Ruské pozície na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Videá s popravami ruských zajatcov sú pravé. Nie je však isté, prečo boli zabití, píše americký denník

21.11.2022, 18:26
Autor:
ČTKČTK

Na jednom z inkriminovaných videí je vidieť, ako ruskí vojaci vychádzajú z budovy na záhradu, vzdávajú sa Ukrajincom a potom si ľahnú na zem tvárou smerom dole.

Americký denník The New York Times uvádza, že overil pravosť videí, ktoré podľa Ruska ukazujú popravu asi desiatich ruských vojnových zajatcov Ukrajinci v obci Makijivka v Luhanskej oblasti. Denník však podotkol, že stále nie je jasné, akým spôsobom a z akého dôvodu boli ruskí vojaci zabití. Ukrajinská armáda už skôr uviedla, že videá preveruje.

Zábery sa od minulého týždňa šíria na internete a smrť zajatcov priamo nezachytávajú. Na jednom z nich je vidieť, ako ruskí vojaci vychádzajú z garáže alebo kôlne na záhradu, vzdávajú sa Ukrajincom a ľahnú si na zem tvárami smerom dole.

image

Moskva hovorí o vraždách. Kyjev vyšetruje zábery, na ktorých majú Ukrajinci popravovať ruských vojakov

Inkriminované videá

Potom však jeden z mužov vychádzajúcich z kôlne začne strieľať, zrejme na ukrajinských vojakov. V tej chvíli je záznam prerušený. Na ďalšom videu, ktoré bolo natočené z výšky, je vidieť, ako najmenej 11 mužov, pravdepodobne mŕtvych, leží na zemi na tom istom mieste, kam si ľahli ruskí vojaci na prvom zázname.

U niektorých sú vidieť známky toho, že boli zrejme strelení do hlavy. Napríklad z červených pások okolo nôh možno usúdiť, že ide o tých istých mužov.

"Vyzerá to, že väčšina z nich bola strelená do hlavy," citovali americké noviny lekárku Rohini Haarovú, ktorá je poradkyňou organizácie Lekári pre ľudské práva. Haarová tiež podotkla, že keď boli Rusi na záhrade obkľúčení, ľahli si na zem, zrejme neozbrojení a s rozpaženými rukami alebo s rukami za hlavou.

Podľa novín, ktoré porovnali videá so satelitnými snímkami, boli záznamy skutočne natočené pri poľnohospodárskej výstavbe v Makijivke v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny.

Autorom prvého z nich je podľa amerických novín nemenovaný ukrajinský vojak, ktorý nakrúcal na mobilný telefón denníkové záznamy z oslobodzovania dediny, ktoré sa odohralo zhruba v polovici novembra. Druhý videozáznam bol pravdepodobne vyhotovený z dronu ukrajinskými silami.

image

Ukrajinské úrady tvrdia, že v Chersone objavili ruské mučiarne. Okupanti mali ľudí týrať elektrinou

Vyšetrovanie

Ruský vojak, ktorý začal strieľať na Ukrajinca, bol s veľkou pravdepodobnosťou okamžite zabitý. Na videu, ktoré zachytáva bezvládne ležiace telá, leží totiž na rovnakom mieste, odkiaľ začal paľbu. Biely múr, pred ktorým stál, je čerstvo poničený, možno ukrajinskými vojakmi, ktorí jeho paľbu opätovali, všimli si tiež noviny.

Iva Vukusicová, ktorá sa venuje stíhaniu vojnových zločinov na univerzite v Utrechte, upozorňuje, že len zo samotných videí nemožno určiť, či ukazujú spáchanie vojnového zločinu Ukrajincami, alebo nie.

Jedným z rozhodujúcich faktorov podľa nej je, či Ukrajinci ruských vojakov zastrelili jednou alebo dvoma dávkami v rovnakej chvíli, keď Rus začal paľbu či bezprostredne potom, alebo či išlo o akt pomsty vo chvíli, keď už bola bezprostredná hrozba neutralizovaná. Vukusicová tiež poukazuje na to, že ak Ukrajinci vzdávajúcich sa Rusov neprehľadali, nemohli vedieť, či sú ozbrojení, alebo nie.

Podľa ruského ministerstva obrany videozáznamy zachytávajú brutálnu vraždu ruských vojakov. Ruské obvinenie prichádza chvíľu po tom, ako šéfka misie OSN monitorujúcej humanitárnu situáciu na Ukrajine Matilda Bognerová oznámila, že obe bojujúce strany na Ukrajine sa dopúšťajú mučenia zajatcov alebo zlého zaobchádzania so zajatcami.

Bognerová tiež uviedla, že OSN dostalo "vierohodné obvinenia" z hromadných popráv ruských vojnových zajatcov zajatých ukrajinskými silami a z viacerých prípadov mučenia a zlého zaobchádzania.

01 - Modified: 2022-11-20 16:31:14 - Feat.: 1 - Title: Moskva hovorí o vraždách. Kyjev vyšetruje zábery, na ktorých majú Ukrajinci popravovať ruských vojakov 02 - Modified: 2022-11-21 16:50:17 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinské úrady tvrdia, že v Chersone objavili ruské mučiarne. Okupanti mali ľudí týrať elektrinou 03 - Modified: 2022-11-21 14:00:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci v Chersone identifikovali štyri lokality, ktoré mali Rusom slúžiť ako mučiarne
01 - Modified: 2024-04-15 04:58:49 - Feat.: - Title: Ukrajina varovala pred tajnou operáciou v Záporožskej jadrovej elektrárni 02 - Modified: 2024-04-15 04:37:02 - Feat.: - Title: Zelenskyj vyzval Západ na dôslednejšie dodržiavanie sankcií voči Rusku 03 - Modified: 2024-04-14 20:33:00 - Feat.: - Title: Drony na Ukrajine sťažujú vojakom bezpečný pohyb. Prenasledujú ich až do skrýš 04 - Modified: 2024-04-14 16:55:10 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda posilňuje obranu Časiv Jaru, Rusi ho chcú obsadiť do deviateho mája 05 - Modified: 2024-04-14 13:35:29 - Feat.: - Title: Rusi chcú ovládnuť oporný bod ukrajinskej armády do osláv deviateho mája, tvrdí veliteľ armády Kyjeva
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. apríl 2024 08:26