Šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Výcviková misia pre Ukrajinu by mala byť najväčšou z tých organizovaných Európskou úniou, tvrdí Borrell

24.08.2022, 16:56
Autor:
ČTKČTK

"Mala by to byť najsilnejšia (výcviková misia), pretože sa nachádzame v najzávažnejšej situácii," povedal dnes Borrell. Krok Únie sa zaiste nebude páčiť Vladimirovi Putinovi.

Výcviková misia ukrajinských vojakov a armády by mala byť najväčšou medzi tými, ktoré organizuje Európska únia. Dnes to povedal šéf únijnej diplomacie Josep Borrell, ktorý zámer zriadiť únijnú vojenskú misiu na pomoc ukrajinskej armáde prvýkrát spomenul v pondelok.

Rokovať o nej budú začiatkom budúceho týždňa pri neformálnom stretnutí v Prahe ministri obrany krajín Európskej únie, uviedla dnes agentúra EFE. Borrell však odmieta požiadavku Českej republiky a ďalších únijných štátov na zastavenie vydávania turistických víz Rusom a považuje ho za príliš drastický.

Sme v najvážnejšej situácií

"Mala by to byť najsilnejšia (výcviková misia), pretože sa nachádzame v najzávažnejšej situácii," povedal dnes Borrell. Dodal, že nevidí dôvod, prečo by Európska únia nepomáhala s výcvikom a organizáciou armády Ukrajiny, ktorá je pre úniu významným partnerom, keď tak robí napríklad v Mali, Mozambiku či Stredoafrickej republike.

image

Európska únia uvažuje o výcviku ukrajinských vojakov v štátoch susediacich s Ukrajinou

Dodal, že únijný krok sa zaiste nebude páčiť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Jemu sa však nepáči nič, čo robíme na podporu Ukrajiny," poznamenal šéf únijnej diplomacie, ktorý koordinuje tiež bezpečnostnú politiku Európskej komisie.

O vytvorenie únijnej misie požiadali podľa neho niektoré členské krajiny. "Nie je to králik z môjho klobúka," povedal Borrell. Pod unijnú misiu by podľa neho mohli prejsť niektoré výcvikové aktivity, ktoré samostatne poskytujú Ukrajine jednotlivé členské štáty.

image

Európska únia dúfa v kladnú odpoveď z USA na návrh obnovenia dohody s Iránom, povedal Borrell

Európska únia by nemala pomáhať len s výcvikom vojakov avšak aj s organizáciou ukrajinskej armády. Podľa Borrella je to nutné, pretože súčasné vojská sú "zložitou a sofistikovanou mašinou". O detailoch misie budú rokovať na neformálnom zasadnutí v Prahe v pondelok a utorok únijní ministri obrany.

Odmietol zastavenie vydávania víz

Borrell súčasne odmietol požiadavku Českej republiky a ďalších únijných štátov na pozastavenie vydávania turistických víz ruským občanom. Podľa neho by tento krok bol "príliš drastický".

image

K dohode nedospeli. Rokovania medzi Srbskom a Kosovom nedokázali utlmiť vzájomné napätie

Borrell preferuje selektívny prístup, ktorý by sa zameral predovšetkým na predstaviteľov ruského režimu, oligarchov a ďalšie s nimi spriaznené osoby. Podľa neho by sa únijná hranica nemala úplne zatvoriť Rusom bez ohľadu na dôvod, prečo chcú opustiť svoju krajinu.

image

Európska únia kritizuje Taliban po zákroku proti demonštrácii žien, bili ich pažbami pušiek

Borrell sa domnieva, že Európska komisia môže prijať ďalšie obmedzenia a sankcie. "Môžeme urobiť viac, avšak to najdôležitejšie sme už urobili," uviedol Borrell s tým, že Európska únia sa musí pripraviť na moment, keď Rusko obmedzí či zastaví vývoz plynu. Podľa Borrella musí unijná diplomacia vo svete vysvetľovať, že rast cien pohonných hmôt či obmedzenie vývozu potravín nie sú výsledkom západných sankcií avšak ruskej vojny proti Ukrajine.

01 - Modified: 2022-08-24 10:33:57 - Feat.: 1 - Title: Irán môže pomôcť Rusku obísť sankcie a obchodovať s ropou, kľúčové je obnovenie jadrovej dohody 02 - Modified: 2022-08-23 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Euroval je v Grécku minulosťou, Slovákov strašia jeho následky 03 - Modified: 2022-08-23 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Energetická kríza roztáča nebezpečnú špirálu. Hrozia početné bankroty, hovorí pre HN český expert 04 - Modified: 2022-08-23 16:31:33 - Feat.: 1 - Title: EÚ je pripravená na dlhodobú podporu Ukrajiny, potvrdil Macron 05 - Modified: 2022-08-23 09:44:56 - Feat.: 1 - Title: Irán podľa USA ustúpil v kľúčových požiadavkách v rokovaní o jadrovej dohode, povolí aj kontroly
01 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 02 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 03 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 04 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 05 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:52