Policajt stojí na stráži pred ukrajinským veľvyslanectvom v Madride po tom, čo na veľvyslanectvo dorazil krvavý balík. Niekoľko listových bômb dorazilo k cieľom spojeným so španielskou podporou Ukrajiny. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Španielsku sa objavujú listové bomby. Môžu súvisieť s podporou Ukrajiny, myslí si minister vnútra

02.12.2022, 17:49
Autor:
TASRTASR

Minister v tejto súvislosti svojich kolegov v Európskej únii a Európsku komisiu oboznámil listom so svojou domnienkou, že šesť listových bômb "mohlo súvisieť s ruskou inváziou na Ukrajinu".

Španielsky minister vnútra Fernando Grande-Marlaska sa domnieva, že séria listových bômb, ktoré v ostatnom čase doručili na viacero miest v jeho krajine vrátane amerického a ukrajinského veľvyslanectva, môže súvisieť s podporou Ukrajiny zo strany Madridu.

Minister v tejto súvislosti svojich kolegov v Európskej únii a Európsku komisiu oboznámil listom so svojou domnienkou, že šesť listových bômb "mohlo súvisieť s ruskou inváziou na Ukrajinu". Informujeme o tom na základe piatkovej správy agentúry DPA odvolávajúcej sa na španielske médiá aj vyjadrenie tamojšieho rezortu vnútra, ktorý túto informáciu potvrdil.

Listové bomby boli v uplynulých dňoch odoslané v Španielsku a doručené na veľvyslanectvá USA a Ukrajiny v Madride, španielske ministerstvo obrany, do zbrojárskej firmy v meste Zaragoza a tiež na leteckú základňu Torrejón de Ardoz, kde sa nachádza sídlo Satelitného centra Európskej únie a odkiaľ sa odosielajú zbrane pre ukrajinskú armádu. Minulý týždeň dostal takúto zásielku aj španielsky premiér Pedro Sánchez.

image

Veľké prekvapenie. Japonskí futbalisti zdolali Španielsko, do osemfinále postúpujú oba tímy

Predmetné zásielky obsahovali len malé množstvo podomácky vyrobenej výbušniny a malé kovové guľôčky. Po otvorení s výnimkou jednej nevybuchli, došlo iba ku krátkemu vzplanutiu plameňa, napísali v piatok španielsky denník El País a štátna televízia RTVE.

Explodovala len zásielka otvorená v stredu v záhrade ukrajinského veľvyslanectva v Madride. Pri výbuchu sa ľahko zranil pracovník strážnej služby, ktorý utrpel zranenie ruky.

image

Štáty Únie kritizujú návrh Európskej komisie na obmedzenie cien plynu ako nepoužiteľný s negatívnym dopadom

K zaslaniu listových bômb sa zatiaľ nikto neprihlásil a španielske úrady nezverejnili informácie o potenciálnych podozrivých. Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová, ktorá vo štvrtok navštívila ukrajinské prístavné mesto Odesa, ubezpečila, že listové bomby neodradia jej krajinu, NATO a Európsku úniu od podpory Ukrajiny.

Ukrajinský rezort diplomacie v piatok informoval, že viacerým ukrajinským veľvyslanectvám a konzulátom v európskych krajinách doručili "krvavé balíky" obsahujúce oči zvierat. Takéto balíky boli zaslané ambasádam v Holandsku, Chorvátsku, Maďarsku, Poľsku a Taliansku, ako aj generálnym konzulátom v Neapole a Krakove a tiež ukrajinskému konzulátu v Brne.

01 - Modified: 2022-11-27 21:09:36 - Feat.: 1 - Title: Nemci získali v Katare prvý bod. Remízu proti Španielom zachraňovali až v závere 02 - Modified: 2022-11-27 09:48:40 - Feat.: 1 - Title: Prestaňte s vašimi korupčnými maniermi. Očistu vo FIFA už žiada aj Európska únia. Má však zviazané ruky 03 - Modified: 2022-11-25 18:55:44 - Feat.: 1 - Title: Západné krajiny posielajú na Ukrajinu generátory na pomoc s dodávkami elektriny
01 - Modified: 2024-04-20 08:29:54 - Feat.: - Title: Na Ukrajine zahynul po útoku dronu vojnový reportér ruského denníka 02 - Modified: 2024-04-19 21:19:54 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil mestá na frontovej línii na východe Ukrajiny, odovzdal vyznamenania 03 - Modified: 2024-04-19 21:04:25 - Feat.: - Title: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku, tvrdí Stoltenberg po zostrelení bombardéra 04 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 05 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:01