Americký prezident Joe Biden (vpravo) pózuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas ich stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Nikdy nezostanete sami, sľúbil Biden Zelenskému. USA pomôžu Ukrajine zbraňami, potravinami aj energeticky

21.12.2022, 18:48
22.12.2022, 07:52

Do Spojených štátov pricestoval Zelenskyj americkým vojenským lietadlom. Je to jeho vôbec prvá zahraničná cesta od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku.

Nikdy v tom nezostanete sami, to je hlavné oznámenie amerického prezidenta Joe Bidena po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome. Je to vôbec prvá zahraničná cesta Zelenského od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku. Biden potvrdil dodanie ďalšej pomoci vo výške 1,85 miliardy dolárov, vrátane protivzdušnej obrany Patriot.

„Som vo Washingtone, aby som poďakoval americkému ľudu, prezidentovi a Kongresu za toľko potrebnú pomoc. A rovnako aby sme pokračovali v spolupráci a priblížili sa tak k víťazstvu,“ uviedol v stredu Zelenskyj. Cieľom rokovaní v USA je podľa neho „posilniť obranné schopnosti Ukrajiny“.

„Na budúci rok musíme navrátiť ukrajinskú vlajku a slobodu celej našej krajine, všetkému nášmu ľudu,“ dodal ukrajinský líder.

Podľa Bidena sa ruský prezident Vladimír Putin snaží „využiť zimu ako zbraň“. Putin však nemá podľa amerického prezidenta v úmysle zastaviť "túto krutú vojnu". Biden ruské útoky na civilné ciele, vrátane sirotincov, škôlok a škôl, označil pred novinármi za „odporné“.

Biden po rokovaní so Zelenským zdôraznil, že Patriot je obranný systém. Jeho odovzdanie Ukrajine teda neznamená eskaláciu konfliktu na Ukrajine.

Zelenskyj vo vojenskom

Zelenského v Bielom dome spoločne s americkým prezidentom uvítala aj americká prvá dáma Jill Bidenová. Zatiaľ čo Biden bol odetý v obleku, Zelenskyj mal na sebe vojenské oblečenie - nohavice a tmavo zelenú mikinu.

Následne Biden v Oválnej pracovni uistil Zelenského, že Spojené štáty Ukrajinu aj naďalej podporujú. Ukrajinci a ich, teraz už vyše tri stovky dní trvajúci, odpor voči ruskej agresii sú podľa amerického prezidenta inšpiráciou. Biden tiež spomenul v stredu oznámenú dodávku protilietadlového systému Patriot .

„V prvom rade vám ďakujem,“ povedal ukrajinský prezident svojmu americkému náprotivku. „Je pre mňa veľkou cťou, že tu môžem byť,“ dodal a za podporu znovu „od srdca“ poďakoval aj obyčajným Američanom.

Medaila a list od vojaka

Zelenskyj pred kamerami odovzdal Bidenovi medailu, ktorú americkému prezidentovi z frontu spolu s osobným listom poslal jeden z ukrajinských vojakov, ktorý velí jednotke vybavenej systémom HIMARS. Ukrajinský prezident k tomu podotkol, že ho "statočný vojak" požiadal, aby vyznamenanie odovzdal "statočnému prezidentovi". „Nezaslúžim si to, ale veľmi si to cením,“ odpovedal Biden.

Biden po rokovaní so Zelenským na tlačovej konferencii zopakoval, že Spojené štáty budú Ukrajinu, ktorá čelí brutálnemu útoku Ruska, podporovať tak dlho, ako to bude potrebné. Ocenil aj silu Ukrajincov, ktorí sa invázii bránia. „Nikdy nezostanete sami,“ sľúbil Biden.

„Vaše vedenie v kríze inšpiruje Ukrajincov, Američanov aj celý svet,“ povedal Biden Zelenskému. "Nikdy som nevidel NATO či Európsku úniu také jednotné," dodal Biden.

Za dôležitý krok k vytvoreniu efektívnej protivzdušnej obrany označil Zelenskyj Washingtonom oznámené poskytnutie systému Patriot. 

O 19:30 miestneho času, teda približne o pol druhej ráno nášho času, Zelenskyj prehovorí ku Kongresu. Zástupcom americkej politiky chce predviesť, že dodávky zbraní vrátane obrnených vozidiel, systémov protiraketovej obrany a rakiet dlhého doletu nepovedú k eskalácii vojny, ale naopak znížia vojenské schopnosti Ruska.

image

Pomoc nie je charita. Vojnu vyhráme vďaka jednote slobodného sveta, vyhlásil Zelenskyj v Kongrese​​ (+video)

Agentúra Reuters pripomína, že Zelenského by mohlo v Kongrese čakať kritické publikum. Kontrolu nad Snemovňu reprezentantov totiž 3. januára prevezmú republikáni, ktorí by mohli tok pomoc pre Ukrajinu obmedziť. Niektorí z nich dokonca volajú po úplnom ukončení pomoci.

„Pomôžeme Ukrajine proti brutálnemu Rusku“

Do Spojených štátov pricestoval Zelenskyj americkým vojenským lietadlom. Je to jeho vôbec prvá zahraničná cesta od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku. Prezident odvtedy podnikol niekoľko ciest po Ukrajine, pri ktorých zavítal do regiónov oslobodených od okupačnej armády.

„Kým Rusko pokračuje vo svojich brutálnych útokoch proti kritickej infraštruktúre na Ukrajine, USA dnes vítajú vo Washingtone prezidenta Zelenského, aby sme tak zdôraznili náš trvajúci záväzok voči ukrajinskému ľudu,“ uviedol šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Mychajlo Podoljak z ukrajinskej prezidentskej kancelárie uviedol, že návšteva zarazí snahy Kremľa popisovať americko-ukrajinské vzťahy ako zhoršujúce sa. „Konečne tým skončia pokusy ruskej strany dokázať údajne rastúce ochladzovanie našich bilaterálnych vzťahov. Ako samotná návšteva, tak úroveň stretnutia, svedčia o vysokom stupni dôvery medzi oboma krajinami,“ povedal Podoljak.

image

VIDEO: Poľská televízia zmonitorovala Zelenského cestu do USA. Odletel z letiska v Rzeszówe​

Biden pred Zelenského príjazdom oznámil nový balík pomoci v hodnote 1,8 miliardy dolárov. USA podľa Blinkena poskytnú Kyjevu vojenské vybavenie, ktoré „Ukrajine pomôže brániť sa pred pokračujúcim brutálnym a nevyprovokovaným útokom zo strany Ruska“.

Kremeľ na cestu Zelenského zareagoval s nevôľou. Jeho hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že Moskva nevidí nádej na mierové rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou. Z návštevy Zelenského v USA podľa Kremľa „nevzíde nič dobré“.

01 - Modified: 2022-12-21 15:57:37 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj potvrdil, že mieri do Washingtonu. USA majú Ukrajine dodať dlhoočakávané systémy Patriot 02 - Modified: 2022-12-21 15:08:17 - Feat.: 1 - Title: Kým Macron a Scholz v Kyjeve trasú rukou Zelenskému, Biden na to ide inak 03 - Modified: 2022-12-21 14:56:06 - Feat.: 1 - Title: Zelenského cesta do USA je sympatické gesto. Môže upevniť ich podporu Ukrajine, myslí si minister Káčer
01 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 02 - Modified: 2024-04-13 14:40:27 - Feat.: - Title: Prejav podpory v kľúčovom okamihu. Berlín oznámil, že dodá Ukrajine tretí systém protivzdušnej obrany Patriot 03 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 04 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 05 - Modified: 2024-03-30 14:09:42 - Feat.: - Title: Zelenskyj pokračuje v reorganizácii. Z funkcie odvolal svojho dlhoročného prvého asistenta aj poradcov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 05:47