Člen brazílskych národných síl verejnej bezpečnosti stojí pred palácom Planalto v Brazílii. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Brazílii sa čakajú ďalšie demonštrácie, úrady ohlásili prísny postup

11.01.2023, 17:42
Autor:
ČTKČTK

Priaznivci bývalého prezidenta Bolsonara zvolali na dnešok demonštrácie v hlavnom meste Brasílii, v Sao Paule či Riu de Janeiro.

V Brazílii sa dnes čakajú ďalšie demonštrácie proti výsledkom októbrových prezidentských volieb a proti nástupu ich víťaza Luiza Inácia Luly da Silva do funkcie hlavy štátu. Nedeľňajší protest v hlavnom meste Brasílii prerástol do útoku na sídla prezidentskej kancelárie, parlamentu a najvyššieho súdu. Úrady pred očakávanými protestmi oznámili, že proti výtržnostiam či cestným blokádam tvrdo zasiahnuť, napísala agentúra EFE. V noci na dnes bývalý prezident Jair Bolsonaro zdieľal na svojich sociálnych sieťach video, v ktorom sa spochybňovala Lulova výhra vo voľbách.

Priaznivci bývalého prezidenta Bolsonara zvolali na dnešok demonštrácie v hlavnom meste Brasílii, v Sao Paule či Riu de Janeiro. Protesty by sa mali začať okolo 22-hej nášho času. Zvolávatelia tvrdia, že cieľom demonštrácií je "si vziať naspäť moc".

image

Do ulíc vyšli tisícky Brazílčanov. Demonštrovali proti útoku na vládne budovy

Člen brazílskej vlády Rui Costa dnes ohlásil, že vláda prijala "isté opatrenia", aby zaručila bezpečnosť v brazílskych mestách. Podľa denníka Financial Times vláda nechala posilniť počty policajtov a vojakov v službe.

Šéf bezpečnostných zložiek v hlavnom meste Ricardo Cappelli uviedol, že polícia je pred dnešnými protestmi plne mobilizovaná. "Neexistuje možnosť, že sa zopakuje to, čo sa stalo (v nedeľu)," uviedol Cappelli. Sudca najvyššieho súdu Alexandre de Moraes dnes tiež vydal dokument, v ktorom miestnym zložkám a polícii nariaďuje prijať opatrenia, aby zabránili demonštrantom v blokádach ciest či útokoch na sídla štátnych inštitúcií.

Politickú atmosféru v krajine môže podľa denníka Financial Times ďalej zhoršiť Bolsonarovo počínanie. Bývalý prezident v noci na dnes zdieľal na svojich účtoch na sociálnych sieťach video, kde sa spochybňovala Lulova výhra vo voľbách. "Lula nebol zvolený ľuďmi. Zvolili ho najvyšší súd a volebný súd, "tvrdilo sa vo videu, ktoré neskôr Bolsonaro zmazal. Bývalý prezident sa v skoršom vyhlásení dištancoval od nedeľňajšieho útoku na sídla štátnych inštitúcií.

image

Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi po útokoch Bolsanarových prívržencov podporu, pozval ho do USA

Pochybnosti nad Lulovým víťazstvom však nemá len jadro Bolsonarových priaznivcov, píše denník Financial Times. V nedávnom prieskume agentúry Atlas Intelligence zhruba 40 percent respondentov uviedlo, že Lula v druhom kole nezískal viac hlasov ako Bolsonaro. Podľa oficiálnych výsledkov však ľavicový politik zvíťazil nad krajne pravicovým prezidentom s rozdielom zhruba dvoch percentuálnych bodov.

V nedeľu sa v hlavnom meste Brasília zhromaždilo 3000 ľudí, ktorí potom vnikli do sídiel prezidentskej kancelárie, parlamentu i najvyššieho súdu. Vláda označila toto konanie za pokus o štátny prevrat a polícia následne zadržala na 1500 ľudí. Odporcovia súčasného prezidenta Lulu demonštrujú proti výsledku prezidentských volieb prakticky od ohlásenia výsledku druhého kola, ktoré sa uskutočnilo 30. októbra.

01 - Modified: 2023-01-11 12:31:15 - Feat.: 1 - Title: Jair Bolsonaro nepožiadal o talianske občianstvo, chcú ho však niektorí jeho príbuzní, informoval Rím 02 - Modified: 2023-01-10 12:01:43 - Feat.: 1 - Title: Do ulíc vyšli tisícky Brazílčanov. Demonštrovali proti útoku na vládne budovy 03 - Modified: 2023-01-10 06:28:58 - Feat.: 1 - Title: Biden vyjadril brazílskemu prezidentovi po útokoch Bolsanarových prívržencov podporu, pozval ho do USA
01 - Modified: 2024-04-22 05:02:31 - Feat.: - Title: Brazílsky exprezident Bolsonaro podporil Elona Muska a žiadal ochranu slobody prejavu 02 - Modified: 2024-04-14 07:00:00 - Feat.: - Title: V Brazílii našli 20 tiel, údajne patria haitským utečencom 03 - Modified: 2024-04-04 08:53:28 - Feat.: - Title: Dvoch pracovníkov ambasády Maďarska prepustili pre únik informácií o Bolsonarovi 04 - Modified: 2024-03-27 20:55:25 - Feat.: - Title: Macron podporil plán Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon 05 - Modified: 2024-03-27 12:55:54 - Feat.: - Title: Brazília potvrdila predvolanie maďarského veľvyslanca v Bolsonarovej kauze
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
24. apríl 2024 19:39