StoryEditor

Na Trumpa tlačia, aby odložil oznámenie kandidatúry. Prehral nám už troje voľby, znie od republikánov

10.11.2022, 14:48
Autor:
ČTKČTK

Viacerí republikáni vyčítajú exprezidentovi neuspokojivé výkony mnohých kandidátov, ktorých pred kongresovými voľbami podporil. Naopak, jeho prípadný hlavný konkurent v prezidentských voľbách, floridský guvernér Ron DeSantis, svoj mandát hladko obhájil.

Bývalý americký prezident Donald Trump čelí zo strany niektorých svojich spojencov tlaku, aby odložil plán oznámiť, že mieni o dva roky opäť usilovať o Biely dom. Informuje o tom dnes agentúra AP a americký denník The Washington Post WP.

Trump začiatkom tohto týždňa ohlásil, že 15. novembra urobí dôležité vyhlásenie, čo mnohé médiá vyložili tak, že sa chystá oznámiť zámer usilovať o republikánsku nomináciu do prezidentských volieb v roku 2024.

image

Pomer síl v Kongrese stále nie je rozhodnutý, americké voľby nie sú také jednoznačné, ako republikáni dúfali

Voľby bez avizovanej červenej vlny

V posledných mesiacoch Trump opakovane naznačoval, že mieni znovu zabojovať o Biely dom. Teraz mu ale viacerí republikáni vyčítajú neuspokojivé výkony mnohých kandidátov, ktorých pred utorkovými kongresovými voľbami podporil, píše The Washington Post.

Zároveň pripomína veľký volebný úspech floridského republikánskeho guvernéra Rona DeSantisa, ktorý hladko obhájil mandát. DeSantis je považovaný za možného kandidáta na prezidenta vo voľbách v roku 2024 a Trumpovho najväčšieho potenciálneho republikánskeho súpera. Volebný úspech ho pritom dostal do ešte lepšej pozície.

Niektorí Trumpovi spojenci exprezidenta podľa AP vyzývajú, aby s oznámením kandidatúry počkal aspoň do oznámenia výsledkov druhého kola volieb v Georgii, ktoré je plánované na 6. decembra a v ktorom sa o kreslo v americkom Senáte stretnú demokrat Raphael Warnock a republikán Herschel Walker, ktorého podporil Trump.

"Poradím mu, aby svoje oznámenie odložil na termín po druhom kole volieb v Georgii," povedal bývalý Trumpov poradca Jason Miller, ktorý strávil volebnú noc s bývalým prezidentom v jeho floridskom rezorte Mar-a-Lago. "Na Georgiu sa teraz musí zamerať každý republikán v krajine," dodal.

image

Voľby v USA priniesli rôzne prvenstvá. Massachusetts povedie lesbická guvernérka, Maryland prvýkrát černoch

Trump: Načo niečo meniť?

S odvolaním sa na jednu z nemenovaných osôb oboznámených s obsahom rozhovorov medzi Trumpom a jeho poradcami WP píše, že sa exprezident pýta svojich poradcov na názor, či má plánované oznámenie odložiť.

V stredajšom rozhovore s televíziou Fox News však odklad spochybnil. "Mali sme obrovský úspech. Prečo by sa malo niečo meniť, "uviedol.

Trump sa snažil využiť voľby v polovici prezidentského funkčného obdobia ako príležitosť preukázať svoj trvalý politický vplyv po tom, ako v prezidentských voľbách pred dvoma rokmi prehral proti demokratovi Joeovi Bidenovi.

V terajších voľbách Trump podporil vyše 330 kandidátov do rôznych funkcií, pričom často vyzdvihoval neskúsené a kontroverzné osoby. Mnohé z ich postojov, vrátane opakovania Trumpových klamstiev o ukradnutých voľbách v roku 2020 a zastávania tvrdých názorov na potraty, sa však vymykali politickému mainstreamu, píše AP.

Nakoniec si Trump v utorok pripísal niekoľko volebných úspechov, najmä v Ohiu, kde hladko zvíťazil jeho favorit na senátora J.D. Vance, autor bestselleru "Hillbilly Elegy" (Americká elégia), ktorý rozpráva o jeho spomienkach na detstvo v Apalačskom pohorí. V Severnej Karolíne Trumpom podporený Ted Budd zachoval republikánom senátne kreslo.

image

Donald Trump. FOTO: REUTERS

Trump však prišiel o niektoré z najväčších trumfov volebnej noci, najmä v Pensylvánii, kde známy televízny doktor Mehmet Oz, ktorý s Trumpovou podporou len tesne vyhral senátne primárky, prehral proti demokratovi Johnovi Fettermanovi.

Trumpom podporovaní kandidáti prehrali tiež guvernérsky boj v Pensylvánii, Michigane a Marylande a senátne voľby v New Hampshire.

V Arizone a Nevade medzitým ďalej pokračuje sčítanie a tamojšie výsledky pravdepodobne rozhodnú o tom, ktorá strana bude mať v Senáte väčšinu.

Prischne vina za neúspech Trumpovi? 

Hoci sa stále zdá, že republikáni získajú väčšinu v Snemovni reprezentantov a mohli by aj v Senáte, tí, ktorí verili, že frustrácia z rekordnej inflácie v kombinácii s nízkou popularitou Bidena prinesie rýchle a rozhodné víťazstvo, ukazujú prstom na Trumpa, píše AP.

"Mali sme historickú príležitosť a Trumpov nábor nevoliteľných kandidátov nám ju zhatil," uviedol republikánsky stratég Scott Reed. "Trump teraz Republikánskej strane prehral troje voľby v rade a je čas sa z tohto bláznovstva vymaniť," dodal.

image

Voľby v USA: Tesný boj o Kongres. Demokrati získali kľúčové senátne kreslo v Pensylvánii

Bývalý guvernér New Jersey Chris Christie, dlhoročný Trumpov priateľ a poradca, ktorý sa stal jeho kritikom a ktorý teraz zvažuje vlastnú kandidatúru na prezidenta, povedal, že republikáni "musia urobiť zásadné rozhodnutie".

"V roku 2018 sme prehrali. V roku 2020 sme prehrali. V roku 2021 sme prehrali v Georgii. Teraz v roku 2022 prídeme o guvernérské posty, nezískame taký počet kresiel v Snemovni reprezentantov, aký sme si mysleli, a možno nezískame Senát, a to napriek 40-percentnej obľube prezidenta, "povedal. Za to môže len jedna osoba, a tou je Donald Trump, "dodal. 

01 - Modified: 2022-11-09 17:08:08 - Feat.: 1 - Title: O zložení Senátu by mohlo znova rozhodnúť až druhé kolo volieb v Georgii 02 - Modified: 2022-11-09 16:44:53 - Feat.: 1 - Title: Trump zúri nad výsledkami utorkových volieb do Kongresu. Republikáni nevyhrávajú tak presvedčivo, ako čakali 03 - Modified: 2022-11-09 21:40:21 - Feat.: 1 - Title: Pomer síl v Kongrese stále nie je rozhodnutý, americké voľby nie sú také jednoznačné, ako republikáni dúfali 04 - Modified: 2022-11-09 12:16:16 - Feat.: 1 - Title: Voľby v USA priniesli rôzne prvenstvá. Massachusetts povedie lesbická guvernérka, Maryland prvýkrát černoch 05 - Modified: 2022-11-09 11:12:44 - Feat.: 1 - Title: Podľa Kremľa sú vzťahy Ruska a USA zlé a takými aj zatiaľ zostanú 06 - Modified: 2022-11-09 09:53:04 - Feat.: 1 - Title: Voľby v USA: Tesný boj o Kongres. Demokrati získali kľúčové senátne kreslo v Pensylvánii
01 - Modified: 2024-04-19 20:14:18 - Feat.: - Title: Polícia oznámila totožnosť muža, ktorý sa zapálil pred súdom s Trumpom. Motivovali ho konšpirácie 02 - Modified: 2024-04-20 08:13:11 - Feat.: - Title: Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž. Zraneniam podľahol 03 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 04 - Modified: 2024-04-18 21:46:07 - Feat.: - Title: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre Spojené štáty, uviedol Trump. Cez víkend má prebehnúť dôležité hlasovanie 05 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 13:54