Moslimské ženy ponúkajú sladkosti kartónovému výrezu indického premiéra Narendru Modiho na oslavu v predvečer hinduistického festivalu Raksha Bandhan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Indovia si musia kupovať štátnu vlajku výmenou za prídel potravín, každý by ju mal mať vyvesenú pri dome

12.08.2022, 08:07
Autor:
ČTKČTK

Cieľom vlády je, aby do pondelka bolo vyvesených najmenej 200 miliónov vlajok. Minister vnútra Amit Šáh vyzval ľudí, aby si vymenili svoje profilové obrázky na sociálnych sieťach za vlajku.

Líder indickej opozície Ráhul Gándhí obvinil vládu, že pred oslavami Dňa nezávislosti, ktoré sa uskutočnia 15. augusta, núti ľudí, ktorí majú nárok na bezplatné potraviny v štátnych prídelových obchodoch, aby si výmenou za jedlo kúpili vlajky. Informoval o tom denník The Guardian. India sa pripravuje na oslavu 75 rokov nezávislosti.

Gándhí sa domnieva, že v niektorých prípadoch je ľuďom vlastenecký zápal vnútený, a upozornil na rozšírené video, na ktorom je vidieť ako predavač nadáva zákazníkovi, ktorý si prišiel pre obilie zadarmo a nechcel si kúpiť vlajku. "Je to nariadenie zhora, šéf mi nariadil, aby som nedával prídely tým, ktorí si odmietajú kúpiť vlajku," hovorí vo videu predavač.

Nacionalizmus nemožno predávať

V Harijáne, kde sa incident udial, vládne na celoštátnej aj štátnej úrovni nacionalistická Indická ľudová strana. Gándhí si však myslí, že nacionalizmus nemožno predávať. "Vláda nacionalistickej Indickej ľudovej strany útočí na sebaúctu chudobných obyvateľov našej krajiny," napísal Gándhí na facebooku.

image

Indické firmy stále viac kupujú ruské uhlie namiesto dolárov za ázijské meny

Ďalší kritici vlády premiéra Naréndra Módího uviedli, že priaznivci vládnej strany vyvíjali nátlak na majiteľov obchodov, bytové družstvá a firmy, aby vlajku vyvesili. "Keďže si Módího strana privlastnila vlastenectvo ako súčasť svojej ideológie, nevynechá žiadnu príležitosť. Zamlčujú však, že toto vlastenectvo je iba hinduistické vlastenectvo, "uviedol jeden z analytikov, Parsa Ventaktešvar Rao.

Na Deň nezávislosti je zvykom na verejných budovách vyvesiť štátnu vlajku a niektorí ľudia ju tiež vyvesia pred svojím domom. Tento rok však Módí začal kampaň nazvanú "vlajka v každom dome", ktorá sa stala ústredným bodom osláv. Cieľom vlády je, aby do pondelka bolo vyvesených najmenej 200 miliónov vlajok.

Minister vnútra Amit Šáh vyzval ľudí, aby si vymenili svoje profilové obrázky na sociálnych sieťach za vlajku.

Módí osobnú voľbu odmieta

V niektorých štvrtiach Dillí si vyvesenie vlajky vzalo za úlohu sociálne združenie. Keď niektorí obyvatelia v skupine na WhatsAppe uviedli, že by to malo byť ponechané na osobnej voľbe, pretože niektorí ľudia sa nechcú riadiť Módího pravidlami, predseda združenia to odmietol.

"S osobnou voľbou to nemá nič spoločné. Je to vec národnej cti a úcty," dodal. Na druhý deň nechal podľa svedkov v okolí vyvesiť 80 vlajok a zmenil profilový obrázok skupiny na WhatsAppe na indickú vlajku.

image

Ženu s jej štyrmi deťmi zavraždili, ich telá vyhodili do studne. Lov na čarodejnice je globálny problém 21. storočia

V meste Surat v štáte Gudžarát, odkiaľ Módí pochádza, sa obchodníci s textilom vydali na sprievod s vlajkou dlhí päť kilometrov. Za normálnych okolností platia v Indii prísne pravidlá, ktoré určujú, z akej látky môže byť trikolóra vyrobená a kde a ako môže byť vyvesená, ale tento rok vláda pravidlá zmiernila, aby jej vyvesovanie uľahčila.

01 - Modified: 2022-08-10 11:28:32 - Feat.: 1 - Title: Indické firmy stále viac kupujú ruské uhlie namiesto dolárov za ázijské meny 02 - Modified: 2022-08-09 12:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ženu s jej štyrmi deťmi zavraždili, ich telá vyhodili do studne. Lov na čarodejnice je globálny problém 21. storočia 03 - Modified: 2022-08-09 10:34:31 - Feat.: 1 - Title: Moskva je vo vývoze ropy čoraz viac závislá od Indie a Číny, odoberá ju aj Turecko
01 - Modified: 2024-04-11 12:02:38 - Feat.: - Title: VIDEO Pri pobreží Indie objavili veľké podmorské mesto. Podľa niektorých vedcov by mohlo prepísať históriu civilizácie 02 - Modified: 2024-04-06 14:40:24 - Feat.: - Title: Akciové trhy v Číne a Hongkongu za tri roky padli o takmer päť biliónov dolárov 03 - Modified: 2024-04-05 19:15:45 - Feat.: - Title: India pohrozila vstupom do Pakistanu s cieľom usmrtiť teroristov na úteku 04 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Šatníky Slovákov zažívajú epický súboj. Bavlna odpovedá na provokáciu polyesteru, preteky okorenila aj ropa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 23:48