Stúpenci amerického prezidenta Donalda Trumpa bojujú s príslušníkmi orgánov činných v trestnom konaní pri dverách, ktoré sa vylomili, keď zaútočili na budovu Kapitolu USA. FOTO: Reuters
StoryEditor

Trump povedal, že by v prípade znovuzvolenia skúsil omilostiť útočníkov na Kapitol

02.09.2022, 11:15
Autor:
ČTKČTK

Bývalý prezident USA sa takto vyjadril vo štvrtok, keď padol zatiaľ najdlhší trest udelený v súvislosti s nepokojmi v Kapitole. Bývalého policajta odsúdili na desať rokov väzenia za násilie.

Bývalý americký prezident Donald Trump uviedol, že poskytuje finančnú pomoc niektorým z tých svojich priaznivcov, ktorí 6. januára 2021 podnikli útok na americký Kapitol. Dodal, že ak by bol opätovne zvolený do Bieleho domu, pozeral by sa veľmi priaznivo na ich omilostenie a ospravedlnil sa im, informovala agentúra Reuters.

"Mám na mysli úplné omilostenie s ospravedlnením mnohým ľuďom," povedal vo štvrtok moderátorke konzervatívneho rádia Wendy Bellovej. "Budem sa veľmi, veľmi silno zaujímať o milosti, plné milosti," dodal Trump.

Trump zvažuje kandidatúru

Jeho zať Jared Kushner dnes uviedol, že Trump o prezidentskej kandidatúre v roku 2024 "zjavne uvažuje". Samotný Trump už niekoľkokrát naznačil, že sa bude o Biely dom znovu uchádzať, avšak zatiaľ to priamo nepotvrdil.

image

Biden: Trump a jeho prívrženci sú hrozbou pre demokraciu. USA chcú vrátiť späť do minulosti

Trumpovi stúpenci vlani v januári zaútočili na sídlo amerického Kongresu v snahe zabrániť formálnemu potvrdeniu víťazstva demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách.

V súvislosti s útokom zahynulo päť ľudí a viac ako 140 strážcov zákona utrpelo zranenia. Podľa verejnoprávneho rozhlasu NPR bolo z trestných činov súvisiacich s 6. januárom obvinených viac ako 875 ľudí. Vinu doteraz priznalo 370 z nich.

image

Google Play vylúčil zo svojej ponuky sociálnu sieť bývalého prezidenta Donalda Trumpa

Trump, ktorý dôrazne popiera akékoľvek pochybenie v súvislosti s udalosťami zo 6. januára, vo štvrtok uviedol, že niektorým účastníkom vniknutia do Kapitolu poskytuje pomoc. "Finančne podporujem ľudí, ktorí sú neuveriteľní, a vlastne pred dvoma dňami boli v mojej kancelárii, takže na nich veľmi myslím. To, čo tým ľuďom urobili, je hanebné," vyhlásil Trump.

Bývalý prezident USA sa takto vyjadril vo štvrtok, keď padol zatiaľ najdlhší trest udelený v súvislosti s nepokojmi v Kapitole. Bývalého newyorského policajta Thomasa Webstera odsúdili na desať rokov väzenia za násilie, ktorého sa dopustil pri nepokojoch.

"Nezaujímajú sa o rodiny"

Súdna porota zistila 65-ročného Webstera vinným už mája, keď odmietla argument obžalovaného, že konal v sebaobrane, keď udrel washingtonského policajta tyčou a zhodil ho na zem.

image

Irán stále neodpovedal na návrhy Európskej únie na oživenie jadrovej dohody, medzitým ďalej obohacuje urán

"Niektorí právnici na druhej strane sú tí najchladnokrvnejší ľudia. Nezaujímajú sa o rodiny. Nezáleží im na ničom," vyhlásil Trump.

Sudca Amit Mehta, ktorý rozsudok vyniesol, uviedol, že okrem policajta bola ďalšou obeťou útoku "demokracia".

Vyšetrovací výbor Snemovne reprezentantov tento rok v lete pri viacerých výsluchoch predložil rozsiahle dôkazy o tom, že Trump 6. januára povzbudzoval dav k tomu, aby sa vydal do Kapitolu.

image

Trumpovu sociálnu sieť odstránili z Google Play. Podľa kritikov šíri hoaxy a nenávistný obsah

Podľa výboru tiež nereagoval na prosby, aby vyzval na zastavenie násilia. Výbor má vo vyšetrovaní pokračovať na jeseň. Rozhodnutie o tom, či bude na Trumpa podané trestné oznámenie však musí urobiť americké ministerstvo spravodlivosti.

01 - Modified: 2022-09-02 05:29:32 - Feat.: 1 - Title: Biden: Trump a jeho prívrženci sú hrozbou pre demokraciu. USA chcú vrátiť späť do minulosti 02 - Modified: 2022-08-31 21:34:12 - Feat.: 1 - Title: Prípadná žaloba na Trumpa nepríde pred voľbami v novembri, uvádza Bloomberg 03 - Modified: 2022-08-31 10:40:09 - Feat.: 1 - Title: Trumpovu sociálnu sieť odstránili z Google Play. Podľa kritikov šíri hoaxy a nenávistný obsah
01 - Modified: 2024-04-05 06:35:26 - Feat.: - Title: Trump odsúdil konflikt na Blízkom východe. Izrael by mal rýchlo ukončiť vojnu v Pásme Gazy, vyhlásil 02 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 03 - Modified: 2024-03-30 06:53:03 - Feat.: - Title: Trump podľa prokuratúry porušil nariadenie súdu. Na sociálnych sieťach zverejnil nepravdivé informácie 04 - Modified: 2024-03-24 11:16:27 - Feat.: - Title: Zo zničenej stavby luxusný hotel. Trumpov zať Kushner má záujem o zbombardovanú budovu v Belehrade 05 - Modified: 2024-03-21 12:41:49 - Feat.: - Title: Okolo Trumpa krúži hrozba bankrotu. Na úrokoch stráca milióny denne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:59