Britský premiér Rishi Sunak. FOTO: Reuters
StoryEditor

Sunak sľúbil veci, ktoré by sa splnili aj bez jeho pričinenia, kritizuje britská opozícia

04.01.2023, 22:03
Autor:
ČTKČTK

Britský premiér v prejave hovoril o dôležitosti odvahy a inovatívneho myslenia, ktoré sú podľa neho potrebné pre zmenu Británie k lepšiemu.

Britský premiér Rishi Sunak v dnešnom prejave sľúbil veci, ktoré by sa splnili aj bez jeho pričinenia, uviedla najsilnejšia opozičná Labouristická strana. Konzervatívec Sunak v prvej reči v novom roku sľuboval okrem iného zlepšenie ekonomickej situácie Británie, situácie v zdravotníctve i účinnejší boj s nelegálnou migráciou. Podľa labouristov by bolo ťažšie Sunakove sľuby nesplniť ako splniť. Škótska národná strana premiérov prejav označila za reklamu na škótsku nezávislosť.

Britský premiér v prejave hovoril o dôležitosti odvahy a inovatívneho myslenia, ktoré sú podľa neho potrebné pre zmenu Británie k lepšiemu. Do roku 2023 sľúbil zníženie inflácie na polovicu, zníženie štátneho dlhu, naštartovanie rastu ekonomiky, zníženie počtu ľudí čakajúcich na lekársku starostlivosť v štátnom systéme NHS a efektívnejší boj s nelegálnou migráciou.

image

Britský premiér Sunak sľúbil, že inflácia sa tento rok zníži na polovicu

Labouristi na jeho prejav reagovali analýzou, o ktorej informoval list The Guardian. Podľa nej sa Sunakove ekonomické vízie naplnia, či už o ne bude premiér usilovať, alebo nie, rovnako sa zrejme zníži aj čakacia doba na zdravotnú starostlivosť. Jediné, za čo sa teda premiér podľa labouristov bude musieť zasadiť, je zníženie počtu lodí s migrantmi priplávajúcimi nelegálne do Británie. To však podľa opozičnej strany sľubovali aj predchádzajúci premiéri z Konzervatívnej strany.

Konzervatívci teraz na labouristov strácajú 22 percentuálnych bodov, vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý 29. decembra zverejnil server Politico. Parlamentné voľby v Británii sa budú konať najneskôr v januári 2025.

image

Ako ruská vojenská agresia na Ukrajine vypustila z jaskyne inflačného draka a úroky vystrelila do výšin

Šéf Škótskej národnej strany v Dolnej snemovni Stephen Flynn uviedol, že dnešný prejav bol Sunakovou šancou "napraviť zlomenú Britániu", načrtnúť lepšie platové podmienky pre zamestnancov verejného sektora a ochrániť tých najslabších v spoločnosti. "Nič z toho ale neurobil. Namiesto toho priniesol päť chatrných sľubov rovnako ako jeho predchodcovia, "povedal Flynn. SNP má ako druhá najsilnejšia opozičná strana v 650-člennej dolnej komore 44 mandátov.

Predseda ďalšej opozičnej strany Liberálni demokrati Ed Davey kritizoval Sunaka za to, že podľa neho neprikladá dostatočnú dôležitosť štátnemu zdravotníckemu systému NHS, ktorý je podľa expertov v alarmujúcom stave. "Ľudia by boli v údese, keby vedeli, že premiér stále nemá poriadny plán na to, ako skončiť krízu, ktorá otriasa NHS," povedal Davey.

Sunakov prístup k NHS v komentári na twitteri odmietla aj hovorkyňa Zelených Catherine Rowettová: "Nemôžete skrátiť poradovníky na zdravotnú starostlivosť alebo dostať ľudí do nemocníc, ak nezaplníte voľné miesta pre sestry a lekárov. A to znamená zvýšiť ich platy a zlepšiť pracovné podmienky zo šialených na realistických. "

01 - Modified: 2023-01-04 17:58:37 - Feat.: 1 - Title: Britský premiér Sunak sľúbil, že inflácia sa tento rok zníži na polovicu 02 - Modified: 2023-01-03 17:43:54 - Feat.: 1 - Title: Britský premiér telefonoval so Zelenským, ubezpečil ho o pokračujúcej podpore 03 - Modified: 2023-01-03 12:22:41 - Feat.: 1 - Title: Časť zamestnancov britských železníc opäť štrajkuje, chcú vyššie príjmy. Podľa Britov môže za protesty vláda
01 - Modified: 2024-04-24 12:48:19 - Feat.: - Title: Nemecko a Veľká Británia plánujú spoločne vyvinúť diaľkovo ovládanú húfnicu 02 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 03 - Modified: 2024-04-23 16:10:08 - Feat.: - Title: Pri hrozbe sú pripravení na vojenskú protiakciu. Poľský a britský minister obrany rokovali vo Varšave 04 - Modified: 2024-04-23 15:29:36 - Feat.: - Title: Albánec dostal na súde v Londýne za pašovanie ľudí deväť rokov väzenia 05 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 23:46