StoryEditor

Putin má na stole rozšírenie Ruska. Z okupovanej Ukrajiny prišli už tri žiadosti o anexiu

28.09.2022, 12:42
Autor:
TASRTASRČTKČTK

Takzvané referendá o anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku prebiehali od minulého piatka do utorka.

Vodca samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik oficiálne požiadal ruského prezidenta Vladimíra Putina o pripojenie k Rusku.

Informovala o tom dnes agentúra TASS, podľa ktorej rovnaký krok urobila aj proruská správa juhukrajinskej Chersonskej oblasti. Poobede sa pridal aj šéf okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj.

Ruské okupačné a proruské úrady tvrdia, že o pripojenie k Ruskej federácii požiadali v hlasovaní obyvatelia ukrajinských oblastí. Kyjev a Západ hlasovania označujú za neplatné.

image

Líder samozvanej Luhanskej ľudovej republiky Leonid Pasečnik po skončení referenda o pripojení k Rusku. FOTO: TASR/AP 

"Sen obyvateľov Luhanska"

"Drahý Vladimir Vladimirovič, píšem vám v mene obyvateľov Luhanskej oblasti!  Žiadam vás, aby ste zvážili otázku pripojenia Luhanskej ľudovej republiky k Rusku," uviedol Pasečnik vo vyhlásení zverejnenom v miestnych médiách a na telegrame.

Podľa neho je pripojenie k Ruskej federácii snom obyvateľov regiónu, ktorého časť proruskej sily ovládajú od roku 2014. Takmer celú zostávajúcu časť ukrajinskej Luhanskej oblasti obsadili ruské a proruské jednotky od invázie z februára tohto roku.

V Chersone úrady deklarujú 87-percentnú podporu

S rovnakou žiadosťou sa na Putina obrátil aj šéf Ruskom dosadené Chersonskej oblastnej správy Volodymyr (Vladimir) Saldo.

"V Chersonskej oblasti sa konalo referendum o pripojení k Ruskej federácii, v ktorom sa vyše 87 percent obyvateľov nášho regiónu vyslovilo za znovuzjednotenie so svojou historickou vlasťou," napísal Saldo a zdôraznil, že sa hlasovanie konalo v súlade so všeobecne uznávanými princípmi a normami medzinárodného práva.

"Žiadam prezidenta Ruskej federácie Vladimira Vladimíroviča Putina, aby Chersonskú oblasť prijal ako súčasť Ruskej federácie," píše sa v žiadosti.

 

Nasleduje Záporožie a Doneck

Putina oficiálne vyzval na pripojenie k Rusku už aj šéf okupačnej správy v Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj (po rusky Jevgenij Balickij). Balickyj v dokumente podľa TASS zdôraznil, že voľbu urobili ľudia v referende, v ktorom sa rozhodli opäť spojiť "so svojou rodnou vlasťou - Ruskom".

Päťdňové, narýchlo zorganizované hlasovanie sa konalo od minulého týždňa v Moskvou ovládaných častiach Chersonskej a Záporožskej oblasti, ku ktorej boli pripojené menšie obsadené časti ďalších ukrajinských oblastí, a v samozvaných proruských útvaroch - Doneckej a Luhanskej ľudovej republike.

Okupačné úrady tvrdia, že ľudia v referendách súhlasili s pripojením k Rusku, výsledky sa podľa nich v jednotlivých regiónoch pohybujú od 87 percent do viac ako 99 percent pre spojenie s Ruskou federáciou.

Hlasovanie opakovane sprevádzali správy o nútenej účasti a ďalších volebných podvodoch. Moskvou teraz ovládané oblasti navyše v uplynulých mesiacoch kvôli vojne opustila značná časť ich obyvateľov.

Západné krajiny aj Kyjev hlasovanie a výsledky označujú za neplatné. Celá akcia je podľa nich nelegálny podvrh s cieľom umožniť Moskve anektovať násilne obsadené územia.

image

Kyjev vyzýva Západ, aby rázne zatlačil na Rusko. Žiada prísne sankcie a väčšiu vojenskú pomoc

O anexii sa v Moskve bude rokovať budúci týždeň

Poslanci dolnej a hornej komory ruského parlamentu budú o anexii štyroch okupovaných oblastí na východe a juhu Ukrajiny, kde sa v uplynulých dňoch konali referendá o pričlení k Rusku, rozhodovať budúci pondelok a utorok.  

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin v stredu podľa agentúry TASS uviedol, že dolná komora pozmenila svoj termínový kalendár a počas pondelka a utorka sa jej členovia zídu na plenárnom zasadnutí. 

Valentina Matvijenková, predsedníčka hornej komory ruského parlamentu, už skôr ohlásila, že Rada federácie bude rozhodovať o pripojení Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti k Rusku na svojom pravidelnom utorkovom zasadnutí.

DPA pripomína, že dosiaľ sa v médiách písalo, že ruský prezident Vladimir Putin by mohol anexiu uvedených regiónov k Rusku oficiálne ohlásiť už tento piatok počas prejavu v oboch komorách parlamentu.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

01 - Modified: 2022-09-28 08:56:30 - Feat.: 1 - Title: Kyjev vyzýva Západ, aby rázne zatlačil na Rusko. Žiada prísne sankcie a väčšiu vojenskú pomoc 02 - Modified: 2022-09-28 07:51:18 - Feat.: 1 - Title: EÚ odsúdila výsledky pseudoreferend na Ukrajine. Označuje ich za nezákonné a sfalšované 03 - Modified: 2022-09-28 06:56:21 - Feat.: 1 - Title: Nemecko nebude akceptovať výsledky referend na Ukrajine, vyhlásil Scholz 04 - Modified: 2022-09-28 05:00:56 - Feat.: 1 - Title: S Putinom sa nie je o čom baviť. Budeme brániť svojich občanov v okupovaných oblastiach, tvrdí Zelenskyj 05 - Modified: 2022-09-28 04:39:02 - Feat.: 1 - Title: Jadrové vyhrážky Ruska nás nezastrašia. Budeme pokračovať v oslobodzovaní krajiny, odkázal Kyjev
01 - Modified: 2024-04-01 14:08:34 - Feat.: - Title: Bomba vo vozidle zabila na východe Ukrajiny Ruskom vymenovaného predstaviteľa 02 - Modified: 2024-02-05 21:06:45 - Feat.: - Title: Ukrajinské úrady podnikli bezpečnostné kroky. Cherson a jeho okolie pre cudzincov uzavreli 03 - Modified: 2024-02-05 13:48:24 - Feat.: - Title: HN24: Štyria ľudia zahynuli pri ruskom ostreľovaní Chersonu 04 - Modified: 2024-01-26 11:33:32 - Feat.: - Title: Nové ruské útoky na Ukrajine zranili ďalších civilistov vrátane dvoch detí 05 - Modified: 2024-01-15 09:27:28 - Feat.: - Title: Streľba do vlastných, za trest diera. Ruský dobrovoľník preklína botoxového cára
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 23:55