StoryEditor

Prístup Kyjeva žne na Západe kritiku: Začína to byť smiešne. Nikto Ukrajinu neobviňuje a oni otvorene klamú

17.11.2022, 13:33
17.11.2022, 13:33
Autor:
ČTKČTK

Dnes Volodymyr Zelenskyj trochu zmiernil svoje jednoznačné tvrdenia o tom, že raketu odpálili Rusi. Povedal, že "si je istý, že išlo o ruskú raketu", ale aj že si je istý, že Ukrajina reagovala na ruské útoky.

Poľsko dalo dnes najavo, že je ochotné umožniť ukrajinským expertom prístup na miesto, kam v utorok dopadla raketa. Pracuje tam tím poľských a amerických vyšetrovateľov, uviedol dnes v televízii TVN24 poradca poľského prezidenta Andrzeja Dudu Jakub Kumoch. Pri explózii na východe Poľska zomreli dvaja ľudia.

"Ak s tým bude súhlasiť poľská aj americká strana a pokiaľ viem, Američania proti nebudú, bude možné čoskoro takýto prístup umožniť," povedal Kumoch. "Ak na technickej úrovni vyšetrovací tím nebude mať žiadne výhrady, nebude určite dôvod na to tam Ukrajincov nepustiť," dodal.

image

Biden spochybnil Zelenského tvrdenie o rakete, ktorá dopadla v Poľsku

Experti vypočítavajú smer

To, aby utorkový incident, keď raketa ruskej výroby zasiahla poľskú dedinu neďaleko hranice s Ukrajinou, mohli vyšetrovať aj ukrajinskí odborníci, chce ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Kyjev trvá na tom, že išlo o raketu vystrelenú Rusmi, zatiaľ čo Západ predpokladá, že to bola strela odpálená ukrajinskou protivzdušnou obranou.

Dnes Zelenskyj trochu zmiernil svoje jednoznačné tvrdenia o tom, že raketu odpálili Rusi. Podľa agentúry Bloomberg povedal, že "si je istý, že išlo o ruskú raketu", ale aj že si je istý, že Ukrajina reagovala na ruské útoky. "Neviem to na 100 percent - myslím, že ani svet na 100 percent nevie, čo sa stalo," povedal dnes prostredníctvom videospojenia na ekonomickom fóre v Singapure. "Nedokážem s presnosťou povedať, že to bola ukrajinská protivzdušná obrana," dodal.

"Nikto Ukrajinu neobviňuje z toho, že úmyselne bombardovala poľské územie," povedal Kumoch. Dodal, že mnoho skutočností nasvedčuje tomu, že v dedine Przewodów dopadla jedna zo striel, ktoré ukrajinská armáda odpálila proti ruskej rakete, svoj cieľ však minula, a navyše u nej zlyhal sebazničujúci mechanizmus.

"Experti vypočítavajú smer, z ktorého raketa priletela, a dokonca aj množstvo použitého paliva, čo pomôže určiť, z akého miesta mohla byť odpálená," povedal Kumoch o vyšetrovaní.

Ukrajinu v utorok popoludní, keď strela v Przewodówe dopadla, zasiahla smršť ruských rakiet.

image

Exveľvyslanec pri NATO o dopade rakety v Poľsku: Celá situácia má aj svetlý bod. Reakciu Varšavy

Šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba dnes po telefonickom rozhovore so svojím americkým kolegom Antonym Blinkenom na twitteri uviedol, že "zdieľame názor, že Rusko nesie plnú zodpovednosť za svoj raketový teror a jeho následky na území Ukrajiny, Poľska a Moldavska." Na Ukrajine ruské raketové útoky v utorok zasiahli energetickú infraštruktúru, masívne výpadky v dodávkach elektriny postihli aj susedné Moldavsko.

Kritika od analytikov aj funkcionárov

Ukrajinské vedenie kvôli neochote pripustiť možnú zodpovednosť za utorňajšiu explóziu v Poľsku kritizujú západní analytici a nemenovaní funkcionári.

"Začína to byť smiešne. Ukrajinci ničia našu dôveru, akú k nim prechovávame. Nikto Ukrajinu neobviňuje a oni otvorene klamú," cituje na twitteri spravodajca denníka Financial Times na Ukrajine Christopher Miller nemenovaného diplomata z členskej krajiny NATO.

Povedal to podľa neho v súvislosti so stredajším príhovorom Zelenského, v ktorom ukrajinský prezident zopakoval, že raketu vystrelila ruská armáda. "To je ničivejšie ako tá raketa," povedal diplomat podľa Millera.

image

Ukrajina sa v čase výbuchu v Poľsku pokúšala zostreliť ruskú raketu v okolí, tvrdí USA. Vinník jasný nie je

Aj Ian Bremmer, zakladateľ think tanku Eurasia Group, na twitteri napísal, že Zelenskyj by svoje slová mal vziať späť, pretože narúšajú dôveryhodnosť a ukazujú na chýbajúcu koordináciu s NATO.

Bývalý šéf poľskej diplomacie Radoslaw Sikorski v televízii TVN24 povedal, že by ukrajinskému prezidentovi odporučil, "aby prestal". "Každému sa podarí urobiť chybu, ale s takými argumentmi zrejme nevyhrá, pretože to vyzerá, že NATO má solídne dôkazy," uviedol Sikorski.

01 - Modified: 2022-11-17 06:18:18 - Feat.: 1 - Title: Poľsko článok 4 zmluvy NATO neaktivovalo, so spojencami však diskutuje neustále 02 - Modified: 2022-11-16 21:23:27 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj žiada od spojencov "všetky údaje" o spornej rakete v Poľsku 03 - Modified: 2022-11-16 18:29:35 - Feat.: 1 - Title: Raketa, ktorá zasiahla Poľsko, nepochybne nebola ukrajinská, tvrdí Zelenskyj 04 - Modified: 2022-11-16 15:05:31 - Feat.: 1 - Title: Máme dôkaz o ruskej stope, tvrdí Kyjev o incidente v Poľsku. Žiada o prístup k miestu činu 05 - Modified: 2022-11-16 13:02:28 - Feat.: 1 - Title: Na poľskú pôdu včera dopadli dve rakety, tvrdí Macron
01 - Modified: 2024-04-18 21:23:00 - Feat.: - Title: Poľská ekonomika rástla v roku 2022 výraznejšie, než sa predpokladalo 02 - Modified: 2024-04-18 20:29:20 - Feat.: - Title: Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou 03 - Modified: 2024-04-18 19:49:46 - Feat.: - Title: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine, povedal poľský premiér Donald Tusk 04 - Modified: 2024-04-18 18:44:23 - Feat.: - Title: Plánovanie atentátu na Zelenského? V Poľsku zatkli muža podozrivého zo spolupráce s ruskou tajnou službou 05 - Modified: 2024-04-18 16:13:34 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali muža, ktorý vraj chcel Rusom pomôcť s atentátom na Zelenského
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 01:03