Žena nesie psa pred obytným domom poškodeným ruským raketovým útokom v Charkove. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ruská armáda útočí na časti Charkovskej oblasti, ktoré dobyli Ukrajinci

12.09.2022, 13:58
Autor:
TASRTASR

Charkovský gubernátor Oleh Synehubov v pondelok - aj prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach - vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Ruské ministerstvo obrany v pondelok uviedlo, že jeho jednotky podnikajú útoky v tých častiach Charkovskej oblasti na Ukrajine, ktoré v posledných dňoch dobyla ukrajinská armáda. Kremeľ zasa oznámil, že takzvaná špeciálna operácia na Ukrajine bude pokračovať, kým nebudú dosiahnuté všetky pôvodne deklarované ciele.

Ministerstvo obrany v Moskve na svojom každodennom brífingu informovalo, že ruské vzdušné, raketové a delostrelecké sily podnikajú "vysokopresné údery na jednotky a rezervy ukrajinských ozbrojených síl" vrátane miest Kupiansk a Izium v Charkovskej oblasti.

image

Rusko – Ukrajina online: Kyjev začína diktovať charakter vojny. V jeho kotli môžu uviaznuť tisíce Rusov

Charkovský gubernátor Oleh Synehubov v pondelok - aj prostredníctvom statusov na sociálnych sieťach - vyzval civilné obyvateľstvo, aby sa uchýlilo do krytov.

Informoval, že ruskí okupanti opäť ostreľovali mesto Charkov. Dodal, že informácie o prípadných obetiach sa spresňujú. Apeloval na civilistov, aby neignorovali poplašné sirény varujúce pred možným raketovým útokom alebo náletom a skryli sa na bezpečnom mieste.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok zdôraznil, že špeciálna vojenská operácia, ako Rusko eufemisticky nazýva svoju vojenskú agresiu voči Ukrajine, stále pokračuje a "bude pokračovať, kým sa nedosiahnu pôvodne stanovené ciele".

Reagoval tak na otázku, či má ruské vojenské vedenie - vzhľadom na aktuálny vývoj vojenskej situácie na východe Ukrajiny - stále dôveru prezidenta Vladimira Putina.

image

Ruská porážka pri Charkove znamená obrat vo vojne, nie však jej koniec, myslí si Inštitút pre štúdium vojny

Peskov súčasne odmietol reagovať na obvinenia zo strany Kyjeva, podľa ktorého ruská armáda zaútočila na Ukrajine na civilnú kritickú infraštruktúru a spôsobila tak rozsiahly výpadok v dodávkach elektriny.

Kremeľský hovorca sa vyhol i odpovedi na otázku, či Rusko plánuje mobilizáciu v súvislosti so správami o protiofenzíve ukrajinských jednotiek.

Peskov v tejto veci novinárov odkázal na ruské ministerstvo obrany. Ubezpečil však, že Putin je 24 hodín denne v kontakte s ministrom obrany a ďalšími vojenskými predstaviteľmi a je informovaný o všetkých operáciách ruskej armády na Ukrajine.

01 - Modified: 2024-04-25 13:32:24 - Feat.: - Title: Rozpory vo vnútri Kongresu USA kvôli pomoci Ukrajine. Čo spôsobilo obrat v názore amerických republikánov? 02 - Modified: 2024-04-25 12:53:21 - Feat.: - Title: Ukrajinská centrálna banka opäť znížila svoju kľúčovú sadzbu 03 - Modified: 2024-04-25 10:06:50 - Feat.: - Title: Na fronte je patová situácia, je čas na mierové rokovania, tvrdí Lukašenko 04 - Modified: 2024-04-25 10:18:58 - Feat.: - Title: Ruka na plyne, v druhej kalašnikov. Rusi začali útočiť na motorkách 05 - Modified: 2024-04-25 07:02:05 - Feat.: - Title: Ruský útok poškodil infraštruktúru v Čerkaskej oblasti, zranil šesť osôb
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 17:52