Arcibiskup Pierbattista Pizzaballa, apoštolský administrátor latinského patriarchu Jeruzalema. FOTO: Reuters
StoryEditor

Latinský patriarcha kritizoval nárast násilia vo Svätej zemi i v jazyku politiky. Počet kresťanov tam klesá

25.12.2022, 07:02
Autor:
TASRTASR

Poukázal aj na tohtoročný nárast násilia v lokalitách s palestínskym obyvateľstvom "s počtom obetí, ktorý nás vracia o desaťročia späť."

Latinský patriarcha Jeruzalema arcibiskup Pierbattista Pizzaballa vo svojej kázni na polnočnej omši v sobotu v Betleheme upozornil na nárast násilia vo Svätej zemi.

Podľa agentúry DPA arcibiskup kritizoval, že "násilie sa zrejme stalo naším hlavným spôsobom komunikácie", pričom upozornil, že "násilia pribúda, predovšetkým v jazyku politiky."

Poukázal aj na tohtoročný nárast násilia v lokalitách s palestínskym obyvateľstvom "s počtom obetí, ktorý nás vracia o desaťročia späť." Dodal, že toto násilie je príznakom rastu politického napätia i nespokojnosti so stále viac sa vzďaľujúcim riešením konfliktu na Blízkom východe.

image

Dohoda o vláde v Izraeli obsahuje trest smrti pre teroristov, tvrdí strana. Mieri na Palestínčanov

Podľa Pizzaballu všetko nasvedčuje tomu, že palestínska otázka už nie je v centre pozornosti sveta. Upozornil súčasne, že "aj toto je forma násilia zraňujúca svedomie miliónov Palestínčanov", ktorí sa ocitli v osamotení a už "príliš veľa generácií čakajú na odpoveď na svoju oprávnenú túžbu po dôstojnosti a slobodu."

DPA informovala, že patriarchovia a hlavy cirkví vo Svätej zemi vo svojom vianočnom posolstve vyjadrili aj ľútosť nad nárastom počtu útokov na kresťanov, ich diskrimináciu i úbytok kresťanskej populácie. "Takáto skľučujúca atmosféra vedie k nedostatku nádeje, najmä medzi našou kresťanskou mládežou, ktorá sa v krajine svojich predkov čoraz viac cíti nevítaná," uvádza sa v posolstve.

image

Čile chce otvoriť veľvyslanectvo v Ramalláhu, oznámil prezident, ktorý pokračuje v propalestínskej politike

Podiel kresťanov vo Svätej zemi naďalej klesá - z približne piatich miliónov Palestínčanov na Západnom brehu Jordánu a v pásme Gazy sa za kresťanov označujú menej ako dve percentá. V Izraeli - podľa najnovších údajov tamojšieho štatistického úradu - žije približne 185-tisíc kresťanov arabského pôvodu.

Agentúra DPA poznamenala, že kresťania z rôznych krajín  sveta absolvovali v sobotu procesiu z Jeruzalema do Betlehema, pričom pútnikov na poslednom úseku viedol arcibiskup Pizzaballa.

image

Systém Patriot, ktorý Kyjevu sľúbili USA, je zastaraný, vyhlásil Putin

Izraelské ministerstvo cestovného ruchu uviedlo, že počas Vianoc očakáva približne 120-tisíc pútnikov z celého sveta - oveľa  viac ako v posledných dvoch rokoch, keď boli pre koronavírus SARS-CoV-2 a s ním súvisiacu pandémiu zavedené obmedzenia na cestovanie a stretávanie sa ľudí.

01 - Modified: 2022-12-23 09:52:29 - Feat.: 1 - Title: Izraelskí policajti zabili útočníka, ktorý ich prešiel autom 02 - Modified: 2022-12-22 21:48:16 - Feat.: 1 - Title: Dohoda o vláde v Izraeli obsahuje trest smrti pre teroristov, tvrdí strana. Mieri na Palestínčanov 03 - Modified: 2022-12-22 20:07:35 - Feat.: 1 - Title: Čile chce otvoriť veľvyslanectvo v Ramalláhu, oznámil prezident, ktorý pokračuje v propalestínskej politike
01 - Modified: 2024-04-19 22:07:49 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 02 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 03 - Modified: 2024-04-19 21:16:06 - Feat.: - Title: Ministri obrany USA a Izraela hovorili o stabilite v regióne a dianí v Pásme Gazy 04 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 05 - Modified: 2024-04-19 19:29:30 - Feat.: - Title: Bidenova administratíva "nemôže podporiť" izraelskú ofenzívu do Rafahu, tvrdí Blinken
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 11:42