StoryEditor

SBU dokončila razie v ukrajinských diecézach. Objavila podklady kolaborantskej činnosti aj vlajku Novoruska

08.12.2022, 22:44
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinská tajná služba SBU tiež uvádza, že jeden z duchovných z Chersonu sa zúčastnil v Kremli na vyhlásení anexie štyroch ukrajinských území a krátko pred nedávnym oslobodením Chersonu ušiel spoločne s ruskými inváznymi silami na územie, ktoré okupuje ruská armáda.

Ukrajinská tajná služba SBU informovala o tom, že dokončila prehliadky v diecézach ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu vo viacerých oblastiach krajiny. Tvrdí, že v nich našla okrem iného ruské pasy, prokremeľskú literatúru alebo vlajku takzvaného Novoruska.

Séria razií ukrajinských bezpečnostných zložiek v objektoch tejto cirkvi sa začala tento rok v októbri, poznamenala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Mapa Novoruska, ruské pasy i kolaborantský duchovný

SBU informovala o ukončení prehliadok v kláštoroch a chrámoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu v Chersonskej, Čerkaskej, Žytomyrskej a Volyňskej oblasti.

"Na území diecéz boli nájdené ruské pasy, prokremeľská literatúra, ‘dokumenty‘ okupačných správ a vlajky teroristických organizácií LĽR/DĽR," píše na svojom webe SBU s odvolaním sa na skratky používané pre medzinárodne neuznané proruské separatistické útvary Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku.

image

Ukrajina pracuje na náboženskej nezávislosti od Ruska, vyhlásil Zelenskyj. Zasadala aj bezpečnostná rada

Vo výpočte nájdených vecí potom pokračuje napríklad vlajkou takzvaného Novoruska alebo zbierkou ikon ukradnutých ruskými vojakmi z rezidencie litovského konzula počas ruskej okupácie Chersonu.

Novorusko je názov odkazujúci na historické územie na sever od Čierneho mora, ktoré používali ukrajinskí proruskí separatisti, keď chceli v roku 2014 vytvoriť medzinárodne neuznanú rovnomennú konfederáciu na východe a juhovýchode Ukrajiny.

SBU ďalej okrem iného uvádza, že jeden z duchovných z Chersonu sa na konci septembra zúčastnil v Kremli na vyhlásení ruskej nelegálnej anexie štyroch ukrajinských území a krátko pred nedávnym ukrajinským oslobodením Chersonu ušiel spoločne s ruskými inváznymi silami na územie, ktoré okupuje ruská armáda.

Rozbitie buniek ruského sveta

Tajná služba vo svojich skorších tlačových správach na prehliadky v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu uvádzala, že účelom je preveriť, či priestory nie sú využívané ako "bunky ruského sveta", neskrývajú sa tam občania Ruska a nenachádzajú sa tam zakázané predmety ako zbrane alebo výbušniny, podotkla BBC.

Po ruskej invázii na Ukrajinu ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu vyhlásila na ruskej pravoslávnej cirkvi nezávislosť. Nesúhlasila s počínaním moskovského patriarchu Kirilla, ktorý aktívne podporuje prezidenta Vladimira Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. V zložitom prostredí východného pravoslávia sa takéto vyhlásenie ľahšie vyslovuje, ako uskutočňuje, poznamenala agentúra AP. Mnoho Ukrajincov sa obáva, že by cirkev mohla byť zdrojom ruského vplyvu v krajine.

image

Kyjev chce zákázať pôsobenie ruskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine. Obáva sa sabotážnych aktivít

Ukrajinská bezpečnostná rada na začiatku decembra poverila vládu, aby vypracovala návrhy zákonov, ktoré zakážu cirkvám napojeným na Rusko pôsobenie na území Ukrajiny. Úrady totiž podľa listu Ukrajinska pravda podozrievajú pravoslávnu cirkev moskovského patriarchátu okrem iného z toho, že šíriruje ruskú propagandu, pod pláštikom cirkvi sa skrýva činnosť tajných služieb nepriateľa a v cirkvi rekrutujú ruské špióny.

Hovorca cirkvi metropolita Kliment minulý týždeň agentúre Reuters povedal, že činnosť náboženského zoskupenia bola vždy v súlade s ukrajinskými zákonmi.

Pravoslávni kresťania tvoria väčšinu zo 43 miliónov obyvateľov Ukrajiny. Medzi ukrajinskou pravoslávnou cirkvou moskovského patriarchátu a nezávislou ukrajinskou pravoslávnou cirkvou panuje tvrdá konkurencia, upozornil Reuters.

Podľa júlového prieskumu Kyjevského medzinárodného sociologického inštitútu sa k cirkvi predtým napojenej na Moskvu teraz hlásia iba štyri percentá Ukrajincov.

image

Presný opak toho, čo Putin chcel: Ukrajina sa zbavuje ruštiny (príbehy štyroch žien, ktoré s ňou skončili)

01 - Modified: 2022-12-07 13:18:29 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská SBU podnikla ďalšiu sériu razií v objektoch pravoslávnej cirkvi 02 - Modified: 2022-12-02 20:52:16 - Feat.: 1 - Title: Kláštorný komplex v Kyjeve bude spravovať autokefálna pravoslávna cirkev 03 - Modified: 2022-12-02 14:32:47 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská tajná služba informovala o ďalších prehliadkach kláštorov 04 - Modified: 2022-12-01 22:22:35 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pracuje na náboženskej nezávislosti od Ruska, vyhlásil Zelenskyj. Zasadala aj bezpečnostná rada 05 - Modified: 2022-11-23 18:23:26 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská tajná služba tvrdí, že v kyjevskom kláštore našla podozrivých Rusov. Mali propagandu a peniaze
01 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 02 - Modified: 2024-04-19 14:48:08 - Feat.: - Title: Havarovaný ruský bombardér predtým útočil na Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili sme sa, tvrdí Ukrajina 03 - Modified: 2024-04-19 12:21:14 - Feat.: - Title: Zelenskyj prišiel do Doneckej oblasti, navštívil vojakov bojujúcich na fronte 04 - Modified: 2024-04-19 11:38:01 - Feat.: - Title: G7 sa zaviazala pomôcť Ukrajine a vyzvala na deeskaláciu na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-19 11:15:20 - Feat.: - Title: Na juhozápade Ruska sa zrútil bombardér. Ukrajina sa prihlásila k jeho zostreleniu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 22:05