Ukrajinský vojak podáva čokoládu deťom, ktoré držia ukrajinské vlajky na improvizovanom kontrolnom stanovišti neďaleko mesta Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ľudskoprávna organizácia ocenila mobilizáciu sveta pre Ukrajinu, upozornila však na ďalšie krízy

12.01.2023, 13:27
Autor:
TASRTASR

Organizácia poukazuje aj na demonštrácie v Iráne, protesty na Srí Lanke, či voľby v Brazílii, kde Luiz Inácio Lula da Silva porazil populistického prezidenta Jaira Bolsonara.

Všeobecný nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu potvrdzuje silu jednotnej reakcie na porušovanie ľudských práv. Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch to uvádza v správe zverejnenej vo štvrtok. Informujeme o tom na základe správy agentúry AP.

"Mobilizácia sveta" v spojitosti s Ukrajinou podľa dočasnej šéfky HRW Tirany Hassanovej pripomína "výnimočný potenciál" vlád v situáciách, keď si uvedomia svoju zodpovednosť v oblasti ľudských práv vo svete. Pripomenula aj "neucelené" a "často polovičaté" úsilie v oblasti ľudských práv v Jemene, Afganistane či Južnom Sudáne.

Solidarita by mala byť rovnaká

"Všetky vlády by mali vnášať taký istý zmysel pre solidaritu do veľkého množstva kríz v oblasti ľudských práv vo svete - a to nie len vtedy, keď to vyhovuje ich záujmom," povedala.

image

Rusky chodia rodiť do Argentíny, chcú pre svoje deti občianstvo a lepšiu budúcnosť

HRW v správe pripomína, že viaceré krajiny po ruskej invázii na Ukrajinu zaviedli voči Moskve sankcie a začali podporovať Kyjev. Rada OSN pre ľudské práva a Medzinárodný trestný súd so sídlom v Haagu začali vyšetrovanie možného porušovania ľudských práv.

Podľa Hassanovej by si mali položiť otázku, čo by sa stalo, keby to urobili po anexii Krymu Ruskom v roku 2014 alebo napríklad v Etiópii, kde dvojročný konflikt prehĺbil humanitárnu krízu.

image

Expert: Ukrajinci ho urputne bránili, pád Soledaru by nevyzeral dobre. Rusi hrajú o čas

"Vlády a OSN opakovane odsúdili hromadné popravy, rozšírené sexuálne násilie a plienenie, no okrem toho urobili málo," povedala v spojitosti so situáciou v Etiópii.

Mimoriadne riziko obrancov práv

HRW poukazuje aj na demonštrácie v Iráne po smrti mladej Kurdky Mahsy Amíníovej, protesty na Srí Lanke, či voľby v Brazílii, kde Luiz Inácio Lula da Silva porazil populistického prezidenta Jaira Bolsonara.

"Odvážni ľudia znovu a znovu podstupujú mimoriadne riziko aby sa postavili na obranu svojich práva aj na miestach ako Afganistan a Čína," povedala riaditeľka HRW pre Áziu Elaine Pearsonová.

image

Poľsko odovzdá Ukrajine rotu tankov Leopard, potvrdil prezident Duda

OSN a medzinárodné spoločenstvo podľa HRW venujú "zvýšenú pozornosť" situácii v západočínskom regióne Sin-ťiang, či protestom proti opatreniam voči covidu v Číne. HRW však pripomína aj utláčanie náboženských menšín v Indii a vládu armády v Mjanmarsku.

HRW monitorovala situáciu v oblasti ľudských práv vo viac než 100 krajinách. Správu zverejnila v Indonézii, ktorá predsedá Združeniu krajín juhovýchodnej Ázie.

Pearsonová ju v mene HRW vyzvala, aby predsedníctvo využila na účinné riešenie krízy v Mjanmarsku. "Reakcia sveta na ruskú inváziu na Ukrajine ukazuje, čo sa dá dosiahnuť, keď vlády spolupracujú," povedala.

01 - Modified: 2023-01-12 10:09:51 - Feat.: 1 - Title: Ruská ombudsmanka má záujem aj o ďalšie rokovania s ukrajinským kolegom 02 - Modified: 2023-01-12 10:05:08 - Feat.: 1 - Title: V Peru pochovali obete násilností, protesty pokračujú. Prokuratúra vyšetruje podozrenie z genocídy 03 - Modified: 2023-01-12 09:56:24 - Feat.: 1 - Title: Šéfky diplomacií Francúzska a Nemecka prišli do Etiópie, chcú podporiť dohodu medzi vlády s povstalcami
01 - Modified: 2024-04-19 21:33:32 - Feat.: - Title: Izraelský útok na Isfahán si podľa iránskeho ministra zahraničia nevyžiadal obete. USA sa nevyjadria 02 - Modified: 2024-04-19 16:20:48 - Feat.: - Title: Snemovňa reprezentantov sa priblížila k schváleniu pomoci pre Ukrajinu. Legislatíva by mala mať podporu 03 - Modified: 2024-04-19 15:16:56 - Feat.: - Title: Muž z iránskeho konzulátu vo Francúzsku mal vraj pri sebe iba atrapy granátov 04 - Modified: 2024-04-19 13:40:05 - Feat.: - Title: Iránsky prezident Raísí nekomentoval výbuch v centrálnej časti krajiny 05 - Modified: 2024-04-19 13:14:38 - Feat.: - Title: Pri iránskom konzuláte v Paríži zadržali muža, ktorý sa vyhrážal, že sa odpáli
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 07:05