StoryEditor

Pomoc nie je charita. Vojnu vyhráme vďaka jednote slobodného sveta, vyhlásil Zelenskyj v Kongrese​​ (+video)

22.12.2022, 06:45
Autor:
ČTKČTK

Ukrajinský prezident sa poďakoval USA za podporu a ochranu slobody a vlády práva. Za svoj prejav v Kongrese zožal opakovaný potlesk v stoji.

Americká finančná pomoc Ukrajine nie je charita, ale investícia do globálnej bezpečnosti a demokracie, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v americkom Kongrese.

Ukrajina je živá a bojovná a nikdy sa nevzdá, povedal tiež prezident, už tradične oblečený vo vojenských nohaviciach a tmavozelenej mikine. Za svoj prejav na spoločnej schôdzi oboch komôr amerického Kongresu zožal opakovaný potlesk v stoji. Jeho prejav naživo prenášala stanica Sky News.

Americko-ukrajinské spojenectvo

Zelenskyj sa poďakoval USA za podporu a ochranu slobody a vlády práva. Vojna na Ukrajine a ruské útoky podľa ukrajinského prezidenta neprestanú ani počas zimy a Kyjev a Washington sú v boji proti ruskej agresii spojenci, ktorí bojujú za rovnaké hodnoty.

"Vyhráme, pretože sme jednotní. Ukrajina, Spojené štáty a celý slobodný svet," povedal Zelenskyj.

Zelenskyj hovoril o svojej utorkovej návšteve ukrajinského Bachmutu v Doneckej oblasti, kde prebiehajú tvrdé boje a popisoval atmosféru v meste a ničivé následky bojov. Kongresu venoval ukrajinskú vlajku opísanú odkazmi, ktorú z mesta priviezol.

image

Zelenskyj navštívil frontové mesto Bachmut v Donbase, vojaci už štyri mesiace odrážajú útoky

"Keď som bol včera (v utorok) v Bachmute, naši hrdinovia mi dali vlajku, ich vlajku. Je to prápor tých, ktorí bránia Ukrajinu, Európu a svet za cenu vlastného života," povedal Zelenskyj. Na oplátku dostal americkú vlajku, ktorá v deň jeho návštevy viala nad Kapitolom.

Patrioty a zlomový rok

Zelenskyj žartoval, že ukrajinskí vojaci vedia ovládať nielen americké raketové systémy, ale aj lietadlá. Biely dom v stredu prisľúbil poslať Kyjevu systém protivzdušnej obrany Patriot, lietadlá však zatiaľ neboli predmetom americkej pomoci Ukrajine.

"Je len otázkou času, kedy zaútočia na vašich ďalších spojencov, ak ich nezastavíme hneď," povedal zákonodarcom Zelenskyj. Svet je podľa neho príliš prepojený na to, aby sa ktokoľvek mohol cítiť bezpečne, kým bude ruský útok pokračovať. Nadchádzajúci rok bude vo vojne "zlomový", zdôraznil Zelenskyj.

"Viem, že je to bod, kde sa ukrajinská odvaha a americké odhodlanie musia zasadiť o budúcnosť našej spoločnej slobody," dodal.

Do Spojených štátov pricestoval Zelenskyj americkým vojenským lietadlom. Je to jeho vôbec prvá zahraničná cesta od začiatku ruskej invázie vo februári tohto roku. Prezident odvtedy podnikol niekoľko ciest po Ukrajine, pri ktorých zavítal do regiónov oslobodených od okupačnej armády.

image

Nikdy nezostanete sami, sľúbil Biden Zelenskému. USA pomôžu Ukrajine zbraňami, potravinami aj energeticky

Spravodajca BBC Anthony Zurcher označil Zelenského prejav za "pokorný a vďačný, ale najmä sebavedomý". Poukázal na vývoj jeho rétoriky od obáv na začiatku vojny k dnešnému presvedčeniu, že Američania stoja na strane budúceho víťaza vojny.

01 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 02 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 03 - Modified: 2024-04-15 19:33:57 - Feat.: - Title: Zelenskyj žiada spojencov, aby Ukrajine prejavili rovnakú jednotu ako Izraelu 04 - Modified: 2024-04-15 18:52:26 - Feat.: - Title: Poľsko a Dánsko chcú mobilizovať krajiny EÚ za účelom ďalšej pomoci Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-15 17:59:16 - Feat.: - Title: Ukrajina podpísala s Lotyšskom dohodu o bezpečnostnej spolupráci. S Kyjevom rokuje aj Praha
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 11:25