Donald Trump. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Vyšetrovací výbor útoku na Kapitol si predvolá Donalda Trumpa. Chce, aby podal svedectvo

13.10.2022, 21:47
14.10.2022, 00:05
Autor:
ČTKČTK

Výbor Snemovne reprezentantov predstavil nové dôkazy a videozáznamy, ktoré podľa neho ukazujú, že Donald Trump si bol svojej prehry vo voľbách vedomý, ale napriek tomu pokračoval v snahe zvrátiť ich výsledok, čo viedlo k útoku na Kapitol, napísala CNN.

Výbor americkej Snemovne reprezentantov vyšetrujúci vlaňajší útok na Kapitol si predvolá bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Niekdajší republikánsky šéf Bieleho domu má pred komisiou podať svedectvo v súvislosti s udalosťami, pri ktorých dav jeho priaznivcov zaútočil na budovu amerického Kongresu v deň potvrdzovania výsledku prezidentských volieb.

Informovali o tom svetové agentúry, podľa ktorých o Trumpovom predvolaní rozhodol panel jednomyseľne v hlasovaní počas dnešného verejného vypočutia. Trump v reakcii označil výbor za fiasko.

"Je to človek, ktorý stojí v centre toho, čo sa 6. januára stalo. Takže ho chceme počuť," vyhlásil podľa stanice CNN predseda vyšetrovacieho výboru Bennie Thompson.

"Potreba tohto výboru vypočuť Donalda Trumpa presahuje rámec nášho zisťovania faktov. Je to otázka zodpovednosti voči americkému ľudu. On sa musí zodpovedať. Musí sa zodpovedať zo svojich činov," uviedol Thompson. Za predvolanie Trumpa hlasovalo sedem demokratických a dvaja republikánski členovia výboru v pomere 9:0.

Dnešné hlasovanie o Trumpovom predvolaní je podľa televízie vystupňovaním snahy panelu získať svedectvo bývalého prezidenta, hoci v tejto neskorej fáze vyšetrovania je nepravdepodobné, že by mu bývalý šéf Bieleho domu vyhovel. A výbor pravdepodobne nemá čas na zdĺhavý súdny spor, píše CNN na svojom webe.

Podľa AP je takmer isté, že Trump sa bude predvolaniu brániť a odmietne vypovedať. Na svojich sociálnych sieťach sa dnes exprezident oboril na členov výboru za to, že ho podľa neho nepožiadali o svedectvo skôr a panel označil za fiasko.

Ak by exprezident predvolaniu nevyhovel, mohlo by to podľa agentúry Reuters viesť k jeho trestnému stíhaniu. Federálny zákon hovorí, že neuposlúchnutie kongresového predvolania na podanie svedectva alebo predloženie dokumentov je prečin, ktorý sa trestá jedným až dvanástimi mesiacmi odňatia slobody.

image

Trumpa a jeho deti obvinili z finančných podvodov. Hon na čarodejnice, reaguje exprezident

Dnešné verejné vypočutie bolo podľa agentúry AP desiate v rade a konalo sa len niekoľko týždňov pred nadchádzajúcimi voľbami do Kongresu. Zaoberalo sa okrem iného Trumpovým "stavom mysle". Stanica BBC napísala, že počas neho boli predložené e-maily a výpovede svedkov, ktoré podľa výboru dokazujú, že Trump dopredu plánoval spochybniť výsledky volieb v prípade svojej prehry.

Výbor Snemovne reprezentantov predstavil nové dôkazy a videozáznamy, ktoré podľa neho ukazujú, že Trump si bol svojej prehry vo voľbách vedomý, ale napriek tomu pokračoval v snahe zvrátiť ich výsledok, čo viedlo k útoku na Kapitol, napísala CNN.

Panel dnes rovnako zverejnil doteraz nepublikované zábery, na ktorých sú vidieť niektorí predstavitelia Kongresu počas obliehania Kapitolu. Na videu je okrem iného predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová napríklad vo chvíli, keď telefonicky žiada guvernéra štátu Virgínia o posilnenie poriadkových síl.

Mohlo by ísť o posledné verejné zasadnutie výboru pred zverejnením záverečnej správy, ktoré sa očakáva ešte pred voľbami 8. novembra, ktoré rozhodnú o tom, kto bude potom ovládať Kongres - či demokrati súčasného prezidenta Joea Bidena, alebo Trumpovi republikáni, poznamenal Reuters.

Pri budove Kongresu sa 6. januára 2021 zhromaždili tisíce Trumpových stúpencov nespokojných s výsledkom prezidentských volieb, v ktorých zvíťazil jeho demokratický rival a súčasný šéf Bieleho domu Joe Biden. Stovky z nich vtrhli dovnútra.

V budove predtým začala volebná schôdza oboch komôr, ktorá mala na programe potvrdenie výsledku volieb. Po tvrdých stretoch výtržníkov s policajtmi zostalo päť mŕtvych a viac ako 100 zranených. Výbor počas svojho vyšetrovania vypočul vyše tisíc svedkov.

01 - Modified: 2022-09-02 09:15:43 - Feat.: 1 - Title: Trump povedal, že by v prípade znovuzvolenia skúsil omilostiť útočníkov na Kapitol 02 - Modified: 2022-09-02 05:29:32 - Feat.: 1 - Title: Biden: Trump a jeho prívrženci sú hrozbou pre demokraciu. USA chcú vrátiť späť do minulosti 03 - Modified: 2022-08-31 21:34:12 - Feat.: 1 - Title: Prípadná žaloba na Trumpa nepríde pred voľbami v novembri, uvádza Bloomberg
01 - Modified: 2024-04-23 21:54:52 - Feat.: - Title: "O ňom iba pozitívne". Exšéf bulvárneho denníka na súde opísal tajnú spoluprácu s Trumpovou kampaňou 02 - Modified: 2024-04-23 20:11:07 - Feat.: - Title: Experti krotia Zelenského nadšenie. Kľúčové otázky o americkej pomoci sú dve: Kedy a ako sa prejaví? 03 - Modified: 2024-04-22 18:10:50 - Feat.: - Title: Exprezident čelí ďalšiemu obvineniu. Trump sa snažil nelegálne ovplyniť prezidentské voľby, tvrdí obžaloba 04 - Modified: 2024-04-23 07:11:59 - Feat.: - Title: ANALÝZA: Výhra Kyjeva, prehra Trumpa. Kandidát na prezidenta má problém 05 - Modified: 2024-04-21 07:10:00 - Feat.: - Title: Trump zrušil prvý predvolebný míting od začiatku súdu pre zlé počasie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 10:28