Vlajky EÚ. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rada Európy neuzná referendá na okupovaných územiach: Odmietame takýto výsmech demokracii

21.09.2022, 15:14
Autor:
TASRTASR

Generálna tajomníčka 46-člennej Rady Európy spresnila, že takzvané referendá na okupovaných územiach sú iba ďalšou eskaláciou konfliktu a pokračujúcim porušovaním územnej celistvosti Ukrajiny.

Generálna tajomníčka Rady Európy Marija Pejčinovičová Buričová v stredu uviedla, že odmieta takzvané referendá na okupovaných ukrajinských územiach, ktoré majú v priebehu toho týždňa prebehnúť v Doneckej a Luhanskej republike a v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

Konanie referend v termíne od 23. do 27. septembra oznámili v utorok predstavitelia samozvaných republík na východe Ukrajiny – Doneckej a Luhanskej –, ako aj Ruskom dosadení zástupcovia okupovaných častí Chersonskej oblasti na juhu a Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

image

Okupanti na Ukrajine sú v zhone. Začiatok hlasovania o pripojení k Rusku ohlásili už na tento piatok

Generálna tajomníčka 46-člennej Rady Európy vo svojom oficiálnom vyhlásení spresnila, že takzvané referendá na ukrajinských územiach, ktoré sú okupované ruskými silami, sú iba ďalšou eskaláciou konfliktu a pokračujúcim porušovaním územnej celistvosti Ukrajiny.

"Takéto referendá, konané so zbraňami v rukách okupačných síl a nerešpektujúce základné demokratické princípy, nemožno ani akceptovať, ani uznať. Odmietame takýto výsmech demokracii a opätovne potvrdzujeme náš záväzok voči nezávislosti, suverenite a územnej celistvosti nášho členského štátu Ukrajina v rámci jeho medzinárodne uznávaných hraníc," uviedla Pejčinovičová Buričová.

image

Putinove vyhrážky treba brať vážne, varuje Londýn. Berlín zvažuje, ako ďalej postupovať

Šéfka Rady Európy zároveň opätovne vyzvala na ukončenie konfliktu a návrat k mieru v Európe.

Rada Európy so sídlom v Štrasburgu je medzinárodná organizácia nezávislá od Európskej únie. Funguje na princípe diskusie a hľadania spoločných riešení v hospodárskych, spoločenských, kultúrnych, vedeckých, právnych a administratívnych otázkach a v udržovaní a rozvoji základných ľudských práv a slobôd.

01 - Modified: 2024-04-26 09:35:30 - Feat.: - Title: Výročie havárie v Černobyle: Zelenskyj upozorňuje na hrozbu v záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-26 08:26:49 - Feat.: - Title: Španielsko ani Grécko Ukrajine patrioty nedodajú. Madrid však pošle rakety 03 - Modified: 2024-04-26 07:06:21 - Feat.: - Title: Ukrajinci dočasne sťahujú americké tanky Abrams. Zistili, že majú jeden vážny nedostatok 04 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 05 - Modified: 2024-04-26 05:40:07 - Feat.: - Title: Grécko nemôže poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany, vraví Mitsotakis
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:02