StoryEditor

Rusko predvádza veľké plytvanie. Vyčerpáva kľúčovú muníciu vo vojne, zhodujú sa analytici

11.10.2022, 13:57
Autor:
TASRTASRČTKČTK
  • Masívny a zatiaľ jednorazový útok podľa ISW nebude mať pravdepodobne dopad na morálku ukrajinskej armády. 
  • Podobne situáciu vníma aj portál Meduza, podľa ktorej "útoky na ukrajinskú infraštruktúru nemajú vôbec žiadny význam" - ak sú jednorazové.

Rusku vo vojne na Ukrajine čoraz väčšmi dochádza munícia, vyplýva z najnovších odhadov britských tajných služieb. Zmenšujúcimi sa zásobami presne navádzanej munície navyše plytvá na civilné ciele, namiesto toho, aby ich použilo na ciele vojenské, napísal americký Inštitút pre štúdium vojny ISW.

Portál Meduza uviedol, že rozsiahly ruský útok a sobotňajší výbuch na Kerčskom moste, z ktorého Rusko viní Kyjev, nemali žiadny vplyv na situáciu na fronte.

image

Rusko – Ukrajina online: Rusku dochádzajú drony, zinscenuje útok na svoje pohraničie, varujú experti

Nezmyselné útoky na ukrajinské mestá

"Použitie obmedzených zásob presne navádzanej munície môže (ruského prezidenta) Vladimira Putina pripraviť o možnosti, čo sa týka narušenia ukrajinských protiofenzív v Chersonskej a Luhanskej oblasti," píše sa v analýze ISW.

Ukrajina na juhu a severovýchode na konci leta začala protiofenzívu, pri ktorej sa jej podarilo dobyť časť svojho územia späť.

Rusko v pondelok vo viacerých vlnách zasiahlo mestá naprieč Ukrajinou pri rozsiahlych útokoch, ktoré si podľa Kyjeva vyžiadali životy najmenej 19 ľudí, desiatkam ďalších spôsobili zranenia a vyradili z prevádzky dodávky elektrickej energie a tepla.

Ruské ministerstvo obrany následne uviedlo, že presne navádzané strely s dlhým doletom zasiahli všetky určené vojenské a infraštruktúrne ciele. Podľa Kyjeva aj záberov na sociálnych sieťach ale strely zasiahli aj kultúrne inštitúcie, pešiu lávku, detské ihrisko alebo predajne automobilov.

image

Drahá pomsta. Rusko vypálilo na Ukrajinu rakety za pol miliardy dolárov

Masívny a zatiaľ jednorazový útok podľa ISW tiež nebude mať pravdepodobne dopad na morálku ukrajinskej armády. Podobne situáciu vníma aj Meduza, podľa ktorej "útoky na ukrajinskú infraštruktúru nemajú vôbec žiadny význam" - v prípade, že ide o ojedinelý prípad.

"Skúsenosti z účasti NATO vo vojne v Juhoslávii ukázali, že len systematický a dlhodobý dopad na nevyhnutnú infraštruktúru môže potlačiť vôľu nepriateľa k vzdoru," píše portál. Podľa denníka The Guardian slúžil pondelkový útok ako odpoveď Putinovým kritikom na domácej pôde a na vylepšenie obrazu ruského vojska.

"Putinov pondelkový ‘masívny úder‘ bol zúfalou odpoveďou jeho vojenským kritikom v Rusku, odpoveďou na fakt, že ruská invázia zlyháva, a odpoveďou na jeho vlastnú pošramotenú pýchu po tom, ako jeho milovaným projektom, Kerčským mostom, otriasla cez víkend explózia," píše denník.

image

Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora

Most, ktorý spája Rusko s anektovaným Krymským polostrovom, v sobotu poškodila silná explózia. Podľa Putina išlo o "teroristický útok" zorganizovaný z Ukrajiny, Kyjev sa k zodpovednosti oficiálne neprihlásil.

Ani výbuch na Kerčskom moste nemal špeciálny vojenský význam, uvádza Meduza. Cez most Rusko zásobuje svoju ofenzívu na juhu Ukrajiny, dlhšie vyradenie mosta z prevádzky by tak mohlo Ukrajine poskytnúť vojenskou výhodou. Železničnú aj automobilovú dopravu ale Rusko čiastočne obnovilo ešte v sobotu.

Putin robí chyby

"Vieme – a vedia to aj ruskí vojnoví velitelia – že im dochádza vybavenie a munícia," uviedol riaditeľ britskej tajnej služby GCHQ Jeremy Fleming. Vyplýva to zo zverejneného prepisu Flemingovho vyjadrenia, z ktorého citovala stanica BBC.

Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho robí nesprávne úsudky a dopúšťa sa strategických chýb. Podľa Fleminga je navyše už aj ruskému ľudu jasné, aké dôsledky má "vojna, ktorú si sám Putin vybral", pre nich samotných vo vlastnej krajine.

Patria k nim napríklad obmedzené možnosti vycestovať a len nepatrný prístup k moderným technológiám v dôsledku sankcií zo strany Západu.

Vymenovanie nového veliteľa špeciálnej vojenskej operácie na Ukrajine, ruského generála Sergeja Surovikina, je podľa britskej tajnej služby zrejme pokusom zlepšiť zrealizovanie ruských útokov na Ukrajine.

"Domnievame sa, že Rusku sa míňa munícia a celkom určite sa mu míňajú priatelia... V dôsledku vyhlásenia mobilizácie sme videli, že sa mu míňajú vojaci. Takže sa domnievam, že odpoveď je jasná. Rusko a ruskí velitelia sú znepokojení stavom svojej vojenskej mašinérie," citovala Fleminga stanica BBC.

image

Putin robí chyby. Jeho stávky sú vysoké, ale armáda vyčerpaná, tvrdí šéf britských tajných

01 - Modified: 2023-03-26 06:22:57 - Feat.: 1 - Title: Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili) 02 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 03 - Modified: 2022-10-11 10:40:38 - Feat.: 1 - Title: Drahá pomsta. Rusko vypálilo na Ukrajinu rakety za pol miliardy dolárov 04 - Modified: 2022-10-10 20:00:27 - Feat.: 1 - Title: Nenecháme sa zastrašiť. Ukrajinu nie je možné zastaviť, vyhlásil Zelenskyj po raketových útokoch 05 - Modified: 2022-12-18 06:15:07 - Feat.: 1 - Title: Kľúčová cesta na Krym v plameňoch. Časť Kerčského mosta sa po výbuchu zrútila do mora 06 - Modified: 2022-10-08 19:04:08 - Feat.: 1 - Title: Most na Krym ako symbol. Kyjev dal najavo, že si trúfa vyhrať vojnu, píše Guardian
01 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 02 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva 05 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:14