Ľudia hlasujú vo volebnej miestnosti. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Voliči rozhodujú v predčasných parlamentných voľbách v Bulharsku, koalícia neprežila hlasovanie o dôvere

02.10.2022, 09:30
Autor:
TASRTASR

V Bulharsku ide už o štvrté voľby za uplynulých 18 mesiacov. Volebné miestnosti sa v najchudobnejšej členskej krajine Európskej únie otvorili o siedmej hodine ráno.

Bulhari v nedeľu rozhodujú v predčasných parlamentných voľbách poznačených politickou nestabilitou, ekonomickými ťažkosťami i vojnou na Ukrajine, informujeme na základe správy agentúry AFP.

V Bulharsku ide už o štvrté voľby za uplynulých 18 mesiacov. Volebné miestnosti sa v najchudobnejšej členskej krajine Európskej únie otvorili o siedmej hodine ráno miestneho času, teda o šiestej hodine nášho času. Prvé odhady exit polls sa očakávajú bezprostredne po skončení hlasovania o 20-tej hodine miestneho času, teda o 19-tej hodine nášho času.  Predbežné výsledky pravdepodobne zverejnia v pondelok.

image

Nejsť voliť je rezignáciou na základné demokratické právo, myslí si politologička

Predvolebné prieskumy naznačujú, že až osem strán by mohlo získať štvorpercentnú hranicu potrebnú na vstup do roztriešteného parlamentu, kde by mohli zvýšiť svoje zastúpenie populistické a proruské skupiny.

Očakáva sa, že po chabej kampani bude volebná účasť nízka v dôsledku apatie voličov a ich rozčarovania z politikov, ktorí nie sú schopní vytvoriť životaschopnú vládnu koalíciu, konštatuje AFP.

Predčasné voľby sa v krajine opäť konajú po tom, čo krehká koalícia vedená prozápadným bulharským premiérom Kirilom Petkovom neprežila hlasovanie o vyslovení nedôvery. Petkov následne vyhlásil, že Moskva na zvrhnutie vlády využila taktiku "hybridnej vojny", keďže kabinet odmietol platiť za ruský plyn v rubľoch a nariadil masové vyhostenie ruských diplomatov.

image

Pellegrini: Politická situácia nie je normálna. Blížiace sa voľby je možné chápať ako referendum o vláde

Nízka volebná účasť zahrá do karát bývalej vládnej strane Občania za európsky rozvoj Bulharska expremiéra Bojka Borisova, ktorý aj napriek ďalšiemu poklesu podpory môže počítať s veľkou časťou lojálnych voličov a pravdepodobne skončí na prvom mieste.

Trojnásobnému expremiérovi Borisovovi to však podľa odhadov aj tak nebude stačiť na vytvorenie vlády jednej strany a šance na koalíciu vedenú jeho stranou GERB sú malé - väčšina z jej oponentov ju viní z korupcie. Na druhom mieste pravdepodobne skončí Petkovova reformistická strana Pokračujeme v zmene.

image

Kongres USA schválil financovanie vládnych inštitúcií s cieľom odvrátiť shutdown

Množstvo Bulharov zdieľa proruské nálady, čo poskytuje živnú pôdu pre šírenie agresívnej kremeľskej propagandy v tejto balkánskej krajine, píše AFP. Hlavnou témou predvolebnej kampane bola vojna na Ukrajine a výzvy lídra proruskej strany Vazraždane Kostadina Kostadinova na "plnú neutralitu" Bulharska či na prerokovanie vzťahov s Európskou úniou, ktoré sú pre mnohých voličov atraktívne.

01 - Modified: 2022-09-30 16:10:08 - Feat.: 1 - Title: NATO svoj názor na možné členstvo Ukrajiny v minulosti menilo 02 - Modified: 2022-09-30 15:48:28 - Feat.: 1 - Title: Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Slovensko ponúkli pomoc s dopravou plynu z Azerbajdžanu 03 - Modified: 2022-10-03 12:30:45 - Feat.: 0 - Title: Prevádzači objavili slabinu, cez Slovensko vedie nová hlavná migračná trasa, upozorňuje expert
01 - Modified: 2024-04-22 10:37:42 - Feat.: - Title: Vo voľbách na Maldivách zvíťazila prezidentova pročínska strana, Peking sa bude snažiť o posilnenie vzťahov 02 - Modified: 2024-04-22 10:10:12 - Feat.: - Title: Veľké mestá v Poľsku budú viesť primátori podporovaní vládnou koalíciou 03 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 04 - Modified: 2024-04-18 14:41:34 - Feat.: - Title: Vstup Bulharska do eurozóny sa môže oneskoriť, tvrdí guvernér centrálnej banky 05 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:48