StoryEditor

Súd v Prahe oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo​

09.01.2023, 10:12
09.01.2023, 10:12

Podľa sudcu Jána Šotta sa v kauze Čapí hnízdo nepreukázalo, že by skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu môže odvolať na Vrchný súd v Prahe.

Pražský mestský súd v pondelok oslobodil Andreja Babiša aj Janu Nagyovú spod obžaloby v kauze Čapí hnízdo, ktorá sa týka dotácie 50 miliónov českých korún (vyše dva milióny eur) na stavbu kongresového areálu v stredných Čechách.

Žalobca žiadal trojročnú podmienku a pokutu vo výške desať miliónov korún (vyše 415-tisíc eur) pre Babiša a pol milióna korún (vyše 20-tisíc eur) pre Nagyovú. Babiš ani Nagyová na súd nedorazili, obaja už minulý týždeň svoju neúčasť riadne ospravedlnili.

Súd: Trestný čin nebol preukázaný

Podľa sudcu Jána Šotta sa v kauze Čapí hnízdo ​nepreukázalo, že by skutok popísaný v obžalobe bol trestným činom. Rozhodnutie teraz zdôvodní. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor sa proti nemu môže odvolať na Vrchný súd v Prahe.

Justičná stráž vyviedla muža, ktorý narušil vyhlasovanie rozsudku v kauze Čapí hniezdo. Zdroj: Idnes.cz

Babiš po rozhodnutí súdu uviedol, že je rád, že je justícia nezávislá. „Nevinný! Som veľmi rád, že máme nezávislú justíciu a súd potvrdil, čo som od začiatku tvrdil. Že som nevinný a nič nezákonné som neurobil,“ uviedol Babiš.

Sudca Ján Šott vyzval všetkých, aby povstali pred vynesením rozsudku. Z radov pre verejnosť vykríkol muž, ktorý tvrdil, že má dôležitú informáciu o prípade. Sudca ho okamžite za narušenie nechal vykázať zo súdnej siene.

​Muž napriek tomu neprestal vykrikovať, a tak polícia musela použiť donucovacie prostriedky a z pojednávacej siene ho vyvliekla. "Poznámky z davu sú neprípustné," zdôvodnil vyvedenie Šott.

image

Babiš mladší trpí schizofréniou, je však schopný svedčiť, padlo na súde v kauze Čapí hnízdo

Štátny zástupca navrhuje pre Babiša aj Nagyovú trojročné podmienky s päťročnou skúšobnou dobou. Chce pre nich aj peňažné tresty, u Babiša desať miliónov korún (vyše 415-tisíc eur), u Nagyovej pol milióna korún (vyše 20-tisíc eur).

Podľa žalobcu sú splnené všetky podmienky na uloženie trestu pod zákonnou sadzbou, ktorá je päť až desať rokov väzenia.

Reakcie prezidentských kandidátov

Kandidátka na post českého prezident Danuša Nerudová vyzvala na rešpektovanie rozsudku v kauze Farma Čapí hnízdo. Ďalší prezidentský kandidát Petr Pavel v tejto súvislosti vyzval občanov Česka, aby prišli voliť. Obaja českí prezidentskí kandidáti na rozsudok reagovali na sociálnej sieti Twitter.

"Súd dnes rozhodol o nevine Andreja Babiša a je potrebné to rešpektovať. Máme nezávislú justíciu a táto kauza nebola spolitizovaná tak, ako sám Andrej Babiš tvrdil," uviedla Nerudová.

image

Josef Středula sa vzdal kandidatúry na prezidenta Českej republiky, voličom odporučil Danušu Nerudovú

Dodala, že rozsudok nemení nič na tom, že Babiš v politike dlhodobo presadzuje iba svoje záujmy a prispieva k rozpadu demokracie". "V druhom kole Andreja Babiša porazím," vyhlásila.

"Babišovi posilnenému rozhodnutím súdu... sa musí postaviť niekto, kto má potrebné skúsenosti a najväčšie bitky už za sebou. S vašou podporou Babiša vo voľbách porazím. Poďte voliť," vyzval Čechov Petr Pavel.

Rola Babiša mladšieho

Babiš, ktorého tento týždeň čaká prvé kolo prezidentských volieb, dlhodobo tvrdí, že je kauza vykonštruovaná, označuje ju za politický proces.

"Nikdy by som tu nestál, ak by som nevstúpil do politiky," vyhlásil vo svojej záverečnej reči Babiš, ktorú venoval najmä tomu, ako podľa neho rôzni ľudia v prípade zneužili jeho syna z prvého manželstva, Andreja Babiša mladšieho, ktorý trpí schizofréniou.

Z knihy o Babišovi mladšom citoval pasáže, kde sa jeho syn priznáva k znižovaniu dávok liekov. Jedným z tých, s kým komunikoval, bol europoslanec Tomáš Zdechovský, ktorý mal Babiša mladšieho údajne pudiť proti svojmu otcovi.

image

Babiš pred súdom v kauze Čapí hnízdo: Môj syn si únos na Krym vymyslel

V prípade bol Babišov syn pôvodne tiež obvinený, jeho stíhanie však bolo neskôr zastavené, ďalej preto v kauze vystupoval ako svedok. Tvrdí, že otec naňho previedol akcie Čapího hnízda bez jeho vedomia a urobil si z neho bieleho koňa.

Kauza Čapí hnízdo

Obžaloba tvrdí, že Babiš zaistil na prelome rokov 2007 a 2008 vyvedenie spoločnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a predaj akcií svojim deťom a partnerke. Podľa prokurátora to urobil preto, aby farma zdanlivo spĺňala podmienky na získanie dotácie pre malé a stredné podniky.

Nagyová podľa obžaloby úspešnú žiadosť o dotáciu podala. Jej vyplatením podľa žalobcu vznikla Regionálnej rade regiónu Stredné Čechy škoda takmer 50 miliónov korún (vyše dva milióny eur).

Babiš, Nagyová aj ich obhajcovia na súde povedali, že nebol predložený žiadny dôkaz, že obžalovaní urobili niečo protizákonné.

01 - Modified: 2023-01-06 09:05:37 - Feat.: 1 - Title: Kauza Čapí hnízdo: Zaznejú záverečné reči obžalovaných. Rozsudok by mal padnúť v pondelok 02 - Modified: 2023-01-05 15:24:45 - Feat.: 1 - Title: Kauza Čapí hnízdo: Babiš nemôže byť odsúdený, vinu mu nepreukázali, povedal jeho advokát 03 - Modified: 2023-01-04 10:34:37 - Feat.: 1 - Title: Babiš pred súdom v kauze Čapí hnízdo: Môj syn si únos na Krym vymyslel 04 - Modified: 2023-01-04 08:28:07 - Feat.: 1 - Title: Súd s Babišom v kauze Čapí hnízdo pokračuje. Vypovedať by mali znalci aj obžalovaní 05 - Modified: 2022-12-19 12:38:03 - Feat.: 1 - Title: Babiš mladší trpí schizofréniou, je však schopný svedčiť, padlo na súde v kauze Čapí hnízdo 06 - Modified: 2022-10-30 22:10:16 - Feat.: 1 - Title: Fiala o Babišovej kandidatúre za prezidenta: To si Česko nezaslúži, hľadá imunitu na Hrade 07 - Modified: 2022-09-16 08:41:31 - Feat.: 1 - Title: Kauza Čapí hnízdo: Na súd prišiel vypovedať Babišov syn, expremiér nedorazil
01 - Modified: 2024-04-23 15:55:06 - Feat.: - Title: Česko oceňuje dohodu Arménska a Azerbajdžanu, nestabilita nahráva Rusku, tvrdí český minister Lipavský 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 21:25:06 - Feat.: - Title: S kontrolami na hraniciach so Slovenskom zatiaľ nepočítame, môže sa to zmeniť, povedal český minister 04 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 05 - Modified: 2024-04-18 21:07:30 - Feat.: - Title: Peter Pavel vyzval Spojené štáty, aby schválili balík pomoci Ukrajine. Republikáni ju blokujú
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
23. apríl 2024 17:57