Chrám Vasilija Blaženého a Červené námestie v centre Moskvy. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Protesty proti mobilizácii zvolávajú po celom Rusku: Putin nás uvrhol do strašného krviprelievania a chudoby

21.09.2022, 14:03
Autor:
ČTKČTKredred

Putinovo rozhodnutie vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu vyvolalo v stredu ráno v Rusku šok, píše denník The Guardian. Väznený líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj uviedol, že rozhodnutie povedie k obrovskej tragédii.

Protivojnoví aktivisti zvolávajú v Rusku na stredajší večer k celonárodnému protestu proti čiastočnej mobilizácii, ktorú vyhlásil prezident Vladimír Putin. Rozhodnutie vyvolalo medzi obyvateľmi viditeľný šok. Kremeľ zatiaľ nechcel komentovať možnosť uzavretia ruských hraníc.

„Vojnový mlynček na mäso“

„Tisíce ruských mužov, našich otcov, bratov a manželov budú hodené do vojnového mlynčeka na mäso. Za čo budú umierať? Prečo budú matky a deti prelievať slzy?“ uviedlo vo vyhlásení hnutie Vesna, ktoré vyzvalo Rusov, aby v stredu o 19. hodine vyšli do centier svojich miest. Rusko má niekoľko časových pásiem.

image

Putin môže povolať veteránov z Čečenska. Nevôľa Rusov silnie, myslí si expert

„Teraz vojna príde do každého domu a každej rodiny,“ varuje ďalej zoskupenie, ktoré je protivojnovým združením. Vesna ďalej viní režim ruského prezidenta Putina z toho, že „uvrhol Rusko do strašného krviprelievania, izolácie a chudoby“.

Zvýšené tresty za dezerciu

Podľa portálu Meduza toto združenie vyzvalo o deň skôr ruských vojakov, aby sa odmietli zúčastniť invázie na Ukrajine a vzdali sa skôr, ako nadobudne platnosť chystaný zákon, ktorý v týchto dňoch schvaľuje ruský parlament, a podľa ktorého sa takýto krok stane trestným činom.

image

V Rusku sprísnili tresty za zločiny počas mobilizácie. Týkajú sa aj dezercie či neuposlúchnutia rozkazu

Agentúra AP píše, že čiastočná mobilizácia pravdepodobne zvýši znepokojenie Rusov z vojny, nie je však podľa nej jasné, koľko ľudí sa odváži skutočne protestovať, pretože úrady opozíciu a kritikov invázie na Ukrajine stíhajú.

Po jej februárovom začiatku bezpečnostné zložky pozatýkali v Rusku počas protestov najmenej 16-tisíc demonštrantov, vyplýva z informácií projektu OVD-Info, ktorý monitoruje policajné zásahy v Rusku.

Otázka uzavretia hraníc bude objasnená

Putinovo rozhodnutie vyhlásiť čiastočnú mobilizáciu vyvolalo v stredu ráno v Rusku šok, píše denník The Guardian a poznamenáva, že Kremeľ sa od začiatku invázie na Ukrajine snaží zakrývať pred Rusmi chmúrnu realitu a v mestách pestovať pocit normálnosti.

S čiastočnou mobilizáciou a povolaním 300-tisíc väčšinou mladých mužov do služby, teraz vojna vstúpi do domácností mnohých ruských rodín, podotkol denník.

image

Rusi v panike skupujú letenky za rekordné sumy. Záujem je najmä o tie jednosmerné

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v stredu pri tlačovej konferencii odmietol komentovať možnosť uzavretia ruských hraníc pre Rusov, ktorých sa mobilizácia týka, a ktoré by im zabránilo sa prípadne odchodom z krajiny vyhnúť povolaniu do služby. "Vyjasnenie v tejto veci bude nasledovať," povedal Peskov.

Ruský opozičný predák Alexej Navaľnyj, ktorý je v súčasnosti vo väzení, uviedol, že čiastočná mobilizácia povedie k obrovskej tragédii. „Už teraz je jasné, že táto zločinná vojna sa zhoršuje, prehlbuje a Putin sa do nej snaží zapojiť čo najviac ľudí. To samozrejme povedie k obrovským tragédiám, obrovskému počtu mŕtvych,“ uviedol Navaľnyj vo vyhlásení, ktoré zverejnili jeho advokáti.

01 - Modified: 2022-09-21 15:48:53 - Feat.: 1 - Title: Rusi v panike skupovali letenky, aerolínie nariadili zastaviť predaj mužom 02 - Modified: 2022-09-21 12:59:36 - Feat.: 1 - Title: Putin môže povolať veteránov z Čečenska. Nevôľa Rusov silnie, myslí si expert 03 - Modified: 2022-09-21 09:59:21 - Feat.: 1 - Title: Mobilizácia je zlomový bod, Rusko bude mať prevahu, myslí si český generál 04 - Modified: 2022-09-21 10:38:25 - Feat.: 1 - Title: Putinove vyhrážky treba brať vážne, varuje Londýn. Berlín zvažuje, ako ďalej postupovať 05 - Modified: 2022-09-21 08:09:07 - Feat.: 1 - Title: Putin mení taktiku. V Rusku vyhlásil okamžitú čiastočnú mobilizáciu, do zbrane povolajú 300-tisíc záložníkov
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:34:14 - Feat.: - Title: Aféra v Rusku: Kadyrova rozzúrilo zadržanie čečenského ministra v Dagestane, oslobodilo ho ozbrojené komando 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 10:21