Ukrajinskí vojenskí zdravotníci ošetrujú obyvateľku Donbasu zranenú po ruskom útoku. FOTO: REUTERS
StoryEditor

CNN: Dve vyčerpané armády bojujú o východ Ukrajiny, vojna je na ďalšej križovatke

14.07.2022, 12:53
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská armáda a Západ sa sústredia na odrazenie ďalšieho ruského útoku na východe krajiny, píše CNN a dodáva, že ak sa tempo ruského postupu Luhanskou oblasťou bude opakovať aj v susednom regióne, vojna sa natiahne do jesene a zimy.

Vojna na Ukrajine sa dostala na ďalšiu križovatku a bojovníci na oboch stranách sa pripravujú na tretie dejstvo bojov, ktoré by mohlo zvrátiť rovnováhu konfliktu. Na svojom webe to píše stanica CNN, ktorá sa v analytickom článku zamýšľa nad ďalším možným vývojom ruskej invázie na Ukrajine.

"Je to veľmi opotrebovávací boj," myslí si Justin Bronk z britského think-tanku Royal United Services Institute. "Je to boj medzi dvoma armádami, z ktorých obe utrpeli obrovské straty a sú blízko vyčerpania," poznamenal.

Orientácia na východ

Ruský prezident Vladimir Putin pred tromi mesiacmi preorientoval svoju vojnu, ktorú vedie na Ukrajine od 24. februára, na východ krajiny. Urobil tak po prvotnom neúspešnom pokuse dobyť zo severu aj Kyjev.

Po tom, ako nedávno ruské invázne vojská zavŕšili pomalý a krvavý postup Luhanskou oblasťou dobytím mesta Lysyčansk, môže sa šéf Kremľa cítiť byť v polovici cesty, píše CNN s odvolaním sa na región, ktorý spoločne s Doneckou oblasťou tvorí priemyselný Donbas.

Očakáva sa, že ďalším Putinovým krokom bude práve Donecká oblasť, ktorej dobytie by splnilo hlavný cieľ Kremľa: ovládnutie celého Donbasu, ktorého časť od roku 2014 ovládajú Moskvou podporovaní separatisti.

Kedy a ako k tomu dôjde, je však nejasné, upozorňuje stanica. Rusko pokračuje v intenzívnych vzdušných úderoch, ale podľa amerického Inštitútu pre výskum vojny sú ruské pozemné sily uprostred operačnej pauzy, aby si oddýchli a preskupili sa.

To by mohlo dať ukrajinskej armáde čas na prípravu obrany častí Doneckej oblasti, ktoré má stále pod kontrolou. Zároveň sa hovorí o ukrajinskej protiofenzíve na iných miestach frontu, najmä s ohľadom na juhoukrajinské mesto Cherson, ktoré Rusi okupujú od začiatku invázie.

image

Kyjev chystá protiofenzívu. Na dobytie juhu Ukrajiny pripravujeme milión vojakov, tvrdí Reznikov

Ďalšiu fázu pocítia najmä dve mestá

Keď vypukne ďalšia fáza plného boja, nemusia to byť bitky posledné, ale môžu podľa analytikov do veľkej miery ovplyvniť výsledok vojny. "Sú tam dve mestá, ktoré sa bohužiaľ stanú veľmi známymi," domnieva sa Samir Puri z londýnskeho Medzinárodného inštitútu strategických štúdií.

Kľúčové bitky armády podľa neho zvedú o Sloviansk a Kramatorsk na severe Doneckej oblasti. "Mám podozrenie, že to bude ďalší Severodoneck a Mariupol," dodal s odvolaním sa na mestá zdevastované pri ruskom postupe. Získanie Sloviansku a Kramatorska by pre Kremeľ znamenalo podľa CNN zásadný prelom.

Ak sa však ukrajinským obrancom podarí získať späť Cherson, pre Rusko by to podľa analytikov znamenalo pomerne závažný problém. Narušilo by to ruské zásobovacie línie, prerušilo jeho pozemný most na Krym a predstavovalo by to výrazné posilnenie morálky na ukrajinskej strane.

image

Rusmi dosadený starosta pri Charkove zahynul po atentáte. Vybuchlo mu auto

Ďalší vývoj bude do veľkej miery závisieť od palebnej sily a výzbroje, ktorú môže každá strana ešte využiť. Niektorí analytici špekulujú, že Rusko čoraz častejšie siaha po starších a menej presných raketách, čo podľa nich naznačuje, že sa jeho rezervy vyčerpávajú. Ukrajina čelí opačnému problému, upozorňuje americká spravodajská stanica.

Do krajiny mieri množstvo špičkovej západnej výzbroje, pričom ide o rôzne nesúrodé systémy, ktoré podľa Bronka vyžadujú rôznu logistiku či údržbu, a Ukrajinci sa s nimi navyše musia učiť narábať.

Ukrajinská armáda a Západ sa sústredia na odrazenie ďalšieho ruského útoku na východe krajiny, pokračuje CNN a dodáva, že ak sa tempo ruského postupu Luhanskou oblasťou bude opakovať aj v susednom regióne, vojna sa natiahne do jesene a zimy.

Zároveň nie je jasné, či Putin ukončí svoju inváziu, ak získa celý Donbas. "Nemyslím si, že by sa ambície Rusov (mimo východu Ukrajiny) úplne rozplynuli," myslí si Max Bergmann z Centra pre strategické a medzinárodné štúdiá.

"Sú naozaj odhodlaní kontrolovať Donbas, ale ak môžu dosiahnuť ďalšie zisky, budú sa o to snažiť," dodáva.

Ak sa Putin rozhodne pokračovať za hranice Donbasu, mohol by som chcieť postúpiť k rieke Dneper, ktorá polí Ukrajinu od severu k juhu. To by znamenalo pokúsiť sa ovládnuť polovicu krajiny, čo by vyvolalo zdesenie na Západe a značne predĺžilo vojnu, píše CNN.

01 - Modified: 2022-07-13 18:54:16 - Feat.: 1 - Title: Sami sa majú ukracovať o úrodu obilia. Rusi obviňujú ukrajinských vojakov z ničenia polí 02 - Modified: 2022-07-13 13:17:31 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási odrazenie útoku pri Sloviansku. Oslobodila aj piatich zajatcov v Chersone 03 - Modified: 2022-07-13 13:10:36 - Feat.: 1 - Title: Pripravujeme sa na úplné oslobodenie juhu štátu, vyhlásil ukrajinský šéf diplomacie 04 - Modified: 2022-07-12 05:54:36 - Feat.: 1 - Title: "Mínus jeden ruský sklad munície." Okupovaným mestom otriasla explózia, hlásia desiatky zranených aj mŕtvych 05 - Modified: 2022-07-11 19:05:01 - Feat.: 1 - Title: Rusmi dosadený starosta pri Charkove zahynul po atentáte. Vybuchlo mu auto 06 - Modified: 2022-06-10 15:02:59 - Feat.: 1 - Title: Okupovaný Cherson pritvrdzuje v odpore. Ukrajinci vyhodili do vzduchu kaviareň využívanú bábkovou vládou
01 - Modified: 2024-04-23 21:43:17 - Feat.: - Title: Päť kilometrov za desať dní. Ruské invázne sily dosiahli na Ukrajine významný postup 02 - Modified: 2024-04-23 20:18:18 - Feat.: - Title: Senát USA smeruje k schváleniu balíka s pomocou Kyjevu, hlasovať sa môže už v noci 03 - Modified: 2024-04-23 19:07:53 - Feat.: - Title: Pentagón je pripravený poslať Ukrajine prvú časť schválenej vojenskej pomoci za miliardu dolárov 04 - Modified: 2024-04-23 18:59:14 - Feat.: - Title: Kremeľ podniká vzdušnú a informačnú operáciu s cieľom zničiť Charkov, chce prinútiť ľudí k úteku 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 01:07