Ruský vojaci nabíjajú húfnicu Msta-B kalibru 152.4 mm na neuvedenej lokalite na Ukrajine. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ukrajina pripisuje vinu za výpadky elektriny na východe ruským útokom, postihli najmenej 135 miest a dedín

11.09.2022, 21:29
11.09.2022, 23:55
Autor:
TASRTASR

Šéf Dnepropetrovskej oblasti Dmytro Rezničenko oznámil, že ruskí vojaci tam "zasiahli energetickú infraštruktúru", a tak sa odplatili za "porážku na bojisku, ktorú nedokážu zniesť".

Na mnohých miestach Ukrajiny dnes večer ruské útoky na kritickú infraštruktúru spôsobili rozsiahle výpadky elektriny, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a obvinil Rusko z terorizmu. Úplný výpadok prúdu nastal podľa Zelenského v Charkovskej a Doneckej oblasti, bez elektriny sú tiež časti Záporožskej, Dnepropetrovskej a Sumskej oblasti.

Rusi podľa ukrajinských predstaviteľov zaútočili pri Charkove na tepelnú elektráreň, kde pri zásahu rakety zomrel jeden jej zamestnanec. Ukrajinské vzdušné sily informovali, že Rusko vypálilo na Ukrajinu 11 striel s plochou dráhou letu.

"Teroristi zostanú teroristami"

V zasiahnutých oblastiach nefunguje osvetlenie, pre problémy s čerpadlami tam netečie voda a z mnohých regiónov prichádzajú tiež správy o stojacich vlakoch, uviedol ruskojazyčný web BBC na svojom webe.

"Ruskí teroristi zostávajú teroristami a útočia na kritickú infraštruktúru, nie na vojenské zariadenia. Ich cieľom je odoprieť ľuďom svetlo a teplo," uviedol na twitteri Zelenskyj.

"Stále si myslíte, že sme jeden národ? "obrátil sa Zelenskyj vo svojom ďalšom príspevku na Rusov. "Zima, hlad, tma alebo smäd, nič z toho pre nás nie je také hrozné a smrtiace ako vaše takzvané priateľstvo a bratstvo," napísal.

Ruské sily zasiahli Charkovskú tepelnú elektráreň číslo päť, jednu z najväčších na Ukrajine, spresnil Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie. Ruský útok na ukrajinskú infraštruktúru prišiel po tom, ako ukrajinská protiofenzíva donútila ruské sily v zásade odísť z celej Charkovskej oblasti.

Útok na tepelnú elektráreň si vyžiadal najmenej jednu obeť, informovali podľa agentúry Unian ukrajinskí záchranári. "V miestnosti, ktorú zasiahla raketa, boli dvaja pracovníci. Jeden bol nájdený mŕtvy. Druhého ďalej hľadáme," uviedol zástupca šéfa ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne udalosti pre Charkovskú oblasť.

Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podarilo zničiť deväť z 11 striel s plochou dráhou letu, ktoré na Ukrajinu vypálilo Rusko, oznámili ukrajinské vzdušné sily. V Dnepropetrovskej oblasti vo východnej časti Ukrajiny sa im podarilo zostreliť päť riadených striel Ch-101 a dve strely s plochou dráhou letu Kalibr.

Bol vyhlásený letecký poplach

Ďalšie dve strely ukrajinská armáda zničila v Poltavskej oblasti. Dnes večer bol takmer po celej Ukrajine vyhlásený letecký poplach, s výnimkou západnej časti krajiny a polostrova Krym.

Starosta Charkova Ihor Terechov na sociálnych sieťach uviedol, že po ruskom útoku na objekt infraštruktúry v mnohých častiach Charkova vypadla elektrina. Z rovnakého dôvodu netečie podľa neho ani voda, pretože nefungujú čerpadlá. Obyvateľov vyzval, aby zachovali pokoj, a dodal, že sa pracuje na náprave škôd.

Podobné vyjadrenie zverejnil tiež gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentín Rezničenýko. "Niektoré mestá obce oblasti sú bez svetla. Rusi zaútočili na energetickú infraštruktúru," napísal Rezničenýko.

V súvislosti s energetickou bezpečnosťou na Ukrajine sa v posledných týždňoch hovorí aj o Záporožskej jadrovej elektrárni, od ktorej bolo opakovane hlásené ostreľovanie. V elektrárni dnes podľa ukrajinskej energetickej spoločnosti Enerhoatom odpojili posledný zo šiestich reaktorov a jej prevádzku úplne zastavili.

image

Rusko kvôli vývoju bojov odložilo referendum o pripojení na neurčito, tvrdí portál

Elektráreň niekoľko dní fungovala ako ostrov - vyrábala elektrinu len pre chladenie posledného z fungujúcich reaktorov. Jednu poškodenú líniu elektrického vedenia sa podarilo v sobotu večer obnoviť, čo umožnilo odstávku posledného reaktora.

01 - Modified: 2022-09-11 16:30:25 - Feat.: 1 - Title: Rusko kvôli vývoju bojov odložilo referendum o pripojení na neurčito, tvrdí portál 02 - Modified: 2022-09-11 16:02:07 - Feat.: 1 - Title: Poslanci nemeckej vládnej koalície žiadajú urýchlenú podporu Ukrajiny 03 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 04 - Modified: 2022-09-11 13:46:04 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina v septembri znovu ovládla tritisíc kilometrov štvorcových územia, povedal Zalužnyj
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 15:47:09 - Feat.: - Title: Azerbajdžan je k dohode s Arménskom bližšie než kedykoľvek predtým. Chce to len čas, tvrdí prezident 03 - Modified: 2024-04-23 15:10:12 - Feat.: - Title: Rusko zamietlo odvolanie amerického novinára Gershkovicha proti predĺženiu väzby, je obvinený zo špionáže 04 - Modified: 2024-04-23 14:18:41 - Feat.: - Title: Príde veľmi tvrdá a adekvátna odpoveď. Rusko varuje Európu pred odvetou za zhabané aktíva 05 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 19:16