Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová podotkla, že nič nezametie pod koberec. Vyšetrovania pokračujú. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ďalšia razia v europarlamente. Demokracia je pod útokom, upozorňuje jeho šéfka

13.12.2022, 10:05
13.12.2022, 12:52
Autor:
ČTKČTK
  • Polícia pôvodne zadržala šesť ľudí, štyria dosiaľ zostávajú vo väzbe.
  • Čelia obvineniam z účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie.
  • Prokuratúra zatiaľ nezverejnila ich mená, média však tušia.
  • Roberta Metsolová, predsedníčka Európskeho parlamentu, prisľúbila, že vyšetrovanie bude pokračovať a vinníkov neminie trest. 

Európska demokracia je pod útokom, uviedla predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová v súvislosti s korupčným škandálom spätým s katarským futbalovým šampionátom. Bruselská polícia v pondelok popoludní vykonala prehliadku v sídle Európskeho parlamentu. Grécke úrady v pondelok zmrazili majetok podpredsedníčky Európskeho parlamentu Evy Kailiovej, hlavnej podozrivej v tejto kauze.

Roberta Metsolová vo svojom prejave upozornila, že riziko korupcie bude vždy prítomné a vyzvala k ostražitosti:

„Európsky parlament je pod útokom. Európska demokracia je pod útokom. A pod útokom je aj náš spôsob otvorených, slobodných a demokratických spoločností,“ uviedla Metsolová s tým, že ju korupčná kauza „sklamala, rozhnevala a rozžalostila“.

„Nebude žiadna beztrestnosť. Žiadna. Nič nezametieme pod koberec. Začneme vnútorné vyšetrovanie, aby sme preskúmali všetky fakty súvisiace s parlamentom,“ sľúbila Metsolová.

image

Belgická prokuratúra obvinila štyri osoby podozrivé z korupcie v Európskom parlamente

Katar obvinenia odmieta

Predsedníčka Európskeho parlamentu tiež upozornila, že v pondelok mala pôvodne oznámiť začiatok rozpravy parlamentu o zjednodušení vízovej politiky voči Kataru a Kuvajtu. Občania týchto blízkovýchodných krajín by potom mohli do krajín Európskej únie na krátke pobyty jazdiť bez potreby víz. „Vo svetle vyšetrovania musíme správu odoslať späť do výboru,“ povedala Metsolová.

Korupčný škandál otriasa Európskym parlamentom od piatku, keď belgická polícia v rámci vyšetrovania podozrenia z prania špinavých peňazí a korupcie prehľadala 16 domov, zabavila 600-tisíc eur a zadržala šesť ľudí, štyria z nich zostávajú vo väzbe. Prokuratúra ich obvinila z účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie bez toho, aby uviedla ich mená.

Niekoľko súčasných či bývalých pracovníkov čelí podozreniu, že výmenou za peňažné aj iné dary slúžili záujmom Kataru. Hlavnou postavou aféry sa stala grécka europoslankyňa Eva Kailiová, ktorá bola v nedeľu formálne obvinená z korupcie. Katar cez víkend odmietol akékoľvek tvrdenia o „zlom počínaní katarského štátu“.

image

Zadržali podpredsedníčku Európskeho parlamentu Kailiovú

Bruselská polícia v súvislosti s vyšetrovaním vykonala v pondelok ďalšiu prehliadku v sídle Európskeho parlamentu. Tá bola podľa agentúry AFP prvá, ktorá cielila priamo na parlamentné sídlo v Bruseli. Belgický denník Le Soir napísal, že zásah nadväzoval na piatkové zapečatenie niektorých kancelárií. Cieľom bolo podľa prokuratúry zabezpečiť elektronické dáta desiatich parlamentných pracovníkov skôr, než by mohli byť vymazané.

Belgická prokuratúra zároveň oznámila, že po pondelňajšej razii majú vyšetrovatelia kauzy na konte prehliadky 20 objektov. „Na troch rôznych miestach bolo zabavených niekoľko stoviek tisíc eur: 600-tisíc eur v dome podozrivého, niekoľko sto tisíc eur v kufri v bruselskej hotelovej izbe a asi 150-tisíc eur v byte patriacom členovi Európskeho parlamentu,“ píše sa v novom vyhlásení.

Prokuratúra mená neuviedla, médiá však tušia

Polícia pôvodne zadržala šesť ľudí, štyria z nich zostávajú vo väzbe a čelia formálnym obvineniam z účasti v zločineckej organizácii, prania špinavých peňazí a korupcie. Ani dnes ich prokuratúra nemenovala, oznámila však, že v stredu budú predvedení na prípravné súdne pojednávanie. Podľa médií sú medzi obvinenými aj partner a poradca Kailiovej Francesco Giorgi a bývalý europoslanec Pier Antonio Panzeri.

Grécky úrad proti praniu špinavých peňazí nariadil zmraziť majetok političky aj jej najbližších, partnera Francesca Giorgiho, ktorý pôsobí ako asistent jedného z talianskych europoslancov, otca Alexandrosa Kailisa a ďalších najbližších rodinných príslušníkov. Nariadenie sa týka bankových účtov, nehnuteľností, cenných papierov aj podielov vo firmách. Úrad dúfa, že sa mu podarí zaistiť výnosy z údajnej zločineckej činnosti.

Úrady tiež preveria daňové a majetkové priznania Evy Kailiovej aj jej otca. Ten je známou osobnosťou v Solúne a ako verejný činiteľ mal tiež povinnosť predkladať dokumenty o svojich príjmoch a majetku. Medzi ľuďmi, ktorých nariadenie postihlo, je aj sestra Kailiovej Mantalena, ktorá vedie mimovládnu organizáciu zaoberajúcu sa dopadom zákonov na nové technológie.

Úrady okrem iného informovali, že objavili firmu, ktorú zhruba pred mesiacom založila Kailiová so svojim partnerom v prestížnej aténskej štvrti Kolonaki. Spoločnosť sa podľa informácií v registri mala zaoberať obchodovaním a prenájmom nehnuteľností.

01 - Modified: 2022-12-13 11:42:37 - Feat.: 1 - Title: Bruselská polícia vykonáva sériu razií. Vyšetruje podozrenia z prania špinavých peňazí v Europarlamente 02 - Modified: 2022-12-06 11:52:29 - Feat.: 1 - Title: Krajiny Európskej únie dosiahli kompromis pri návrhu pravidiel na používanie umelej inteligencie 03 - Modified: 2022-12-06 09:27:04 - Feat.: 1 - Title: Brusel je hniezdom špiónov. Európska únia je bezradná, chýbajú jej nástroje na ich odhalenie 04 - Modified: 2022-11-25 18:37:54 - Feat.: 1 - Title: Rusko nesúhlasí s tým, že ho Európsky parlament označil za štát podporujúci terorizmus 05 - Modified: 2022-11-24 09:20:42 - Feat.: 1 - Title: Miliardy eur z Bruselu pre Maďarsko sú vážne ohrozené. Eurokomisia navrhne ich zablokovanie, tvrdia médiá
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 11:01:37 - Feat.: - Title: Myslíte si, že viete o Európe všetko? Tento geografický kvíz vás veľmi rýchlo vyvedie z omylu 03 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny 04 - Modified: 2024-04-17 14:15:00 - Feat.: - Title: Piepergate zráža šance Leyenovej získať znova post. A kontroverzií pribúda 05 - Modified: 2024-04-18 14:30:51 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 05:48