Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Ukrajinu oslobodíme napriek Putinovým vyhrážkam jadrovými zbraňami, vyhlásil Zelenskyj

21.09.2022, 15:04
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident si nemyslí, že sa Putin odhodlá na použitie jadrových zbraní proti Ukrajine, nedokáže to ale vylúčiť.

Oslobodíme celé územie Ukrajiny napriek vyhrážkam ruského prezidenta Vladimira Putina jadrovými zbraňami, povedal v dnešnom rozhovore s nemeckým denníkom Bild ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Čiastočnú mobilizáciu podľa neho Rusko vykonávalo skryto už skôr, ako ju dnes oficiálne vyhlásilo. Putin chce s jej pomocou "utopiť Ukrajinu v krvi svojich vojakov", myslí si Zelenskyj.

Neverí, že dôjde na jadrové zbrane

Ukrajinský prezident si nemyslí, že sa Putin odhodlá na použitie jadrových zbraní proti Ukrajine, nedokáže to ale vylúčiť. "Nemyslím si, že svet pripustí, aby nasadil tieto zbrane," povedal Zelenskyj. Napriek tomu podľa neho existujú riziká, lebo "do hlavy tomuto človeku nevidíme".

Vyhrážkam sa však Ukrajina nepodvolí a bude "krok za krokom" postupovať podľa svojich plánov a oslobodí svoje územie, dodal Zelenskyj. "Zajtra môže Putin povedať: Chceme okrem Ukrajiny aj časť Poľska, inak použijeme jadrové zbrane. Na takéto kompromisy nemožno pristúpiť," povedal.

Putin dnes ráno vyhlásil v Rusku čiastočnú mobilizáciu. Vyhlásil, že tak robí na obranu pred Západom, ktorý sa snaží oslabiť, rozdeliť a zničiť jeho krajinu.

image

Putin mobilizuje 300-tisíc mužov. Pošle ich na ukrajinský front

Západné štáty Putin obvinil z jadrového vydierania a pohrozil zodpovedajúcou ruskou reakciou. Kyjev už skôr uviedol, že vyhlásenie čiastočnej mobilizácie svedčí o tom, že Moskve nevychádzajú vojnové plány.

Referendá, ktoré takmer nikto neuzná

Ruský prezident podporil tiež konanie referend o pripojení k Rusku v Moskvou okupovaných častiach ukrajinského územia. Podľa Zelenského "pseudoreferendum", ktoré by sa malo konať už tento týždeň, "90 percent štátov neuzná".

Vyhlásenie čiastočnej mobilizácie, ktorá má za cieľ priviesť do armády na 300-tisíc nových vojakov, podľa Zelenského ukazuje, že má Rusko "problémy s dôstojníkmi" a ďalšími armádnymi príslušníkmi a že jeho jednotky na Ukrajine "utekajú z boja".

image

Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok

"Naše tajné služby a naši spojenci to už hovorili. Mobilizáciu vykonával (Putin) celý posledný mesiac," povedal ukrajinský prezident.

Prezident Ukrajiny ďalej uviedol, že pravdepodobnosť rokovaní s Putinom o konci vojny na Ukrajine sa po dnešku znížila. Zopakoval, že rozhovory budú možné až po tom, ako Rusko stiahne z Ukrajiny všetkých svojich vojakov.

S Putinovým režimom možno vyjednávať len z pozície sily, preto musí byť ukrajinská armáda podľa Zelenského v prvom rade silná na bojovom poli.

Ochota ruského vedenia uznať výsledky referend ale podľa neho ukazuje, že vojna teraz diplomatické riešenie nemá. Vyzval tiež spojencov na pokračovanie dodávok zbraní, predovšetkým západných tankov, ktoré sú podľa neho pre Ukrajinu "otázkou prežitia".

01 - Modified: 2022-09-21 14:36:46 - Feat.: 0 - Title: Putin mobilizuje 300-tisíc mužov. Pošle ich na ukrajinský front 02 - Modified: 2022-09-21 15:48:53 - Feat.: 1 - Title: Rusi v panike skupovali letenky, aerolínie nariadili zastaviť predaj mužom 03 - Modified: 2022-09-21 14:20:42 - Feat.: 1 - Title: Mobilizácia? Rusi hľadajú na internete, ako si zlomiť ruku či nohu
01 - Modified: 2024-04-13 18:24:16 - Feat.: - Title: V Doneckej oblasti zomreli po ruskom ostreľovaní traja ľudia, zranenia utrpela aj 90-ročná žena 02 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot 03 - Modified: 2024-04-13 12:37:06 - Feat.: - Title: Na juhu Ukrajiny zabil ukrajinský útok desať ľudí, tvrdia tamojší proruskí úradníci 04 - Modified: 2024-04-13 08:39:00 - Feat.: - Title: Rusko zintenzívnilo ofenzívu. Ukrajina hlási výrazné zhoršenie situácie na východnom fronte 05 - Modified: 2024-04-12 21:50:56 - Feat.: - Title: Čína zvyšuje predaj strojov Rusku, ktoré z nich vyrába zbrane proti Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
14. apríl 2024 02:29