StoryEditor

Počet obetí víkendového zosuvu pôdy v Taliansku stúpol na osem

28.11.2022, 12:50
Autor:
TASRTASR

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej vyhlásila v nedeľu na ostrove núdzový stav a na pomoc pri odstraňovaní následkov zosuvu schválil počiatočné dva milióny eur. Školy na Ischii zostanú zatvorené až do utorka.

Počet obetí po sobotňajšej prudkej búrke a zosuve pôdy na talianskom ostrove Ischia stúpol na osem, oznámili v pondelok miestne úrady. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry DPA.

Ôsmou obeťou je muž, ktorého pátrací tím našiel v obci Casamicciola Terme na severe ostrova. Po hustom lejaku a búrkach ho v nedeľu postihla mohutná lavína bahna a sutín.

Štyria ľudia sú stále nezvestní, záchranári preto pokračujú v pátraní. Medzi potvrdenými obeťami tragédie na ostrove v Neapolskom zálive je aj novorodenec a ďalšie dve deti. Zranenia utrpeli ďalší štyria ľudia a 230 obyvateľov sa ocitlo bez domova, uviedla talianska agentúra ANSA.

Vláda premiérky Giorgie Meloniovej vyhlásila v nedeľu na ostrove núdzový stav a na pomoc pri odstraňovaní následkov zosuvu schválil počiatočné dva milióny eur. Školy na Ischii zostanú zatvorené až do utorka.

image

Ničivý zosuv pôdy na talianskom ostrove. Prúd bahna zmietol domy aj autá, správy o obetiach sa rôznia

Katastrofa vyvolala pochybnosti o kvalite budov vo vysokorizikových oblastiach, ktorým hrozia záplavy a zosuvy pôdy. Často sa v nich tiež stavia bez potrebných povolení. Takéto problémy sa týkajú mnohých častí Talianska. Tento rok aj v regióne Marky na východe stredného Talianska po prudkých lejakoch zahynulo pri náhlych záplavách 11 ľudí.

Šéf úradu pre civilnú ochranu Fabrizia Curcia v  pondelok pre noviny La Stampa Curcio uviedol: "Až 94 percent obcí je ohrozených záplavami, zosuvmi pôdy, eróziou pobrežia." Dodal: "Celé Taliansko je ohrozené."

Upozornil, že Ischia je ohrozená viac, pretože mnoho tunajších domov bolo postavených ilegálne. Zdôraznil však, že aj iné časti Talianska s menšími porušeniami územného plánovania sú rizikové.

Situáciu zhoršuje klimatická zmena a častejší výskyt extrémnych prejavov počasia, ako sú prudké búrky a náhle záplavy.

01 - Modified: 2024-04-19 12:54:06 - Feat.: - Title: Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu v Neapole 02 - Modified: 2024-04-19 09:55:49 - Feat.: - Title: Slovensko a Taliansko by mohli uzavrieť dohodu o policajnej spolupráci 03 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 04 - Modified: 2024-04-17 07:48:04 - Feat.: - Title: Je potrebné prímerie. Šéf talianskej diplomacie Tajani vyzval Izrael na zastavenie bojov v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-04-15 20:51:38 - Feat.: - Title: Plán na výstavbu záchytných centier pre migrantov v Albánsku sa odkladá, informuje talianske ministerstvo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 16:04