Prodemokratickí demonštranti v Porto Alegre v Brazílii, 9. januára 2023. FOTO: REUTERS 
StoryEditor

Do ulíc vyšli tisícky Brazílčanov. Demonštrovali proti útoku na vládne budovy

10.01.2023, 13:01
Autor:
ČTKČTK

K vyšetrovaniu nedeľňajších udalostí sa snažia prispieť aj Brazílčania na sociálnych sieťach, kde už v nedeľu vznikol profil @contragolpebrasil (proti puču v Brazílii), kam ľudia posielali fotky s identifikáciou účastníkov útoku.

Tisíce ľudí v pondelok večer demonštrovali v rade brazílskych miest, vrátane Ria de Janeira či Sao Paula, na podporu ľavicového prezidenta Luiza Inácia Luly da Silva.

Ľudia tak reagovali na nedeľné násilnosti v brazílskej metropole, pri ktorých niekoľko tisíc priaznivcov krajne pravicového exprezidenta Jaira Bolsonara vtrhlo do sídiel parlamentu, prezidenta a súdu. Násilnosti odsúdili všetci vysokí ústavní činitelia v krajine, rad svetových lídrov aj samotný Bolsonaro, ktorý býva od konca decembra v Spojených štátoch.

Ľudia na demonštráciách v pondelok večer žiadali potrestanie organizátorov a účastníkov útoku na najvyššie brazílske inštitúcie a niesli transparenty s nápismi Fašizmus nezvíťazí!, Žiadnu amnestiu pre pučistov, Brazília proti terorizmu alebo Sme demokracia.

image

Útok v Brazílii niesol "stopy trumpizmu," tvrdí Španielsko. Bolsanarovi prívrženci vrthli do vládnych budov

Manifestácie zorganizovali odbory a ľavicové strany, niektorí účastníci boli oblečení v červených tričkách či niesli červené vlajky ľavicových hnutí. Niektorí tiež žiadali, aby bol exprezident Bolsonaro súdený.

Bolsonaro prehral vlani v októbri tesne prezidentské voľby, ale ich výsledok výslovne neuznal a až niekoľko dní po voľbách iba povedal, že bude dodržiavať ústavu.

Už pred voľbami však spochybňoval elektronický volebný systém a povolebné demonštrácie svojich priaznivcov podporil. Odovzdaniu moci nebránil, ale oproti zvyklostiam sa nezúčastnil inaugurácie svojho nástupcu. Namiesto toho odletel na Floridu, kde pritom nemá žiadnu oficiálnu agendu, a nie je jasné, kedy plánuje návrat.

Za svojho štvorročného mandátu Bolsonaro čelil viacerým obvineniam, okrem iného kvôli laxnému prístupu k pandémii covidu-19, šíreniu falošných správ, ale aj obvineniam zo zločinov proti ľudskosti či z genocídy domorodého obyvateľstva.

Pred trestným stíhaním ho ale chránila imunita a tiež šéf dolnej komory parlamentu Arthur Lira, ktorý žiadosti o zosadenie prezidenta nepostúpil do pojednávania.

image

Bolsonaro odsúdil útok svojich priaznivcov na vládne budovy. Odmieta, že by ich k tomu vyburcoval

Nedeľné násilnosti v metropole Bolsonaro odsúdil a odmietol akúkoľvek zodpovednosť za ne. V reakcii na twitteri tiež napísal, že pred jeho nástupom do úradu v januári 2019 sa k podobným akciám uchyľovala ľavica.

Útok na tri najvyššie inštitúcie je ale v modernej histórii krajiny bezprecedentný. V pondelok tiež Bolsonaro na sociálnych sieťach informoval, že je v nemocnici v Orlande kvôli bolestiam brucha, a pripomenul útok z roku 2018, keď bol napadnutý na predvolebnom mítingu.

Odvtedy podstúpil päť operácií kvôli tomuto zraneniu. Dôvodom vtedajšieho útoku mohli byť Bolsonarove homofóbne a rasistické výroky.

Prezident Lula počas nedeľných násilností nebol v metropole, do spustošeného prezidentského paláca sa ale vrátil večer po tom, čo polícia po niekoľkých hodinách výtržníkov spacifikovala.

V súvislosti s útokom bolo zatknutých na 1500 ľudí, z toho 1200 z tábora pred kasárnami, kde ľudia od volieb demonštrovali a požadovali zásah armády v prospech Bolsonara. Na príkaz sudcu polícia v pondelok tento tábor vykľula, rovnako ako to urobila s podobnými tábormi pred kasárnami v Riu či Sao Paule.

image

Prívrženci brazílskeho exprezidenta prenikli do parlamentu a ďalších budov, žiadali zosadenie Lulu da Silvu

Lula sa v pondelok stretol so šéfmi oboch parlamentov a guvernérmi väčšiny brazílskych štátov, ktorí mu vyjadrili podporu a odsúdili nedeľňajší útok. Spoločne potom večer vystúpili pred prezidentským palácom.

K vyšetrovaniu nedeľňajších udalostí sa snažia prispieť aj Brazílčania na sociálnych sieťach, kde už v nedeľu vznikol profil @contragolpebrasil (proti puču v Brazílii), kam ľudia posielali fotky s identifikáciou účastníkov útoku.

Mnohí z nich totiž pri tom sami seba nakrúcali na videá a chválili sa nimi na sociálnych sieťach. Ministerstvo spravodlivosti a polícia tiež vytvorili e-mailovú schránku, kam môžu ľudia informácie na vyšetrovanie posielať. 

01 - Modified: 2023-01-09 16:12:38 - Feat.: 1 - Title: Útok v Brazílii niesol "stopy trumpizmu," tvrdí Španielsko. Bolsanarovi prívrženci vrthli do vládnych budov 02 - Modified: 2023-01-09 06:23:27 - Feat.: 1 - Title: Bolsonaro odsúdil útok svojich priaznivcov na vládne budovy. Odmieta, že by ich k tomu vyburcoval 03 - Modified: 2023-01-08 23:11:11 - Feat.: 1 - Title: Brazílske bezpečnostné zložky získali kontrolu nad budovami inštitúcií, prívrženci exprezidenta tam vrthli 04 - Modified: 2023-01-08 22:19:32 - Feat.: 1 - Title: USA, Francúzsko i Európska únia odsúdili vpád Bolsonarových priaznivcov do vládnych budov 05 - Modified: 2023-01-08 20:43:36 - Feat.: 1 - Title: Vláda dištriktu Brasília vyslala posily na potlačenie Bolsonarových stúpencov, vpadli do vládnych budov
01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 03 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 04 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 05 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:44