StoryEditor

Drahá pomsta. Rusko vypálilo na Ukrajinu rakety za pol miliardy dolárov

11.10.2022, 12:40
Autor:
redredČTKČTK

Masívne ruské raketové útoky na ukrajinské mestá sa odohrali len dva dni po tom, čo ruský prezident poveril velením inváznych síl muža, ktorý má prezývku "generál Armagedon". Má povesť nemilosrdného muža, ktorý neberie ohľad na ľudské životy.

Rusko v pondelok vyslalo na Ukrajinu riadené strely a drony, ktorých celková cena sa môže pohybovať od 400 miliónov dolárov do 700 miliónov dolárov. Odhad zverejnila ukrajinská verzia časopisu Forbes. Rusko na ukrajinské mestá v pondelok zaútočilo 84 riadenými strelami a 24 dronmi.

Pomsta aj za Kerčský most

Na mestá naprieč celou Ukrajinou v pondelok zamierili strely Ch-101, Ch-555, Kaliber, Iskander, S-300 alebo Tornado-S. Presný počet každého typu nie je zatiaľ známy. Z toho dôvodu má odhad široké rozmedzie, uviedol Forbes.

Cenu jednej rakety Ch-101 časopis odhadol na 13 miliónov dolárov, cenu jednej rakety Kaliber na 6,5 milióna dolárov a jednej strely Iskander na tri milióny dolárov.

Podľa velenia ukrajinskej armády zlikvidovala 43 z vypálených striel ukrajinská protivzdušná obrana. Pondelkové ruské vzdušné údery zasiahli aj Kyjev alebo mestá v západnej časti krajiny a vyvolali pobúrenie v mnohých krajinách sveta.

image

Masívne útoky na ukrajinské mestá sú odvetou aj za poškodenie krymského mosta, potvrdil Putin

Podľa ukrajinských úradov si útoky vyžiadali životy najmenej 19 civilistov, zranili viac než stovku ďalších ľudí a prerušili dodávky elektriny a tepla.

Ruský prezident Vladimir Putin údery označil za odvetu za sobotné poškodenie Kerčského mosta, ktorý spája polostrov Krym s Ruskom. Putin útok na most pripísal ukrajinským spravodajským službám. Kyjev sa k sobotnému útoku oficiálne nevyjadril.

Predstavil sa generál Armagedon?

Masívne ruské raketové útoky na ukrajinské mestá sa odohrali len dva dni po tom, čo ruský prezident poveril velením inváznych síl generála Sergeja Surovikina, ktorý má povesť nemilosrdného muža, ktorý neberie ohľad na ľudské životy.

Na túto časovú postupnosť upozornili niektoré médiá ako Politico alebo agentúra AP. Surovikin si pre tvrdý prístup k vedeniu vojny vyslúžil prezývku „generál Armagedon“, píše denník The Guardian.

image

Po neúspechoch skúsia zmenu. Moskva vymenovala nového veliteľa ruských síl na Ukrajine

„Nie som prekvapený tým, čo sa dnes (v pondelok) ráno stalo v Kyjeve. Surovikin je úplne bezohľadný, neberie ohľad na ľudské životy,“ cituje The Guardian nemenovaného bývalého predstaviteľa ruského ministerstva obrany, ktorý so Surovikinom spolupracoval. „Obávam sa, že jeho ruky budú úplne pokryté ukrajinskou krvou,“ dodal tento zdroj.

Podľa odborníkov bude Surovikinovou hlavnou úlohou na Ukrajine vyriešiť štrukturálne problémy, s ktorými sa stretáva ruská armáda, ktorá čelí tvrdej ukrajinskej protiofenzíve. „Je veľmi krutý, ale zároveň schopný veliteľ,“ povedal podľa The Guardian Gleb Irisov, bývalý poručík letectva, ktorý so Surovikinom pracoval do roku 2020.

„Nebude však schopný vyriešiť všetky problémy. Rusko má nedostatok zbraní a ľudských zdrojov,“ dodal a poukázal na predchádzajúce zmeny vo velení, ktoré ruskej armáde nijako zvlášť nepomohli.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

Zásadnú zmenu v ruskom ťažení tento generál, ktorý doteraz pôsobil ako veliteľ Južného vojenského okruhu a veliteľ ruských vzdušných a kozmických síl, pravdepodobne neprinesie ani podľa Sidhartha Kaushala z britského think-tanku Royal United Services Institute.

"Jeho kariéra je poznačená obvineniami z korupcie aj brutality," povedal agentúre AP Kaushal. „Takže to môže byť určitý náhľad na to, ako k tomu bude pristupovať. Ale na druhú stranu: ruský prístup už bol celkom brutálny,“ dodal.

01 - Modified: 2022-10-11 09:31:45 - Feat.: 1 - Title: Rusko ako najväčší donor zbraní. Ukrajinci na bojisku ukoristili najmodernejší ruský tank aj jadrové delo 02 - Modified: 2022-10-10 19:45:30 - Feat.: 1 - Title: Súboj v Kremli má víťaza, dokazujú to aj masívne útoky na ukrajinské mestá, tvrdí expert v HNtelevízii 03 - Modified: 2022-10-11 09:51:02 - Feat.: 1 - Title: Putin robí chyby. Jeho stávky sú vysoké, ale armáda vyčerpaná, tvrdí šéf britských tajných 04 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl
01 - Modified: 2024-04-15 08:27:47 - Feat.: - Title: Ako ukončiť vojnu na Ukrajine? Turci predložili nový návrh: zmrazenie hraníc na súčasnej frontovej línii 02 - Modified: 2024-04-15 08:10:55 - Feat.: - Title: Rusko využije pri Časiv Jare ukrajinský nedostatok munície, tvrdia analytici 03 - Modified: 2024-04-15 04:58:49 - Feat.: - Title: Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni 04 - Modified: 2024-04-15 04:37:02 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzval Západ na dôslednejšie dodržiavanie sankcií voči Rusku 05 - Modified: 2024-04-14 20:33:00 - Feat.: - Title: Drony na Ukrajine sťažujú vojakom bezpečný pohyb. Prenasledujú ich až do skrýš
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 12:58