Proruskí rebeli sedia v aute so zbraňami v ukrajinskom meste Doneck. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Rusko sa snaží o postup v Doneckej oblasti, separatisti chystajú referendum

15.08.2022, 11:00
15.08.2022, 11:22
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Ukrajinské vojenské velenie informovalo, že ruské jednotky sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu a postúpiť v smeroch na lokality Olexandropol, Krasnohorivka, Avdijivka, Marinka a Pisky.

Úrady na Ruskom okupovaných územiach Ukrajiny pokračujú v upevňovaní svojej kontroly presadzovaním platieb v rubľoch. Informoval o tom v pondelok britský denník The Guardian.

Americký Inštitút pre štúdium vojny, ktorý sa odvolal na ukrajinskú vojenskú rozviedku, tvrdí, že Moskvou dosadené orgány v okupovanom meste Cherson na juhu Ukrajiny vyvíjajú nátlak na miestnych pracovníkov záchrannej služby, aby podpísali formuláre, že súhlasia s prácou pre novú okupačnú vládu a vyplácaním miezd v rubľoch.

image

Doneckí separatisti oznámili, že zakážu Google. Podporuje podľa nich terorizmus a násilie

Ruské okupačné orgány údajne tiež pokračujú v zhromažďovaní osobných údajov z pasov príjemcov humanitárnej pomoci, civilistov, ktorí kontaktujú proruské úrady, a zákazníkov ruských mobilných operátorov.

Podľa britských tajných služieb je Rusko tiež pravdepodobne v pokročilom štádiu príprav referenda o pripojení takzvanej Doneckej ľudovej republiky na východe Ukrajiny k Rusku.

Ruské médiá už 11. augusta citovali Moskvou dosadeného šéfa Doneckej ľudovej republiky Denisa Pušilina, že dátum referenda o pripojení Doneckej ľudovej republiky k Rusku bude vyhlásený po "úplnom oslobodení" Doneckej ľudovej republiky. Nie je však jasné, či už bolo prijaté konečné rozhodnutie o uskutočnení hlasovania, uviedlo britské ministerstvo obrany.

image

Pohľad do Putinovej mysle: Má jasný plán, verí, že víťazí a Kyjev do dvoch rokov kapituluje

Ukrajinské vojenské velenie v posledných dňoch informovalo o tom, že ruské jednotky sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu a postúpiť v smeroch na lokality Olexandropol, Krasnohorivka, Avdijivka, Marinka a Pisky. Ukrajinský generálny štáb na svojom brífingu v noci na pondelok konštatoval, že sa tam odohrávajú ťažké boje.

Ukrajinský vojenský expert Oleh Ždanov na margo tohto vývoja vysvetlil, že situácia je obzvlášť zložitá v Avdijivke a v okolitých lokalitách, ako sú Pisky.

image

Súrodenci prežili vojnu v Mariupole, cesta za rodičmi im trvala mesiace

"Na mieste nemáme dostatočnú delostreleckú silu a naše jednotky žiadajú o väčšiu podporu na obranu obce Pisky," povedal Ždanov vo videu zverejnenom na internete. Pisky sa nachádzajú iba niekoľko kilometrov od Donecka. "Obec je však pod ukrajinskou kontrolou," tvrdil Ždanov. Denník The Guardian upozornil, že správy z bojísk nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Americký Inštitút pre štúdium vojny ISW uviedol, že najtvrdšie boje sa teraz zvádzajú pri Charkove, na osi Izjum-Slovjank, v oblasti Siversku a Lysyčansku, pri Bachmute, v okolí Avdijivky a Donecku a na juhu Ukrajiny. To podľa analytikov svedčí o tom, že Moskva dáva prednosť postupu vojsk pri Bachmute a možno Siversku a snaží sa využiť sily separatistickej DNR na obsadenie územia pri Avdijivke, ktoré sa nepodarilo dobyť v roku 2014. Sústredenie dobrovoľníckych práporov pri Izjume a Slovjansku svedčí o tom, že tento úsek nie je v centre pozornosti Moskvy a môže byť zraniteľný protiútokmi ukrajinských síl, myslí si ISW. Zloženie ruských síl na juhu krajiny je relatívne rôznorodejšie ako inde a môže vytvárať ruskému veleniu problémy pri riadení, najmä ak budú ukrajinské sily pokračovať v protiofenzíve v Chersonskej oblasti.

Väčšina príslušníkov veliteľstva ruských síl opustila okupovaný Cherson kvôli tomu, že prístupové cesty ovláda ukrajinské delostrelectvo, ktoré tiež zničilo mosty cez Dneper. V ukrajinskej televízii to uviedol zástupca šéfa oblastnej správy Jurij Sobolevskyj. "Rusi v súčasnosti nemajú ani jednu bezpečnú zásobovaciu trasu, ktorá by bola schopná naplniť potreby vojenského zoskupenia pri Chersone. Antonivský most už nemožno prejsť ani pešo. To sa tiež stalo hlavným dôvodom, prečo vojenské velenie opustilo Cherson. Väčšina z nich odišla z Chersonu, sú o tom dôkazy," povedal Sobolovskyj podľa denníka Ukrajinska pravda.

01 - Modified: 2022-07-22 12:35:05 - Feat.: 1 - Title: Doneckí separatisti oznámili, že zakážu Google. Podporuje podľa nich terorizmus a násilie 02 - Modified: 2022-07-22 08:23:54 - Feat.: 1 - Title: Pohľad do Putinovej mysle: Má jasný plán, verí, že víťazí a Kyjev do dvoch rokov kapituluje 03 - Modified: 2022-07-14 10:54:03 - Feat.: 1 - Title: CNN: Dve vyčerpané armády bojujú o východ Ukrajiny, vojna je na ďalšej križovatke 04 - Modified: 2022-07-19 13:08:51 - Feat.: 1 - Title: Súrodenci prežili vojnu v Mariupole, cesta za rodičmi im trvala mesiace
01 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 02 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 03 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 21:48