Vojaci nesúci ťažké zbrane sprevádzajú konvoj samozvaného nového vodcu Burkiny Faso Ibrahima Traoreho. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zosadený vojenský vodca v Burkine Faso je údajne ochotný odstúpiť

02.10.2022, 19:26
Autor:
TASRTASR

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári tohto roku pri oznamovaní plánu na ukončenie misie v Mali vyhlásil, že malijská junta si "najala žoldnierov".

Zosadený vojenský vodca vládnucej junty v západoafrickom štáte Burkina-Faso Paul-Henri Sandaogo Damiba je údajne ochotný odstúpiť.

Podľa agentúry AFP to v nedeľu oznámili náboženskí a komunitní vodcovia, ktorí sprostredkovali rokovania medzi Damibom a vodcom piatkového prevratu kapitánom Ibrahimom Traorém.

Ponúkol demisiu

Damiba údajne sám ponúkol svoju demisiu, aby sa v krajine predišlo konfrontáciám s vážnymi ľudskými a materiálnymi dôsledkami, uvádza sa vo vyhlásení náboženských a komunitných lídrov.

AFP pred tým informovala, že Traoré vyzval v nedeľu aj na ukončenie násilností zameraných na záujmy Francúzska, ktoré bolo koloniálnym správcom Burkiny Faso.

image

Situácia v Burkine Faso sa podľa pučistov vracia pod kontrolu

Posledný z takýchto útokov sa odohral v nedeľu, keď boli z vnútra francúzskeho veľvyslanectva vypálené granáty so slzotvorným plynom, aby rozohnali demonštrantov podporujúcich Traorého.

Veľvyslanectvo sa stalo terčom útokov po tom, ako Traorého stúpenci obvinili Francúzsko, že ukrýva zosadeného Damibu. Francúzske orgány toto tvrdenie dôrazne popreli.      

image

Armáda zvrhla prezidenta, ktorý sa chopil moci po zosadení voleného lídra v Burkine Faso

Televízia TF1 vo svojom komentári vývoja uviedla, že vodcovia najnovšieho prevratu v Burkine Faso svojou rétorikou eskalujú  v krajine protifrancúzske nálady.

Dodala súčasne, že mnohí obyvatelia Burkiny Faso, kde často dochádza k islamistickým atentátom, chcú, aby ich krajina nasledovala príklad susedného Mali, odkiaľ sa francúzski vojaci v lete tohto roku - po takmer desiatich rokoch misie Barkhane - stiahli, keď sa Paríž a malijská vládnuca junta dostali do sporu v dôsledku vojenského prevzatia moci v auguste 2020.

Najali si žoldnierov

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo februári tohto roku pri oznamovaní plánu na ukončenie misie v Mali vyhlásil, že malijská junta si "najala žoldnierov", ktorým ide len o ich vlastné ekonomické záujmy a o zotrvanie junty pri moci.

image

Z wagnerovcov už len „ovce“? Bojová hodnota obávanej ruskej jednotky klesá, tvrdí bezpečnostný expert

Podľa agentúry AFP mal Macron na mysli ruskú polovojenskú organizáciu známu ako Vagnerova skupina (v zahraničí sa používa označenie Wagner Group) – v podstate súkromnú armádu spájanú s blízkym spolupracovníkom ruského prezidenta Vladimira Putina, miliardárom Jevgenijom Prigožinom.

Prevzatie moci v Burkine Faso pučisti oznámili v piatok večer - len niekoľko hodín po tom, ako sa v Ouagadougou zišlo niekoľko stoviek ľudí, ktorí žiadali Damibovu demisiu, ukončenie francúzskej vojenskej prítomnosti v Saheli a vojenskú spoluprácu s Ruskom.

image

Hrozí, že vypukne Putinov globálny hladomor. Už teraz sú bez jedla milióny ľudí, píše The Washington Post

Vplyv Moskvy v posledných rokoch neustále rastie vo viacerých francúzsky hovoriacich afrických krajinách a nie je nezvyčajné vidieť na takýchto demonštráciách ruské vlajky, konštatovala v sobotu rozhlasová stanica RFI.

Podplukovník Damiba bol zvrhnutý necelých deväť mesiacov po tom, ako on sám uskutočnil prevrat v Burkine Faso.

01 - Modified: 2022-10-02 14:25:39 - Feat.: 1 - Title: Situácia v Burkine Faso sa podľa pučistov vracia pod kontrolu 02 - Modified: 2022-09-30 21:42:51 - Feat.: 1 - Title: Armáda zvrhla prezidenta, ktorý sa chopil moci po zosadení voleného lídra v Burkine Faso 03 - Modified: 2022-08-24 13:07:45 - Feat.: 1 - Title: Z wagnerovcov už len „ovce“? Bojová hodnota obávanej ruskej jednotky klesá, tvrdí bezpečnostný expert
01 - Modified: 2024-04-18 16:23:06 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za údajnú podvratnú činnosť 02 - Modified: 2024-04-18 10:09:49 - Feat.: - Title: Burkina Faso vyhostila troch francúzskych diplomatov za "podvratnú činnosť" 03 - Modified: 2024-04-12 06:12:00 - Feat.: - Title: Junta v Mali po odstavení politických strán obmedzila aj činnosť médií 04 - Modified: 2024-02-26 12:30:43 - Feat.: - Title: Útok na mešitu v Burkine Faso si vyžiadal desiatky mŕtvych moslimov 05 - Modified: 2024-02-25 19:10:38 - Feat.: - Title: Nedeľná omša sa zmenila na nočnú moru. Najmenej 15 ľudí prišlo o život pri útoku na katolícky kostol v Burkine Faso
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 16:43