StoryEditor

Nemecko v jednej chvíli dávalo prednosť porážke Ukrajiny, tvrdí Johnson

23.11.2022, 16:30
Autor:
ČTKČTKredred

Po tom, ako Rusko vo februári vpadlo na susednú Ukrajinu, štáty Západu začali podporovať napadnutý štát. Bývalý britský premiér Boris Johnson však spomína, že lídri niektorých krajín Kyjevu pôvodne pomôcť nechceli.

Bývalý britský premiér Boris Johnson v rozhovore so stanicou CNN v Lisabone vyhlásil, že hoci EÚ teraz silno podporuje Ukrajinu, pred februárovým začiatkom ruskej invázie sa názory európskych štátov veľmi líšili.

Najostrejšie sa Johnson v tejto súvislosti vyjadril na adresu Nemecka, ktoré si podľa neho v prípade invázie prialo porážku Ukrajiny. Francúzsko si medzitým podľa britského expremiéra vôbec nepripúšťalo, že by naozaj mohla vypuknúť vojna.

Túžba rýchleho konca z Berlína

"Bol to obrovský šok... Videli sme, ako sa zhromažďujú taktické skupiny ruského bataliónu, ale rôzne krajiny mali veľmi odlišné pohľady," povedal Johnson v Portugalsku Richardovi Questovi zo CNN.

"Nemecký názor bol v jednej fáze taký, že ak by k tomu malo dôjsť, čo by bola katastrofa, potom by bolo lepšie, aby celá vec rýchlo skončila a aby sa Ukrajina zrútila," uviedol Johnson. Berlín v tejto súvislosti podľa neho argumentoval "všetkými možnými ekonomickými dôvodmi".

"To som nemohol podporiť, považoval som to za katastrofálny pohľad na vec. Ale chápem, prečo si to mysleli a cítili to tak," pokračoval Johnson. Nemecko sa od začatia ruskej invázie na Ukrajinu rýchlo snaží znížiť svoju závislosť od ruskej energie.

Veľmi podobne o pôvodnom nastavení Nemecka hovoril aj vtedajší ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk. "Chlad a ľahojstajnosť", ktoré mu boli odpoveďou na žiadosti o pomoc domovskému štátu, ho podľa vlastných slov šokovali.

image

Nemecko nechá patrioty na Slovensku najmenej do roku 2023. Poľsku ponúklo okamžitú pomoc s ochranou neba

Neveriacky prizerajúce Francúzsko

Francúzsko medzitým podľa Johnsona do poslednej chvíle neverilo, že k invázii naozaj dôjde. "Nepochybujte o tom, že Francúzi si to do poslednej chvíle odmietali pripustiť," uviedol.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron stál na čele európskych snáh odradiť Vladimira Putina od invázie na Ukrajinu a navštívil ho v Kremli len niekoľko týždňov pred začiatkom vojny.

V marci skončil vo funkcii šéf francúzskych vojenských spravodajcov generál Éric Vidaud, a to čiastočne kvôli tomu, že "nepredvídal" ruskú inváziu na Ukrajinu, oznámil vtedy CNN vojenský zdroj oboznámený s touto záležitosťou.

Johnson tiež kritizoval počiatočnú reakciu Talianska na hrozbu invázie. Talianska vláda, vtedy vedená Mariom Draghim, podľa Johnsona "v jednej fáze jednoducho povedala, že by nebola schopná podporiť náš postoj", vzhľadom na svoju "masívnu" závislosť od ruských surovín.

image

Poľsko priznalo, že prezident Duda "naletel" ruskému imitátorovi Macrona

Obrat po 24. februári 

Len čo Rusko vo februári začalo inváziu, postoje v Európe sa podľa Johnsona rýchlo zmenili. "Stalo sa to, že všetci - Nemci, Francúzi, Taliani, všetci, (prezident USA) Joe Biden - videli, že jednoducho nie je iná možnosť. Lebo s týmto chalanom (Putinom) nejde vyjednávať. To je kľúčový bod," povedal expremiér.

Dodal, že EÚ si odvtedy v postoji voči Rusku počínala "brilantne". "Po všetkých mojich obavách (...) vzdávam hold spôsobu, akým EÚ konala. Bola jednotná. Sankcie boli tvrdé," povedal Johnson, ktorý patril pred referendom v roku 2016 medzi hlavné tváre brexitovej kampane.

Johnson v rozhovore tiež chválil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. "Je to veľmi odvážny chlap. Myslím, že dejiny tohto konfliktu by boli úplne iné, ak by tam nebol," povedal Johnson.

image

Rusko používa chlad ako zbraň hromadného ničenia, vyhlásil Zelenskyj

Dodal, že "ak sa Ukrajina rozhodne byť členom EÚ, mala by do toho ísť a myslím, že by to bolo pre ňu dobré", pretože by jej to pomohlo uskutočniť politické a ekonomické reformy.

Kyjev požiadal o vstup do EÚ krátko po invázii. Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie v júni na summite schválili udelenie kandidátskeho štatútu Ukrajine. K samotnému členstvu musí krajina dokončiť viacero reforiem a celý proces môže trvať aj viac ako desať rokov.

01 - Modified: 2022-11-23 14:19:44 - Feat.: 1 - Title: Načo hroziť atómovkami, keď stačí Slovensku vypnúť plyn, znelo v známej ruskej talkshow 02 - Modified: 2022-11-23 14:29:20 - Feat.: 1 - Title: Rusi zamerali útoky na Kyjev. Oblasť je bez elektriny, metropola hlási civilné obete 03 - Modified: 2023-06-12 09:14:48 - Feat.: 1 - Title: Rusko – Ukrajina online: Protiofenzíva naberá na obrátkach, Kyjev hlási postup ukrajinských síl 04 - Modified: 2022-11-23 08:18:09 - Feat.: 1 - Title: Moskva chystá útok pod cudzou vlajkou na Belgorodskú oblasť. Chce získať podporu Rusov pre vojnu, znie z USA
01 - Modified: 2024-04-19 18:42:08 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond vyzval Paríž a Rím na väčšie šetrenie, naopak Nemci by mali viac investovať 02 - Modified: 2024-04-19 17:19:09 - Feat.: - Title: Budeme ďalej bojovať, povedala Navalná v Nemecku pri preberaní ceny za slobodu médií 03 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 04 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 05 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:02