Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Situácia na anektovaných územiach sa stabilizuje, uistil Putin. Tvrdí, že si ctí všetko ukrajinské

05.10.2022, 16:21
Autor:
ČTKČTKredred

Ukrajinci majú zo svojej histórie bohaté skúsenosti s násilnou alebo cielenou rusifikáciou, ktorá sa prejavovala v mnohých podobách.

Rusko pristupuje s obrovským rešpektom ku všetkému ukrajinskému, vrátane kultúry a jazyka, uviedol dnes ruský prezident Vladimir Putin podľa agentúry TASS. Šéf Kremľa dnes podpísal zákony o ruskej anexii štyroch ukrajinských regiónov.

Kyjev a Západ túto anexiu neuznávajú, podobne ako predtým ruskú anexiu Krymu z jari 2014. Ukrajina dnes 224. deň pokračuje v odpore proti ruskej invázii, ktorá si vyžiadala tisíce obetí a vyhnala milióny ľudí z domovov, a postupne oslobodzuje okupované územia.

Putin dnes v prejave pred ruskými učiteľmi prisľúbil, že situácia na pripojených územiach sa "stabilizuje".

"Vždy sme pristupovali a napriek tragédii súčasných dní aj dnes s obrovskou úctou pristupujeme k ukrajinskému ľudu a k ukrajinskej kultúre, k ukrajinskému jazyku, literatúre, a tak ďalej. A nikdy sme sa nedopustili ničoho takého, čoho sa na Ukrajine dopúšťajú voči ruskej kultúre a ruskému jazyku," povedal Putin pri stretnutí s účastníkmi súťaže Učiteľ roka.

Ukrajinci majú zo svojej histórie bohaté skúsenosti s násilnou alebo cielenou rusifikáciou, ktorá sa prejavovala v mnohých podobách - zakazovaním vydávania kníh a vedením vyučovania v ukrajinčine, zákazom koncertných a divadelných predstavení, ktoré by v nej boli vedené, až popieraním existencie ukrajinského jazyka. 

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Súd na okupovanom Kryme taktiež len včera rozhodol o tom, že dve jeho obyvateľky sa spievaním ukrajinskej piesne Červená kalina dopustili trestného činu diskreditácie ruskej armády a verejného propagovania nacistických symbolov. 

image

Súd na okupovanom Kryme rozhodol, že spev piesne Červená kalina je trestný čin

Putin ďalej podľa denníka Komersant vyhlásil, že k vojenskému konfliktu by nikdy nedošlo, keby sa Ukrajina a západné štáty nepokúšali "prerušiť dejiny". 

Uviedol, že mu výsledky referend, ktoré Rusko na konci septembra usporiadalo na okupovaných územiach kvôli anexii ukrajinskej Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, nielenže urobili radosť, ale tiež ho udivili.

"Výsledok je viac než presvedčivý, ale tento výsledok je aj absolútne priezračný a nepodlieha žiadnemu spochybneniu," vyhlásil ruský prezident.

Kommersant pripomenul, že v uvedených regiónoch za pripojenie k Rusku hlasovalo od 87 do 99 percent voličov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a tiež lídri európskych krajín považujú referendum za nelegitímne a počínanie Ruska za okupáciu. Odvolávajú sa na hrubé porušenie medzinárodného práva a neslobodné voľby.

image

Rusi pri referendách zatvárajú mestá. Ľudí nútia hlasovať v kuchyni aj na dvore

01 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 02 - Modified: 2022-09-17 21:54:03 - Feat.: 1 - Title: Rusifikačné školy na Ukrajine sú fraškou. Kremeľ nevie nájsť učiteľov, nezaberajú vysoké platy ani vyhrážky 03 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl
01 - Modified: 2024-04-25 20:59:16 - Feat.: - Title: Dvaja ruskí vojaci sa priznali k trojnásobnej vražde na Ukrajine, jeden z nich je recidivista 02 - Modified: 2024-04-25 20:43:38 - Feat.: - Title: Poľsko a Litva by mohli pomôcť Kyjevu vrátiť domov Ukrajincov v brannom veku 03 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 04 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 05 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 03:29