German Chancellor Olaf Scholz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Scholzov raketový dáždnik podporuje 12 európskych krajín vrátane Slovenska

12.10.2022, 19:32
Autor:
ČTKČTK

Plán je reakciou na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine. Mnoho európskych krajín si uvedomilo, že sa na protivzdušnej obrane v uplynulých rokoch príliš šetrilo, píše Der Spiegel.

Do projektu spoločnej protiraketovej obrany, o ktorom v auguste v Prahe hovoril nemecký kancelár Olaf Scholz, sa chce zapojiť 12 európskych štátov vrátane Česka či Slovenska. Vyplýva to z informácií nemeckého spravodajského magazínu Der Spiegel.

Podľa nemeckého magazínu sa chce na projekte podieľať obzvlášť veľké množstvo východoeurópskych štátov. Na okraj terajšieho stretnutia ministrov obrany v bruselskej centrále NATO má byť podpísané spoločné vyhlásenie európskych štátov, ktoré sa chcú podieľať na obrannom systéme proti balistickým raketám a ďalším hrozbám zo vzduchu podľa návrhu nemeckého kancelára, vyplýva z informácií nemeckého magazínu.

Zmluva odštartuje plánovanie

Podľa informácií diplomatov NATO chcú vyhlásenie o zámere podpísať okrem Nemecka aj Belgicko, Bulharsko, Česko, Estónsko, Fínsko, Nórsko, Litva, Lotyšsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Holandsko. Predbežná zmluva má odštartovať prvé plánovanie rozsiahleho projektu. Podľa diplomatov pribudnú ešte ďalší partneri.

image

Horúco v SaS: podpredseda Klus hrozí odchodom, ak nedostane zelenú kartu

Scholz v augustovom prejave na Univerzite Karlovej v Prahe hovoril o svojich predstavách budúcnosti demokratickej Európy. Ako hrozbu spomenul nedostatočnú vzdušnú obranu, do ktorej by rád zapojil ostatné európske krajiny. "A Nemecko bude túto budúcu protivzdušnú obranu navyše koncipovať tak, aby sa na nej mohli podieľať, ak o to budú mať záujem, aj európski susedia, napríklad Poliaci, pobaltské krajiny, Holanďania, Česi, Slováci alebo naši škandinávski partneri," povedal Scholz.

Krátko po kancelárovom prejave nemecké médiá s odvolaním sa na vládne zdroje informovali, že Nemecko chce protivzdušnú obranu postaviť na izraelskom systéme Arrow 3.

Na obrane sa šetrilo

Plán je reakciou na ruskú útočnú vojnu proti Ukrajine. Mnoho európskych krajín si uvedomilo, že sa na protivzdušnej obrane v uplynulých rokoch príliš šetrilo, píše Der Spiegel.

image

Stoltenberg: Ukrajina naliehavo potrebuje ďalšie systémy protivzdušnej obrany. Je to prioritou pre NATO

Nový systém má zahŕňať obranu proti balistickým raketám, ako aj ochranu napríklad pred útokmi s pomocou bezpilotných lietadiel. Taktiež Der Spiegel píše, že má byť za tým účelom pravdepodobne nakúpený izraelský systém Arrow.

Bundeswehr je teraz vyzbrojený americkým systémom Patriot, ktorý je síce považovaný za vysoko efektívny, ale nie je určený pre veľký ochranný dáždnik, poznamenal Der Spiegel.

image

Sabotáž na plynovodoch prospela USA, tvrdí Moskva. Putin ponúkol Európe viac plynu cez Nord Stream

Myšlienka spoločného obranného systému je jednoduchá, píše Der Spiegel. V pláne je, že sa prepojí viac systémov Arrow, čím sa ochranný dáždnik výrazne zväčší. Zatiaľ nie je jasné, kto systém zaplatí, ale Nemecko by rádo prevzalo vedúcu úlohu v projekte.

Záujem o spoločný projekt nemá Paríž a napríklad Poľsko chce vybudovať svoj vlastný systém protivzdušnej obrany, uviedol tiež nemecký magazín. Francúzsko ako jadrová mocnosť sa tradične spolieha skôr na odstrašujúce pôsobenie svojho jadrového arsenálu ako na konvenčné systémy protivzdušnej obrany.

01 - Modified: 2022-10-11 12:33:11 - Feat.: 1 - Title: Lavrov: Vojnu s Ukrajinou už dlho riadia USA. Ak by Biden navrhol stretnutie s Putinom, neodmietneme 02 - Modified: 2022-10-11 05:36:58 - Feat.: 1 - Title: Slovensko v energetickej kríze „zmeškalo vlak“. Predbieha nás už takmer celá Európa 03 - Modified: 2022-10-10 10:20:02 - Feat.: 1 - Title: Nemecko zvolá pre mohutný raketový útok na Ukrajinu rokovanie lídrov G7. EÚ zváži nové sankcie proti Rusku
01 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 02 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 03 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá 04 - Modified: 2024-04-22 18:41:12 - Feat.: - Title: Peter Žiga absolvoval prvú časť Konferencie predsedov parlamentov krajín EÚ 05 - Modified: 2024-04-19 15:11:08 - Feat.: - Title: Európska únia pripravuje nový balík sankcií voči Rusku. Zamerajú sa na "obchádzačov"
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 22:14