Ilustračná fotografia. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Princ chcel zvrhnúť nemeckú vládu a nastoliť monarchiu. Extrémistov poháňali konšpiračné teórie a nenávisť

13.12.2022, 07:26
Autor:
ČTKČTK

"Nabádal nás, aby sme sa zúčastnili na voľbách s cieľom vytvoriť minikráľovstvo. Predpokladám, že na čele s ním," hovorí obyvateľka mesta. V jeho tíme boli i policajti, vojaci či sudkyňa.

Na kopčeku v lese poprášenom snehom stojí neogotický lovecký kaštieľ Schloss Waidmannsheil. Až do minulého týždňa toto miesto v lesoch východného Durínska slúžilo ako veliteľstvo skupiny sprisahancov, ktorá chcela prevziať kontrolu nad nemeckým parlamentom, zničiť štruktúry moderného nemeckého štátu a nahradiť ich monarchiou na čele s princom, ktorého rod v regióne vládol pred prvou svetovou vojnou, píše britská BBC na svojich internetových stránkach.

A toto všetko sa malo odohrať do Vianoc. Princ však teraz predvianočný čas trávi za mrežami, v policajnej väzbe. Plánovaný puč nemecké bezpečnostné zložky znepokojil natoľko, že počas jednej z najväčších razií prehľadali 150 nehnuteľností a zatkli 25 ľudí. Zástupcovia spravodajských služieb dali najavo, že počas najbližších týždňov a mesiacov sa dá očakávať ďalšie zatýkanie. A nemecké médiá prinášajú informácie o sprísnených bezpečnostných opatreniach vo federálnom parlamente aj snemoch jednotlivých spolkových krajín.

Zdanie klame

Lovecký kaštieľ pôsobí opustene. Susedia hovoria, že vídali, ako sa v usadlosti svieti, ale v posledných mesiacoch si len zriedka všimli, že by tam niekto prichádzal. Návštevníci používali vedľajší vchod, ku ktorému sa prichádza lesnou cestičkou. Je jasné, prečo tunajší hostia nechceli, aby sa o nich vedelo: vlani v novembri tu začali pripravovať plány prevratu, ktoré sa týkali vymenovania ministrov nového režimu i vojenského krídla, ktoré malo puč umožniť.

image

Zelenskyj navrhol usporiadať svetový mierový summit. Rusko vyzval, aby do Vianoc stiahlo armádu z Ukrajiny

Rod Reussov, z ktorého princ Heinrich XIII. pochádza, je zdesený. Hlava rodu, Heinrich XIV., ktorý žije v Rakúsku, hovorí, že "tento outsider bol kvôli svojim šialeným konšpiračným teóriám a antisemitským názorom ostrakizovaný už pred rokmi. Rod nemá s jeho názormi nič spoločné". O svojom príbuznom v Nemecku tvrdí, že vždy taký nebýval, ale že ho v živote prenasledovala smola. Má vážne chorú dcéru, príliš sa mu nedarí v podnikaní s realitami a nemecké úrady obviňuje z toho, že väčšina jeho pokusov získať späť rodinný majetok skončila neúspechom. Poľovnícky kaštieľ, ktorý za komunizmu slúžil ako mládežnícka ubytovňa, si musel začiatkom 90. rokov odkúpiť. "Skončil so zlými priateľmi, ako teraz vidíme," hovorí Heinrich XIV.

Bola nimi výrazne mladšia ruská priateľka, ktorá sa snažila pre plánovaný prevrat získať podporu Kremľa, špičkový kuchár, člen elitnej jednotky bundeswehru, bývalá poslankyňa protiimigračnej strany Alternatíva pre Nemecko a v súčasnosti sudkyňa Birgit Malsacková-Winkemannová. Táto žena sa mala za nového režimu stať ministerkou spravodlivosti. Jej znalosť parlamentného prostredia hrala kľúčovú úlohu pri plánovaní predvianočného prevratu. Je tiež vyznávačkou esoterizmu, podľa vyšetrovateľov skúmala astrologické tabuľky, aby zistila, kedy presne má puč vypuknúť.

Zapojený je bývalý vojak

Pre nemecké tajné služby je však znepokojujúce hlavne zloženie vojenského krídla skupiny. Na jeho čele stál Rüdiger von P., bývalý veliteľ parašutistov, ktorý mal za úlohu dostať pučistov do parlamentu, nasadiť poslancom putá a odrážať policajtov. Je podozrivý, že počas aktívnej služby ukrýval a hromadil zbrane. Podriadený mu bol člen elitnej jednotky bundeswehru Andreas M., bývalý plukovník Maxmilllian Eder, ktorý nedávno na telegrame varoval pred sociálnymi otrasmi v predvianočnom období.

image

Odborník na energetiku pre HN: Domácnosti sú u nás extrémne chránené, lacné energie by mali byť odmenou

Vo vojenskom krídle bol tiež prepustený policajt a vyznávač konšpiračných teórií Michael F., odborník na prežitie v extrémnych podmienkach Peter W., ktorý mal kontakty s neonacistami. Vyšetrovatelia hovoria, že ich zaujal tento rok v apríli, keď u neho pri domovej prehliadke našli zbrane a muníciu.

Nikto si nie je istý, nakoľko je extrémizmus rozšírený medzi príslušníkmi nemeckých bezpečnostných zložiek, a to je mimoriadne znepokojujúce, hovorí Nicholas Potter, špecialista na krajne pravicový rasizmus a antisemitizmus z berlínskej Nadácie Amadea Antonia.

Ríšsky občania

Medzi strojcami neuskutočneného puču je veľký počet takzvaných Ríšskych občanov. V Nemecku je takýchto ľudí asi 21-tisíc a neuznávajú legitimitu súčasného nemeckého štátu. Odmietajú preto platiť dane, uznávať rozhodnutia nemeckých súdov alebo používať nemecké poznávacie značky na svojich autách. Nemecký štát podľa nich existuje v hraniciach Nemeckého cisárstva alebo v hraniciach z roku 1937. Keď policajti v roku 2016 vykonali raziu u jedného stúpenca hnutia, strieľal na nich a jedného zabil. Ríšski občania sa podľa tajných služieb v posledných rokoch radikalizujú, avšak k násiliu je pripravená siahnuť len malá časť z nich.

Tento rok v lete Heinrich XIII. nechal po mestečku Bad Lobenstein, ku ktorému patrí aj jeho poľovnícky kaštieľ, rozniesť letáky, v ktorých ľudí informoval, že ak majú občianske preukazy Spolkovej republiky Nemecko, nie sú správnymi Nemcami. "Myslela som si, že je padnutý na hlavu," hovorí dôchodkyňa menom Isabel. Na letáku bol odkaz, kde sa dalo objednať si doklady Ríše a občiansky preukaz so starou ríšskou vlajkou namiesto vlajky moderného Nemecka. "Nabádal nás tiež, aby sme sa zúčastnili na voľbách s cieľom vytvoriť minikráľovstvo. Predpokladám, že na čele s ním. Papier som zmačkala a vyhodila," hovorí Isabel. Avšak Heinrich XIII. našiel aj sympatizantov, ktorí nie sú so súčasným Nemeckom spokojní, sú voči nemeckej vláde podozrievaví a chceli by iné Nemecko.

image

Na Slovensku sa budú opravovať zbrane z Ukrajiny. Stredisko v Michalovciach začalo prevádzku

Podľa výskumov je až pätina Nemcov náchylná k spikleneckým teóriám, vrátane ruskej propagandy. V súčasnosti sú podľa expertov mimoriadne ohrození: Žijú v období tesne po pandémii covidu-19, v časoch ekonomického prepadu a rastu cien energií spájaných s vojnou na Ukrajine. Veľa z nich obviňuje vládu. Stephan Kramer, šéf kontrarozviedky v Duríne, hovorí, že stúpenci krajnej pravice predtým Ríšskych občanov považovali za bláznivých.

"Ale keď toľko ľudí protestovalo proti opatreniam proti koronavírusu, uvideli šancu spojiť sily," vysvetľuje. "Jedna skupina tvrdí, že súčasná federálna republika neexistuje, druhá, že existuje, ale je potrebné republiku nahradiť novým autoritárskym režimom. Nie sú spojení ideologicky, ale majú spoločný cieľ," vysvetľuje Kramer.

01 - Modified: 2022-12-12 20:23:09 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj navrhol usporiadať svetový mierový summit. Rusko vyzval, aby do Vianoc stiahlo armádu z Ukrajiny 02 - Modified: 2022-12-12 17:57:09 - Feat.: 1 - Title: Kyjev volá po dodaní patriotov, potrebuje aj zásoby delostreleckých granátov a moderných tankov 03 - Modified: 2022-12-12 17:30:00 - Feat.: 1 - Title: Odborník na energetiku pre HN: Domácnosti sú u nás extrémne chránené, lacné energie by mali byť odmenou
01 - Modified: 2024-04-18 20:48:17 - Feat.: - Title: Nemecko nepredložilo dôkazy k zatknutiu dvoch údajných ruských špiónov, tvrdí Moskva 02 - Modified: 2024-04-18 21:21:49 - Feat.: - Title: Slováci v príprave zlyhali. V Nemecku dostali sedem gólov 03 - Modified: 2024-04-18 19:25:48 - Feat.: - Title: Súd v Nemecku poslal na 12 rokov za mreže muža za únos a znásilnenie dievčaťa 04 - Modified: 2024-04-18 14:46:17 - Feat.: - Title: Nemecká opozičná strana BSW vyzýva na zvýšenie minimálnej mzdy 05 - Modified: 2024-04-18 12:39:51 - Feat.: - Title: Politik krajne pravicovej AfD sa postavil pred súd za použitie sloganu nacistických oddielov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 12:58