Ilustračná fotografia Vladimira Putina. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Rusko malo prísť o dva strategické bombardéry, na inom letisku explodovala cisterna

05.12.2022, 10:21
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Videozáznam z údajného útoku dronu na letisko Engels podľa Meduzy zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko a opozičný bloger Anatolij Šarij, zastávajúci proruské stanoviská.

Neznáme lietajúce zariadenie dopadlo na dráhu ruského vojenského letiska Engels pri Saratove a údajne poškodilo dva strategické bombardéry, uviedol dnes s odvolaním sa na ruské sociálne siete spravodajský portál Meduza, pôsobiaci z lotyšského exilu.

Ruské bombardéry vzlietajú z letiska Engels, následne odpália strely s plochou dráhou letu proti objektom na Ukrajine. Prakticky v rovnakom čase ruské tlačové agentúry informovali, že traja ľudia dnes prišli o život a päť či šesť utrpelo zranenia pri výbuchu cisterny s palivom na letisku neďaleko Riazani, ktorá leží asi 200 kilometrov na juhovýchod od Moskvy. Pri explózii bolo tiež poškodené lietadlo, píše RIA Novosti.

Videozáznam z údajného útoku dronu na letisko Engels podľa Meduzy zverejnil poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko a opozičný bloger Anatolij Šarij, zastávajúci proruské stanoviská.

image

Putin prišiel skontrolovať výcvik zmobilizovaných mužov v Riazanskej oblasti. O príprave ho informoval Šojgu

Výbuch skoro ráno

Podľa informácií zo sociálnych sietí obyvatelia Engelsu a Saratova počuli okolo šiestej ráno (asi 04:00 SEČ) silný výbuch. Dvaja vojaci údajne utrpeli zranenia a museli byť hospitalizovaní.

Gubernátor Saratovskej oblasti Roman Busargin na sociálnej sieti spoluobčanov ubezpečil, že nie je dôvod na paniku, pretože v obytných štvrtiach Engelsu sa nič nestalo, žiadny civilný objekt nebol poškodený a úrady preverujú, čo sa udialo na vojenskej leteckej základni.

"A kto to urobil?" pýtal sa na internete hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnať, podľa ktorého si útok na bombardéry vyžiadal "mŕtvych a ranených". Ruské ministerstvo obrany sa doposiaľ nevyjadrilo, píše Meduza.

"Traja ľudia zomreli, päť bolo zranených." Z piatich zranených sú dvaja vo vážnom stave,“ citoval Tass záchranárov o dôsledkoch výbuchu. Hospitalizácia piatich zranených bola potvrdená regionálnou nemocnicou v Riazani. Ria Novosti píše o asi šiestich zranených a o poškodenom lietadle.

Engels na ľavom brehu Volhy leží oproti Saratovu, obe mestá spája most. Nachádzajú sa asi 750 kilometrov juhovýchodne od Moskvy. Na leteckej základni Engels sú podľa tlače rozmiestnené strategické bombardéry typov Tu-95MS, Tu-160 a Tu-22M3.

Ruské vojenské lietadlá  výrazne obmedzili svoje operácie na Ukrajine, vyplýva z najnovšej analýzy britských tajných služieb. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Briti: Ruské letectvo výrazne obmedzilo operácie na Ukrajine

V súčasnosti podnikajú lietadlá ruského letectva v priemere niekoľko desiatok misií denne, pričom v marci ich počet dosahovať až 300 za deň, uviedlo britské ministerstvo obrany.

Ruské letectvo prišlo doposiaľ na Ukrajine o viac než 60 lietadiel, z toho len v priebehu minulého týždňa o taktický bombardér typu Suchoj Su-24 a pozemné útočné lietadlo Suchoj Su-25.

"Pokles počtu letov sa dá zrejme pripísať pokračujúcej silnej hrozbe zo strany ukrajinskej protivzdušnej obrany, obmedzeniu dostupných letových hodín pre ruské lietadlá a zhoršujúcemu sa počasiu," uvádza ministerstvo s odvolaním sa na poznatky britských tajných služieb.

Napriek tomu bude ruské letectvo aj počas zimy pokračovať v svojich operáciách, pretože pozemné jednotky sú odkázané na identifikáciu svojich cieľov zo vzduchu, dodáva britský rezort obrany.

Londýn zverejňuje informácie spravodajských služieb Spojeného kráľovstva o priebehu vojny na Ukrajine už od jej začiatku vo februári a robí to s cieľom oponovať ruským správam a posilňovať podporu Ukrajiny na Západe. Moskva v tejto súvislosti obviňuje Britániu z cielenej dezinformačnej kampane, píše DPA.

01 - Modified: 2022-12-04 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Prekvapivý dosah vojny na Ukrajine na Slovensko. Ruský plyn nepotrebujeme (analýza) 02 - Modified: 2022-12-03 22:07:49 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina uvalila sankcie na duchovných, ktorí podporovali ruskú inváziu. Cirkev môže podporovať ruský vplyv 03 - Modified: 2022-09-26 13:52:50 - Feat.: 1 - Title: Nepokoje v Rusku eskalujú. V Riazani sa pokúsil upáliť muž, ďalší strieľal v odvodovej komisii 04 - Modified: 2022-12-05 09:39:49 - Feat.: 1 - Title: Rusko malo prísť o dva strategické bombardéry, na inom letisku explodovala cisterna
01 - Modified: 2024-04-23 13:56:48 - Feat.: - Title: Zosilníme útoky na sklady západných zbraní, časť sme ukoristili, uviedol Šojgu 02 - Modified: 2024-04-23 13:36:26 - Feat.: - Title: Časť amerických zbraní pre Ukrajinu je už uskladnená v Nemecku a Poľsku 03 - Modified: 2024-04-23 12:54:45 - Feat.: - Title: Peniaze na muníciu pre Ukrajinu stále pribúdajú. Slováci vyzbierali už vyše 3,5 milióna eur 04 - Modified: 2024-04-23 08:28:18 - Feat.: - Title: Ukrajinské konzuláty údajne obmedzujú služby pre mužov vo veku 18 až 60 rokov 05 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 16:57