StoryEditor

Poliaci boli v rozpakoch. Vedeli, že raketa bola z Ukrajiny, čakali však na informácie z USA

18.11.2022, 11:33
Autor:
ČTKČTK

"Zavládol strach, ako to oznámiť verejnosti," napísali poľské noviny Gazeta Wyborcza. Komentovali tak situáciu po správe, že raketa, ktorá zasiahla územie Poľska, bola vystrelená ukrajinskou armádou.

O tom, že východopoľskú obec Przewodów zasiahla raketa odpálená z Ukrajiny, a nie ruská strela, vláda vo Varšave vedela veľmi skoro. Poľskí predstavitelia však boli v rozpakoch, ako túto informáciu oznámiť verejnosti, a čakali na Spojené štáty. S odvolaním sa na zdroje v poľskej a ukrajinskej vláde to napísal poľský list Gazeta Wyborcza.

Rusi v utorok odpálili na Ukrajinu smršť rakiet, medzi nimi riadené strely Ch-101 typu vzduch-zem. Cieľom jednej z nich bola veľká uhoľná elektráreň v Dobrotvirsku vo Ľvovskej oblasti.

Rusko chcelo odstaviť od dodávok elektriny domácnosti a podniky v tomto západoukrajinskom regióne a zároveň skomplikovať prenos elektrickej energie do Poľska. Blízko Ľvova je rozmiestnená jednotka ukrajinskej armády, ktorá disponuje protilietadlovými systémami S-300 vyvinutými v 70. rokoch v Sovietskom zväze.

image

Prístup Kyjeva žne na Západe kritiku: Začína to byť smiešne. Nikto Ukrajinu neobviňuje a oni otvorene klamú

Zlyhal systém

Značná časť systémov, ktoré sú súčasťou ukrajinského arzenálu, bola vyrobená ešte v časoch Sovietskeho zväzu. Ukrajinci odpálili dve alebo tri strely, aby zničili ruskú raketu smerujúcu na dobrotvínsku elektráreň.

Ch-101 neletela ale priamo na cieľ, manévrovala v snahe zmiasť ukrajinskú protivzdušnú obranu. A dostala sa medzi Ľvov a poľskú hranicu, píše Gazeta Wyborcza. Jedna z ukrajinských striel ruskú raketu zasiahla, ale u ďalšej zlyhal sebadeštrukčný systém, takže letela ďalej. Jej úlomky potom dopadli o 15:40 hodine SEČ do obce Przewodóv, kde kvôli tomu zomreli dvaja muži.

Poľský denník píše, že už okolo 19:00 hodine SEČ poľskí predstavitelia vedeli, že v poľnohospodárskej oblasti na východe krajiny dopadla raketa vypálená z Ukrajiny. Nebolo to však vďaka tomu, že by rýchlo rozpoznali jej úlomky - Rusi používajú niekedy systémy S-300 aj na pozemné útoky.

Opatrní Poliaci

Poľské úrady rýchlo dostali informácie zo špeciálneho radarového lietadla krúžiaceho nad Poľskom. Sledoval rakety letiace na Ukrajinu a zaregistroval dráhu letu strely Ch-101. Ukázalo sa, že úlomky, ktoré dopadli na poľskej strane hranice, neboli z nej. Lietadlo zaznamenalo tiež dráhy letov ukrajinských S-300.

Okolo 19:00 hodine SEČ zasadli šéfovia poľských obranných a bezpečnostných zložiek, ktorých narýchlo zvolal premiér Mateusz Morawiecki. Gazeta Wyborcza píše, že účastníci schôdzky jej povedali, že už vtedy bolo jasné, aká raketa spadla v obci Przewodóv.

image

Zelenskyj prvýkrát pripustil, že výbuch rakety v Poľsku nemuseli spôsobiť Rusi

"Zavládol strach, ako to oznámiť verejnosti," píšu noviny. Poľsko počas súčasnej ruskej invázie na Ukrajinu patrí k najväčším spojencom Kyjeva, poskytuje mu humanitárnu aj vojenskú pomoc, zohráva tiež kľúčovú úlohu v logistike vojenských dodávok.

Poliaci sa rozhodli počkať na informácie z Bieleho domu. Problém však bol, že americký prezident Joe Biden spal po návrate zo summitu G20 v Indonézii.

Vo štvrtok nad ránom SEČ povedal, že "vzhľadom na trajektóriu (rakety) je nepravdepodobné, že bola vypálená z Ruska". Poľskí predstavitelia boli dovtedy vo svojich vyjadreniach veľmi opatrní, prezident Andrzej Duda vo svojom nočnom vystúpení hovoril o tom, že ide o raketu sovietskej výroby a že nie je isté, kto ju vystrelil.

Zelenskyj trval na svojom

Duda bol v kontakte s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, ktorý ho ubezpečoval, že išlo o ruskú raketu a že pre to má dôkazy, uvádza Gazeta Wyborcza.

Tak to tvrdili velitelia ukrajinskej armády, na čele s náčelníkom generálneho štábu Valerijom Zalužným, a Zelenskyj nechcel spochybňovať ich názory.

Duda na stredajšom zasadnutí so šéfmi silových rezortov, vedenia parlamentu a zástupcami opozície povedal, že keď sa dozvedel o explózii v obci Przewodów, mal nutkanie rýchlo oznámiť, že tam spadla ruská raketa. Avšak vojenskí predstavitelia ho nabádali k opatrnosti a čoskoro mu dodali informácie o dráhe letu rakety.

image

Poľsko článok 4 zmluvy NATO neaktivovalo, so spojencami však diskutuje neustále

Poľských predstaviteľov rovnako zarazilo, ako Ukrajinci trvajú na teórii, že išlo o ruskú raketu. Šéf poľského Senátu Tomasz Grodzki sa podľa zdrojov denníka Gazeta Wyborcza kvôli tomu obrátil na šéfa ukrajinského parlamentu Ruslana Stefančuka.

Vo štvrtok potom Zelenskyj trochu zmiernil svoje dovtedy rezolútne vyhlásenia. Na ekonomickom fóre v Singapure prostredníctvom videospojenia povedal, že on a ani svet na sto percent zatiaľ nevedia, čo sa v obci Przewodóv skutočne stalo.

01 - Modified: 2022-11-17 12:33:18 - Feat.: 1 - Title: Prístup Kyjeva žne na Západe kritiku: Začína to byť smiešne. Nikto Ukrajinu neobviňuje a oni otvorene klamú 02 - Modified: 2022-11-17 15:13:56 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prvýkrát pripustil, že výbuch rakety v Poľsku nemuseli spôsobiť Rusi 03 - Modified: 2022-11-17 13:47:31 - Feat.: 1 - Title: Naďov tajomník: Pri hraniciach je ochrana veľmi náročná. Ruský útok na letisko v Užhorode by ohrozil aj nás 04 - Modified: 2022-11-17 06:18:18 - Feat.: 1 - Title: Poľsko článok 4 zmluvy NATO neaktivovalo, so spojencami však diskutuje neustále 05 - Modified: 2022-11-16 22:07:22 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA oslabili, prispel k tomu nepriaznivý výhľad reťazca Target. Indexy klesajú 06 - Modified: 2022-11-16 21:23:27 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj žiada od spojencov "všetky údaje" o spornej rakete v Poľsku
01 - Modified: 2024-04-17 09:52:28 - Feat.: - Title: Toto by sa nestalo, ak by Ukrajina mala dostatočnú vzdušnú obranu, reaguje Zelenskyj na útok na Černihiv 02 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-17 08:18:39 - Feat.: - Title: Po ruskom vzdušnom útoku na Černihiv hlásia najmenej osem mŕtvych a 18 zranených. Na mieste sú záchranári 05 - Modified: 2024-04-17 04:58:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj bude žiadať stretnutie Rady NATO-Ukrajina o protivzdušnej obrane
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
17. apríl 2024 13:21