StoryEditor

Dopad rakety v Poľsku: Odpálila ju ukrajinská protivzdušná obrana, potvrdil Duda aj šéf NATO

16.11.2022, 06:55
16.11.2022, 13:22
Autor:
ČTKČTK

Výbuch v Poľsku prinútil amerického prezidenta k zvolaniu mimoriadnej schôdzky predstaviteľov krajín G7 a NATO, ktorí sa zúčastňujú na summite G20 v Indonézii.

Výbuch v Poľsku podľa predbežných zistení NATO zrejme spôsobila strela ukrajinskej protivzdušnej obrany namierená proti ruskej rakete.

Vyhlásil to generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg po mimoriadnej schôdzke veľvyslancov členských krajín zvolanej kvôli incidentu, pri ktorom na východe Poľska zomreli v utorok dvaja ľudia.

NATO podľa neho nemá náznaky, že by išlo o úmyselný čin alebo že by Rusko chystalo útok na územie aliancie. Z explózie však podľa neho nemožno viniť Ukrajinu, ktorá iba bránila svoje územie. "Nie je to chyba Ukrajiny, konečnú zodpovednosť nesie Rusko, pretože pokračuje vo svojej nelegálnej vojne proti Ukrajine," povedal šéf aliancie.

V podobnom duchu sa vyjadril aj poľský prezident Andrzej Duda.Podľa jeho slov išlo o nehodu. To, že išlo strelu ukrajinskej protivzdušnej obrany, avizoval skôr aj americký prezident Joe Biden.

Už predtým vyhlásil, že vzhľadom na jej trajektóriu je nepravdepodobné, že by raketa bola odpálená z Ruska.

Záplava rakiet

Ukrajinu a jej energetickú infraštruktúru v utorok znovu zasiahla záplava striel odpálených z Ruska, podľa informácií tamojších predstaviteľov ich mohlo byť až sto.

Predbežné zistenia naznačujú, že inkriminovanú raketu vypálili v snahe zastaviť prilietavajúcu ruskú strelu ukrajinské ozbrojené sily, uviedli podľa AP traja nemenovaní americkí predstavitelia, ktorí rozprávali pod podmienkou anonymity, keďže nemajú oprávnenie o záležitosti verejne hovoriť.

Toto hodnotenie a tiež Bidenov komentár stoja v rozpore s utorkovými informáciami vysokopostaveného predstaviteľa amerických spravodajských služieb, ktorý agentúre AP povedal, že hranice Poľska prekročili ruské rakety.

image

Do Poľska dopadli rakety a zabili dvoch ľudí, obviňujú Rusko. Vo Varšave zasadal krízový štáb

Hovorca poľskej vlády neskôr oznámil, že krajina zvýši pohotovosť okrem iného u niektorých vojenských jednotiek. Varšava zároveň uviedla, že zvažuje aktiváciu článku 4 Severoatlantickej zmluvy, ktorý znamená konzultácie v prípade ohrozenia niektorej z členských krajín NATO.

Poľský prezident Andrzej Duda bol dnes ráno ohľadom pôvodu strely opatrnejší ako poľské ministerstvo zahraničia a uviedol, že úrady zatiaľ s istotou nevedia, kto ju odpálil ani kde bola vyrobená, podotkla predtým AP. Uviedol, že bola "s najväčšou pravdepodobnosťou" skonštruovaná v Rusku, ale táto informácia sa preveruje. Moskva už skôr svoje zapojenie poprela.

Vyzýva na opatrnosť

Francúzsko vyzvalo na "maximálnu opatrnosť" ohľadom tvrdení o pôvode rakety, pretože "mnoho krajín" v regióne má rovnaký typ zbraní, citovala dnes agentúra AFP Elyzejský palác.

Výbuch v Poľsku prinútil Bidena k zvolaniu mimoriadnej schôdzky predstaviteľov krajín G7 a NATO, ktorí sa zúčastňujú na summite G20 v Indonézii.

image

Poľsko po explózii na východe krajiny zvyšuje pohotovosť vojenských jednotiek

Úmyselný nepriateľský útok na člena Severoatlantickej aliancie by mohol vyvolať kolektívnu vojenskú reakciu NATO, podotkla AP. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že Poľsko zasiahli ruské rakety a situáciu označil za "významnú eskaláciu" konfliktu, ktorý tento rok rozpútalo Rusko.

Predstaviteľ ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak dnes povedal, že za akékoľvek "incidenty s raketami" nesie zodpovednosť Rusko, ktoré masívne útočí na Ukrajinu.

01 - Modified: 2022-11-16 05:38:30 - Feat.: 1 - Title: Biden: Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, zrejme nebola odpálená z Ruska. Preveríme to 02 - Modified: 2022-11-16 05:48:30 - Feat.: 1 - Title: Do Poľska dopadli rakety a zabili dvoch ľudí, obviňujú Rusko. Vo Varšave zasadal krízový štáb 03 - Modified: 2022-11-16 09:51:39 - Feat.: 0 - Title: Takto NATO chráni svojich členov v prípade útoku. Čo obsahujú a na čo slúžia články 4, 5 a 6 Washingtonskej zmluvy 04 - Modified: 2022-11-16 11:47:34 - Feat.: 1 - Title: Počuli sme ranu, ale nevedeli sme, čo sa stalo, opisujú svedkovia dopad rakety v Poľsku
01 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka 02 - Modified: 2024-04-19 07:20:58 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu 03 - Modified: 2024-04-19 06:23:00 - Feat.: - Title: Šéf CIA varoval pred najhorším scenárom pre Kyjev: Ukrajina bez ďalšej pomoci môže prehrať vojnu už tento rok 04 - Modified: 2024-04-19 05:32:00 - Feat.: - Title: "Pohni sa, Európa!" Starý kontinent by mal poskytnúť Ukrajine viac pomoci, tvrdí Trump 05 - Modified: 2024-04-18 22:00:07 - Feat.: - Title: Ukrajina sa rozhodla udeliť najvyššie štátne vyznamenanie Alainovi Delonovi, postavil sa na stranu Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:08