Odvedenci pochodujú na strelnici počas vojenského výcviku v Krasnodarskej oblasti na juhu Ruska. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruskí politici sa sťažujú na postup polície pri mobilizácii. Označili ho za nezákonný, vytvárajú "bezprávie"

14.10.2022, 15:56
Autor:
ČTKČTK

"Myslel som si, že historky o zásahoch sú falošné, ale informovali ma ľudia, ktorých osobne poznám a plne im dôverujem," uviedol Kirill Kabanov, ktorý je členom poradného zboru prezidenta.

Ruský senátor Andrej Klišas dnes podľa ruských médií označil za nezákonné zásahy, ktoré polícia organizuje na zmobilizovateľných mužov v uliciach ruských miest, v doprave a vo verejných budovách. Informácie o zásahoch v Moskve a Petrohrade sa objavili na sociálnych sieťach a teraz sa na ne v štátnych médiách sťažujú aj vysokopostavení činitelia.

"Nedá sa všetkých zobrať na ulici a potom v sídle vojenskej správy zisťovať, či občan zodpovedá kritériám mobilizácie. A o to viac je neprípustné toto objasňovať po odoslaní občana do mobilizačného strediska," vyhlásil zákonodarca, podľa ktorého zákon umožňuje odovzdávať povolávacie rozkazy len adresne konkrétnym ľuďom.

Polícia klope na dvere aj v noci

Na "nekorektné" povolávanie záložníkov do armády sa posťažovala podľa štátnej agentúry TASS aj úradná ombusdmanka Taťjana Moskalkovová, ktorá predtým u polície dosiahla generálsku hodnosť. Väčšina Rusov chce podľa nej narukovať dobrovoľne, a preto ich ponižuje, keď za nimi prídu s povolávacím rozkazom v noci.

image

Putin „necíti potrebu“ rokovať s Bidenom. Tvrdí, že mobilizáciu v Rusku ukončia do dvoch týždňov

"Myslel som si, že historky o zásahoch sú falošné, ale informovali ma ľudia, ktorých osobne poznám a plne im dôverujem," uviedol Kirill Kabanov, ktorý je členom poradného zboru prezidenta Vladimira Putina pre ľudské práva. Kabanov informoval o prípade, keď policajti pri zásahu v metre na ľudí vyhýbajúcich sa službe v armáde odviedli aj pracovníka dopravného podniku.

"Súdruhovia náčelníci, uvedomujete si, že sa dopúšťate bezprávia a vytvárate v spoločnosti nepriateľstvo voči všetkému, čo sa deje? Takéto počínanie spôsobuje väčšie škody ako ukrajinská propaganda," zdôraznil Kabanov a apeloval na to, aby všetko preverila prokuratúra.

image

Rusko potrebuje povolenie, aby mohlo skúmať Nord Stream, sťažuje si Moskva. Nešpecifikovala, od koho má byť

Poslanec Maxim Ivanov medzitým informoval, že z výcvikového strediska v posádke Jelaň na Urale museli poslať domov asi sedem stoviek zmobilizovaných vojakov kvôli chatrnému zdraviu, alebo kvôli prešľapom pri mobilizácii. "Ku kvalite práce vojenských správ je čoraz viac opodstatnených otázok," povedal poslanec, podľa ktorého spomínané nedostatky znamenajú stratu času vojenských inštruktorov, ktorý by sa mohli venovať výcviku.

Berú takmer každého

Moskovský poslanec Kirill Ščitov sa dnes agentúre TASS posťažoval, že jeho synovi bol v rámci čiastočnej mobilizácie pri vchode do metra odovzdaný rozkaz, aby sa dostavil na vojenskú správu, rovnako ako všetkým mužom v brannom veku.

image

Turecko chce byť distribučným centrom ruského plynu pre EÚ, tvrdí Erdogan. Na zámere spolupracuje s Putinom

Poslanec sa obrátil na vojenskú prokuratúru, aby objasnila, či takýto postup je v súlade so zákonom. Ščitov je členom bezpečnostného výboru moskovského snemu a povolávacej komisie mesta. Jeho syn má 18 rokov a mal so sebou preukaz študenta denného štúdia, čo znamená, že sa na neho mobilizácia nevzťahuje.

Vojenský komisár Moskvy správy o zásahu poprel. Žiadne odovzdávanie povolávacích rozkazov pracovníkmi vojenských správ či policajtmi pri moskovskom metre sa podľa neho nekoná, zásahy v metre sa odohrávajú pravidelne a súvisia s pátraním po zločincoch, vysvetlil plukovník Maxim Loktev.

image

„Zasa ste klamali?“ Prokremeľská novinárka kritizuje, že mobilizovaní Rusi sa už vracajú v rakvách

"Čiastočnú" mobilizáciu vyhlásil prezident Vladimir Putin 21. septembra. Podľa úradov má byť do armády povolaných 300-tisíc záložníkov, a to predovšetkým s predchádzajúcimi bojovými skúsenosťami. Podľa neoficiálnych správ má byť povolaný do armády až milión mužov.

Vo štvrtok úrady v ruskej Čeljabinskej oblasti potvrdili smrť piatich ľudí, ktorí boli po mobilizácii vyslaní do vojny na Ukrajine. Prvé oficiálne potvrdenie, že zmobilizovaní vojaci boli zabití na fronte, tak zaznelo iba tri týždne po vyhlásení "čiastočnej" mobilizácie, hoci ruské ministerstvo obrany na konci septembra sľubovalo, že na front nepošle nevycvičených vojakov.

01 - Modified: 2022-10-14 13:49:55 - Feat.: 1 - Title: Putin „necíti potrebu“ rokovať s Bidenom. Tvrdí, že mobilizáciu v Rusku ukončia do dvoch týždňov 02 - Modified: 2022-10-15 07:45:56 - Feat.: 1 - Title: Rusom rastú straty, schyľuje sa k záverečnej bitke o Cherson. Čo prinesie útok ukrajinských pozemných síl? 03 - Modified: 2022-10-14 13:01:19 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj na Deň obrancov prisľúbil víťazstvo vo vojne s Ruskom. Svet stojí pri nás, pripomenul Ukrajincom
01 - Modified: 2024-04-05 14:56:38 - Feat.: - Title: Rusko údajne rozdeľuje podiely v znárodnených firmách podnikateľom, ktorí podporujú vojnu proti Ukrajine 02 - Modified: 2024-04-04 08:43:57 - Feat.: - Title: Čína si brúsi zuby na ruský Ďaleký východ. Putin môže čoskoro ochutnať vlastnú medicínu 03 - Modified: 2024-04-03 14:37:44 - Feat.: - Title: Rusko chystá mobilizáciu ďalších 300-tisíc vojakov, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2024-03-30 20:22:37 - Feat.: - Title: Putin sa ani po týždni neukázal na mieste útoku pri Moskve, nenavštívil ani zranených v nemocnici 05 - Modified: 2024-03-27 14:00:34 - Feat.: - Title: Putin chce naštartovať herný priemysel, ruská vláda zvažuje výrobu nových konzol
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 04:56