Sergej Lavrov na G20. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Ekonomické dôsledky vojny na Ukrajine odsúdia všetci členovia G20, aj Rusko

15.11.2022, 09:43
Autor:
TASRTASR

Z návrhu deklarácie tiež vyplýva, že G20 vyzve na predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny cez jej čiernomorské prístavy. V komuniké sa tiež krajiny zhodli, že vyhrážanie sa jadrovými zbraňami je "neprístupné".

Krajiny združené v skupine G20 vrátane Ruska odsúdia ekonomické následky vojny na Ukrajine, pričom väčšina členov skupiny odsúdi aj samotnú vojnu, ktorá zúri v tejto východoeurópskej krajine. Vyplýva to z návrhu záverečného komuniké, do ktorého v utorok nahliadla agentúra AFP.

"Tento rok sme boli svedkami toho, ako vojna na Ukrajine nepriaznivo ovplyvňuje svetovú ekonomiku," uvádza sa v návrhu dokumentu. Krajiny okrem toho "zopakujú svoje vlastné stanoviská" a väčšina z nich vojnu na Ukrajine rázne odsúdi". Tento vojnový konflikt "spôsobuje obrovské ľudské utrpenie" a "zhoršuje už aj tak existujúcu krehkosť svetovej ekonomiky".

image

Biden: Tlieskam odvahe ukrajinskej armády. Zisk Chersonu je dôležitým víťazstvom

V návrhu komuniké sa uvádza, že počas summitu G20, ktorý prebieha práve na Bali, zazneli aj "iné názory". Skupina najvyspelejších ekonomík sveta síce nie je fórum zamerané na vyriešenie bezpečnostných problémov, avšak jej členovia sú si vedomí, že bezpečnostné problémy majú značný vplyv na globálnu ekonomiku, píše sa v dokumente.

Z návrhu deklarácie tiež vyplýva, že G20 vyzve na predĺženie dohody o vývoze obilia z Ukrajiny cez jej čiernomorské prístavy. V komuniké sa tiež krajiny zhodli, že vyhrážanie sa jadrovými zbraňami je "neprístupné". Spravili tak v reakcii na nedávne ostré slová ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý naznačil, že atómové zbrane v prípade potreby na Ukrajine použije.  

image

Ako za Sovietskeho zväzu. Putin navrhol, aby kritikom odoberali ruské občianstvo

Podľa predsedu Európskej rady Charlesa Michela so znením dokumentu súhlasili už vyjednávači všetkých krajín tohto ekonomického fóra vrátane ruských predstaviteľov. To, že Rusko záverečnú deklaráciu summitu prijme, potvrdil vo videu aj ruský minister zahraničných vecí Segej Lavrov, ktorý na summite zastupuje Putina, všíma si agentúra DPA.

Súhlas Ruska s navrhovaným dokumentom pritom možno vnímať ako náznak, že Moskva sa už v súvislosti s Ukrajinou nemôže spoliehať na podporu svojho silného partnera v G20 – Číny, domnieva sa DPA.

Už osem mesiacov trvajúca vojna na Ukrajine spôsobila celosvetový nárast cien potravín a energií, v dôsledku čoho uvrhla do chudoby ďalšie milióny ľudí a iných zase ohrozila hladomorom, analyzuje AFP.      

Spomínané komuniké musia ešte pred stredajším koncom summitu schváliť lídri G20.

01 - Modified: 2024-04-25 05:48:29 - Feat.: - Title: Ruský súd nariadil vziať do väzby Garriho Kasparova a Gennadija Gudkova. Obvinil ich z terorizmu 02 - Modified: 2024-04-24 20:53:48 - Feat.: - Title: Europoslanca Kraha z AfD vyšetrujú pre možné úplatky z Ruska a Číny 03 - Modified: 2024-04-24 19:31:30 - Feat.: - Title: Spojené štáty tajne poslali Ukrajine rakety ATACMS s dlhým doletom. Američania to potvrdili 04 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 05 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 08:01