kontrolu na južnej frontovej línii, kde Ukrajinci začali protiofenzívu. "Zdá sa, že je to jedna z ruských taktík, vziať kritickú infraštruktúru a použiť ju ako štít," povedal bývalý ukrajinský minister obrany Andrij Zagorodniuk. Ukrajinci priznávajú, že útok na elektráreň by bol veľmi ťažký. Jediná možnosť tak je v podstate obsadiť okolité oblasti a prinútiť Rusov odísť.

Oživená spomienka na Černobyľ

Terajší vývoj u bežných Ukrajincov vyvoláva strach, že by sa mohla opakovať černobyľská katastrofa. „Nechápu, čo by svojimi činmi mohli spôsobiť,“ povedala žena jedného z pracovníkov elektrárne.

„Nedaj bože, aby sa stalo niečo nenapraviteľné – a nikto nezastaví vietor, ktorý bude šíriť rádioaktívnu kontamináciu,“ obáva sa aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Vyzval medzinárodné spoločenstvo k silnejšej reakcii. Chce, aby zaviedlo sankcie proti ruskému jadrovému priemyslu.

image

Záporožská jadrová elektráreň len zázrakom nevybuchla, tvrdí Podoljak. Jeden z jej reaktorov je odstavený

Kroky Rusov sa dočkali veľkého odsúdenia aj zo Západu. Americký minister zahraničia Antony Blinken minulý týždeň obvinil Rusko, že premenením elektrárne na vojenskú základňu ju využíva ako "jadrový štít". Rusi podľa neho jednajú s „veľkou nezodpovednosťou“.

01 - Modified: 2022-08-08 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Rusi sa vyhrážajú, že vyhodia do vzduchu najväčšiu jadrovú elektráreň. Týchto 11 vecí ti pomôže prežiť jadrový útok 02 - Modified: 2022-08-08 11:58:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko hlási zníženie výkonu dvoch blokov Záporožskej jadrovej elektrárne 03 - Modified: 2022-08-08 11:33:33 - Feat.: 1 - Title: Rusko opäť obvinilo Ukrajinu z nebezpečného ostreľovania Záporožskej elektrárne 04 - Modified: 2022-08-08 05:40:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN Guterres: Hrozba jadrového konfliktu je po desaťročiach späť 05 - Modified: 2022-08-07 05:44:52 - Feat.: 1 - Title: Šéf agentúry pre atómovú energiu odsúdil ostreľovanie Záporožskej atómovej elektrárne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:54