StoryEditor

Smrť Alžbety II.

08.09.2022, 19:50
15:52

V piatok o 18.00 h miestneho času (19.00 h SELČ) bude odvysielaný prvý prejav kráľa Karola III. k národu.

15:52

Nového britského kráľa Karola III. vítajú pred Buckinghamským palácom davy ľudí. Panovník sa v piatok spolu so svojou manželkou Kamilou vrátil do Londýna po tom, čo vo štvrtok odcestoval na škótsky zámok Balmoral, kde zomrela Alžbeta II.

14:54

Vo všetkých štyroch historických krajinách tvoriacich Spojené kráľovstvo, ako aj v zámorských oblastiach Británie vypálili v piatok o 13.00 h (14.00 h SELČ) salvy na pamiatku zosnulej britskej panovníčky Alžbety II. Celkovo vypálili 96 sálv; každá z nich symbolizuje jeden rok života kráľovnej. 

14:29

Dánska kráľovná Margaréta II. v súvislosti s úmrtím Alžbety II. odvolala v piatok niektoré víkendové podujatia, ktoré mala mať pri príležitosti svojho 50. výročia nástupu na dánsky trón. Vo vyhlásení to uviedol dánsky kráľovský palác. Dánska kráľovná sa po smrti Alžbety II. stala najdlhšie slúžiacou európskou panovníčkou.

14:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron ocenil "múdrosť a empatiu" kráľovnej Alžbety II. a dodal, že po jej smrti "cítime všetci prázdnotu". "Sme vďační za jej hlbokú náklonnosť k Francúzsku. Od svojej korunovácie poznala všetkých našich prezidentov a viedla s nimi rozhovory. Ani jedna krajina nemala tú česť privítať ju toľkokrát ako my," dodal s tým, že "navždy zostane s nami".

13:42

Na počesť zosnulej kráľovnej Alžbety II. vypália o 14.00 h SELČ v Hyde Parku salvy príslušníci Kráľovského jazdeckého delostrelectva a z londýnskeho Toweru príslušníci Ctihodnej delostreleckej roty. Sálv bude celkovo 96 a budú symbolizovať vek, v ktorom kráľovná zomrela.

13:25

Po celom Spojenom kráľovstve sa v piatok na poludnie miestneho času (13.00 h) rozozvučali zvony na počesť kráľovnej Alžbety II., ktorá zomrela vo štvrtok.

12:57

Ruský prezident Vladimir Putin sa neplánuje zúčastniť na pohrebe zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. Hoci Rusi kráľovnú Alžbetu II. rešpektovali pre jej múdrosť, účasť prezidenta Putina na jej pohrebe "neprichádza do úvahy", povedal jeho hovorca Dmitrij Peskov. Putin už vyjadril sústrasť novému britskému kráľovi Karolovi III. v súvislosti s úmrtím jeho matky.

12:55

"Británia stratila svoju kráľovnú, svet osobnosť storočia," povedal nemecký kancelár Olaf Scholz. Kráľovná podľa kancelára predstavovala to najlepšie zo spoločného európskeho dedičstva. Poznamenal, že Nemecko na kráľovnú hľadí s vďačnosťou okrem iného preto, že chápala dôležitosť zmierenia niekdajších vojnových sokov Británie a Nemecka.

12:16

Britská vláda v piatok vyhlásila štátny smútok za zosnulú britskú kráľovnú Alžbetu II. Oficiálny dokument britskej vlády obsahuje usmernenia o vyvesovaní vlajok, informácie o cestovaní a iných verejných službách. Štátny smútok potrvá až do štátneho pohrebu zosnulej kráľovnej. Vláda oznámila, že počas tohto obdobia neexistuje žiadna povinnosť rušiť alebo odložiť podujatia či zatvoriť zábavné podniky s tým, že rozhodnutie ponecháva na organizátorov.

12:11

Austrálska republikánska strana Zelení vyjadrila ľútosť nad úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II., avšak zároveň vyzvala na odlúčenie Austrálie od britskej monarchie. "Naše myšlienky sú s jej rodinou a so všetkými, ktorí ju mali radi. Austrália sa teraz musí pohnúť vpred. Musíme sa stať republikou," napísal predseda Zelených Adam Brandt.

11:38

Švédsky kráľ Karol XVI. Gustáv povedal, že zosnulá panovníčka prejavovala "mimoriadnu oddanosť a zmysel pre povinnosť". Nórsky kráľ Harald uviedol, že Alžbeta II. oddane "sprevádzala Britov cez obdobia radosti a smútku, v dobrých i zlých časoch". Podľa fínskeho prezidenta Sauliho Niinista bola Alžbeta II. svedkom dejín a pomáhala ich tvoriť tak, ako málokto iný.

11:31

Dánska kráľovná Margaréta II. označila Alžbetu II. za "osobnosť týčiacu sa vysoko nad európskymi panovníkmi" a veľkú inšpiráciu pre všetkých. Margaréta v januári tohto roka oslávila 50. výročie nástupu na trón. Po smrti Alžbety je Dánsko jedinou krajinou v Európe, v ktorej panuje kráľovná, pripomína AP. 

10:37

V Žiline vytvorili pietne miesto na počesť britskej kráľovnej Alžbety II.  Pietne miesto vytvorilo občianske združenie Servare et Manere v Parku Carla Gustava Swenssona v Žiline. Vzniklo pri dube letnom, známom aj ako anglický dub, ktorý zasadili v novembri 2021 pri príležitosti platinového jubilea vlády kráľovnej Alžbety II. Občianske združenie o tom v piatok informovalo v tlačovej správe.

10:09

"Celé desaťročia bola stelesnením všetkého, čo robí Britániu naozaj veľkou," napísal o Alžbete II. na Twitteri poľský prezident Andrzej Duda a dodal, že Poľsko a celý svet bude na ňu spomínať.

10:07

Rakúsky prezident Van der Bellen povedal, že Alžbeta II. "ani v pohnutých časoch nikdy nestrácala autoritu, sebavedomie, disciplínu, zmysel pre povinnosť, neochvejnosť, či svoj britský humor". Dodal, že sa stretla s významnými štátnikmi uplynulého storočia vrátane britských premiérov Winstona Churchila a Margaret Thatcherovej, nemeckých kancelárov Willyho Brandta a Helmutha Kohla, či francúzskeho prezidenta Francoisa Mitterranda

10:06

Maďarský premiér poslal britskej premiérke Liz Trussovej sústrastný telegram. Viktor Orbán v ňom uviedol, že je "otrasený a zarmútený" správou o Alžbetinej smrti, píše agentúra MTI s odvolaním sa na úrad maďarského premiéra. "Jej oddanosť a služba dávajú príklad pre nás všetkých," povedal Orbán a pripomenul návštevu kráľovnej v Maďarsku v roku 1993.

09:54

"Mám 75 rokov a bola so mnou celý život a som veľmi smutný, že už viac nebude. Som však rád, že našla pokoj a večný odpočinok, aký si za svoju usilovnú prácou zaslúžila. Bude nám chýbať, jej duša však žije ďalej," uviedol Elton John, priateľ britskej kráľovskej rodiny, ktorého Alžbeta II. pasovala za rytiera.

09:48

V súvislosti s úmrtím britskej kráľovnej Alžbety II. v piatok stiahnu vlajky pred Prezidentským palácom na pol žrde. Informoval o tom prezidentkin hovorca Martin Strižinec. Ako priblížil, má ísť o vyjadrenie úcty a solidarity s obyvateľmi Spojeného kráľovstva a štátov Commonwealthu.

09:41

Nemecký parlament si na úvod dnešného zasadnutia uctil pamiatku kráľovnej Alžbety II. minútou ticha. Predsedníčka Spolkového snemu Bärbel Basová panovníčku označila za vzor a výnimočnú osobnosť. "Mnohí si nevedia predstaviť svet bez kráľovnej Alžbety II.," vyhlásila Basová. "Bola kráľovnou jedného storočia," uviedla.

09:20

"Správu o úmrtí kráľovnej Alžbety II. som prijala s hlbokým zármutkom. Jej smrť znamená koniec jednej éry, "uviedla k úmrtiu panovníčky Angela Merkelová. "Neexistujú slová, ktoré by dokázali oceniť mimoriadny význam kráľovnej, jej zmyslu pre povinnosť, morálnych princípov, jej oddanosti a dôstojnosti, ktoré po sedem desaťročí preukazovali Spojenému kráľovstvu, Európe a svetu," poznamenala.

08:38

Čínsky prezident Si Ťin-pching v piatok vyjadril "úprimnú sústrasť britskej vláde a ľudu" po smrti kráľovnej Alžbety II. Hlboký smútok nad úmrtím britskej panovníčky vyjadril aj japonský premiér Fumio Kišida, podľa ktorého ide o "veľkú stratu" pre celý svet. TASR informuje na základe správ agentúry AFP.

08:13

"Bola predovšetkým ženou, ktorá zachránila monarchiu," píše v nekrológu Alžbety II. denník The Times. "Inštitúcia, ktorá sa niekedy zdala zastaraná a nezodpovedajúca hodnotám modernej spoločnosti, má vďaka nej dodnes svoj význam a obľúbenosť," uvádza denník.

07:58

Tri britské odborové organizácie, ktoré zastupujú zamestnancov pošty a zamestnancov v doprave, v reakcii na úmrtie kráľovnej Alžbety II. zrušili všetky plánované protesty. Niektoré z nich mali začať dnes. Odbory kondolovali kráľovskej rodine a uviedli, že budú rešpektovať oficiálne obdobie smútku, uviedla agentúra Reuters.

07:45

Nový britský kráľ Karol III. sa dnes vracia do Londýna zo Škótska, kde bol spolu s ďalšími členmi rodiny pri lôžku umierajúcej kráľovnej Alžbety II. Po jej smrti sa Alžbetin najstarší syn a dlhoročný korunný princ stal novým panovníkom a dnes večer má po prvýkrát prehovoriť k verejnosti v tejto úlohe. Očakáva sa, že zloží hold svojej matke a sľúbi, že bude slúžiť ľudu. Presný čas prejavu, ktorý budú vysielať televízne stanice, zatiaľ nebol upresnený. Karola dnes tiež čaká rokovania o detailoch pohrebu.

07:16

"Toto je okamih, keď sa zastavila história," napísal kráľovský korešpondent stanice BBC. Podľa nekrológu BBC sa Alžbeta II. stala pre mnohých pevným bodom v rýchlo sa meniacom svete, v ktorom opadol vplyv Británie a spoločnosť sa zmenila na nepoznanie. "Dlhá vláda kráľovnej Alžbety II. bola ovplyvnená jej zmyslom pre povinnosť a jej odhodlaním zasvätiť svoj život trónu a ľudu," podotýka BBC.

06:58

Poslanci dolnej komory britského parlamentu dnes budú mať príležitosť vzdať hold kráľovnej Alžbete II. Kvôli jej úmrtiu prerušia bežné zasadnutie, napísal portál BBC. Británia sa odo dneška pripravuje na formálne prijatie nového monarchu.

23:21

Osobnosť zosnulej britskej kráľovnej Alžbety II. si pripomínajú aj viacerí slovenskí ministri. "Navždy odišla mimoriadna osobnosť svetovej politiky, česť jej pamiatke," napísal minister obrany Jaroslav Naď na sociálnej sieti. Hrdo, láskavo a slušne viedla podľa jeho slov krajinu v prosperujúcich momentoch, ale jej veľkosť sa ukázala najmä v ťažkých časoch.

22:35

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil, aby boli vlajky na Bielom dome a iných vládnych budovách spustené na pol žrde ako znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

22:29

Brazília vyhlási kvôli úmrtiu britskej kráľovnej Alžbety II. tri dni štátneho smútku. Oznámil to prezident Jair Bolsonaro. Podľa agentúry AFP však kráľovná nemala k tejto juhoamerickej krajine hlbší vzťah. Vyjadrenia zármutku nad smrťou panovníčky posielajú britskej kráľovskej rodine aj ďalšie krajiny v Strednej a Južnej Amerike. Je medzi nimi aj Argentína, ktorá má s Britániou dlhodobý spor o Falklandské ostrovy.

22:23

Eiffelova veža v Paríži sa vo štvrtok večer ponorila do tmy na znak smútku za britskou kráľovnou Alžbetou II., ktorá popoludní zomrela vo veku 96 rokov.

Vypnutie osvetlenia ikonickej parížskej pamätihodnosti oznámila na sociálnych sieťach parížska primátorka Anne Hidalgová, ktorá súčasne informovala, že v mene obyvateľov Paríža vyjadrila sústrasť britskej veľvyslankyni v Paríži Menne Rawlingsovej.

22:12

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť novému britskému kráľovi Karolovi III. v súvislosti s úmrtím kráľovnej Alžbety II., ktorá dnes zomrela vo veku 96 rokov, oznámili ruské agentúry s odvolaním sa na Kremeľ. Putin podľa agentúry TASS ocenil autoritu, akej sa kráľovná tešila na medzinárodnej scéne, a pripomenul lásku a úctu jej poddaných. Novému panovníkovi zaželal odvahu tvárou v tvár tejto nenahraditeľnej strate.

22:00

Pápeža Františka hlboko zarmútila smrť britskej kráľovnej Alžbety II. V kondolenčnom odkaze novému kráľovi Karolovi III. vyzdvihol "veľkorysú službu (britskému) národu a Spoločenstvu, príkladnú oddanosť úlohám, pevné svedectvo viery v Ježiša Krista" zosnulej panovníčky.

21:58

Bezpečnostná rada a Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov si vo štvrtok minútou ticha uctili britskú kráľovnú Alžbetu II., ktorá zomrela na škótskom zámku Balmoral vo veku 96 rokov. Informovala o tom agentúra AFP.

21:51

Americký prezident Joe Biden vzdal úctu vo štvrtok zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II., ktorú nazval "štátničkou neprekonateľnej dôstojnosti". Dodal, že sa teší na spoluprácu s novým panovníkom, kráľom Karolom III, s ktorým ho už teraz podľa jeho slov spája "blízke priateľstvo". TASR správu prevzala z agentúry AFP.

21:26

Nový následník britského trónu princ William s manželkou Catherine sa po úmrtí britskej kráľovnej Alžbety II. stali vojvodom a vojvodkyňou z Cornwallu. Tento titul predtým patril novému kráľovi Karolovi III. a kráľovnej manželke Camille, informuje stanica CNN.
 

21:18

Kráľovná Alžbeta II. bude navždy dôležitou súčasťou kanadskej histórie, uviedol kanadský premiér Justin Trudeau. Správu o smrti 96-ročnej britskej panovníčky prijal s ťažkým srdcom.

"S ťažkým srdcom sme sa dozvedeli o smrti najdlhšie vládnucej kanadskej panovníčky, jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. Bola neustále prítomná v našich životoch - a jej služba Kanaďanom zostane navždy dôležitou súčasťou histórie našej krajiny," uviedol Trudeau.

21:17

Britská kráľovná Alžbeta II. bola viac ako panovníčka, definovala éru, uviedol vo svojom vyhlásení americký prezident Joe Biden. Britskú kráľovnú, ktorá dnes zomrela na zámku Balmoral v Škótsku, označil Biden za štátnika s neprekonateľnou dôstojnosťou a poznamenal, že prispela k pevnosti britsko-amerických vzťahov.

21:14

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prijal správu o smrti kráľovnej Alžbety II. s hlbokým smútkom a jej skon označil za nenapraviteľnú stratu. Svoju sústrasť britskej kráľovskej rodine, ako aj národom Británie a Spoločenstva národov vyjadril Zelenskyj prostredníctvom sociálnych sietí.

21:08

Kráľovná Alžbeta II. sa počas svojej 70-ročnej vlády stala príkladom a inšpiráciou pre všetkých. Vo štvrtok to uviedla prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová, ktorá po správe o úmrtí panovníčky vyjadrila sústrasť celej kráľovskej rodine aj obyvateľom Británie a Commonwealthu.

21:05

Hlboký zármutok nad smrťou britskej panovníčky Alžbety II. vyjadril vo štvrtok český prezident Miloš Zeman. Uviedol to jeho hovorca Jiří Ovčáček na sociálnej sieti Twitter, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Jej oddaná služba monarchii, nesmierna pokora a vznešenosť zostane navždy v našich srdciach," odkázal český prezident prostredníctvom hovorcu.

20:38

Nový britský kráľ Karol III. v prvom vyhlásení po smrti kráľovnej Alžbety II. uviedol, že smúti kvôli odchodu váženej panovníčky a milovanej matky. Alžbeta II. zomrela dnes popoludní vo veku 96 rokov na zámku Balmoral v Škótsku.

20:26

Kráľovná Alžbeta II. bola skalou, na ktorej bola vystavaná moderná Británia, správami o jej smrti sme zdrvení, uviedla britská premiérka Liz Trussová. Dnešok je podľa nej dňom veľkej straty, ale kráľovná, milovaná v Británii i po celom svete, po sebe zanechala veľký odkaz.

"Bože ochraňuj kráľa," zakončila príhovor pred tradičným londýnskym sídlom premiérov v Downing Street premiérka Trussová.

20:20

Britská kráľovná Alžbeta II. žila a písala históriu. Tešila sa najvyššej úcte a rešpektu po celom svete, napísal podľa svojej hovorkyne v kondolencii nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier.

20:16

Alžbeta II. bola váženou a rešpektovanou panovníčkou, symbolom novodobej monarchie. S jej odchodom sa končí celá jedna etapa v ľudských dejinách. Vyhlásil to premiér Slovenskej republiky Eduard Heger a vyjadril hlbokú a úprimnú sústrasť kráľovskej rodine, ľudu Spojeného kráľovstva a krajinám britského Commonwealthu.
     

20:11

Sme srdcom a myšlienkami s rodinou kráľovnej Alžbety II. a obyvateľmi Spojeného kráľovstva. Na tlačovej konferencii to dnes uviedla hovorkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová v prvej reakcii po tom, ako britské médiá informovali o úmrtí 96-ročnej panovníčky.

20:10

Rozhlas a televízia Slovenska so zármutkom prijal správu o úmrtí jej veličenstva kráľovnej Alžbety II. Jej výraznú osobnosť si pripomenie vo štvrtok o 20.00 h na Dvojke v dokumente Korunovácia.

20:09

Po úmrtí kráľovnej Alžbety II. sa stal kráľom doterajší princ Karol. Ďalším v poradí v nástupníctve trónu je jeho syn Princ William narodený v roku 1982.

20:04

Kráľovná Alžbeta II. bola priateľkou Francúzska a kráľovnou sŕdc, ktorá stelesňovala kontinuitu a jednotu britského národa vyše 70 rokov. V reakcii na úmrtie britskej panovníčky to na twitteri napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron.

19:59

Na úmrtie Alžbety II. zareagoval predseda parlamentu Boris Kollár: „S hlbokým zármutkom som prijal správu o smrti Jej Veličenstva, kráľovnej Alžbety II. Na trón nastúpila v zložitom období dejín svojej krajiny, keď postupne zanikala britská koloniálna ríša a vytváral sa nový zväzok niekdajších krajín britskej koruny - Spoločenstvo národov. Hoci z hľadiska britských ústavných princípov nemala priamy vplyv na výkonnú moc, jej osobnosť v mnohom uľahčila procesy dekolonizácie i vytváranie novej podoby Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska. Bola to práve jej osobnosť, ktorá obrusovala hrany sporov vo vnútri kráľovstva a zabezpečovala jeho stabilitu. Svoju vlasť opúšťa v zložitom období a jej nasledovník bude musieť vyvinúť veľké úsilie, aby sa jej vyrovnal."

 

19:53

"Kráľovná zomrela dnes popoludní pokojne na zámku Balmoral," uviedol Buckinghamský palác. Na pol žrde bola spustená aj vlajka na hrade Windsoru verejnoprávna stanica BBC zahrala britskú hymnu.

19:51

Kráľovná Alžbeta II., ktorá zomrela vo štvrtok popoludní, bola najdlhšie vládnucim monarchom v dejinách Británie – na tróne bola 70 rokov. Novým kráľom Spojeného kráľovstva sa stal v momente Alžbetinho úmrtia jej najstarší 73-ročný syn Karol.

19:50

Vo veku 96 rokov zomrela britská kráľovná Alžbeta II. Oznámil to Buckinghamský palác.

menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 18:12