Protivládni demonštranti sa zhromažďujú v Lion Rock v Hongkongu v Číne. FOTO: Reuters
StoryEditor

Polícia v Hongkongu zatkla šesť ľudí za predaj "podvratnej" knihy, ktorá opisuje protesty

18.01.2023, 23:47
Autor:
ČTKČTK

Na obálke publikácie o protestoch, ktoré v Hongkongu trvali od júna 2019 do februára 2020, je snímka stretu medzi políciou a demonštrujúcimi, ktorí majú vlajku so zakázaným sloganom.

Po utorkovej razii na novoročnom veľtrhu v Hongkongu zatkla tamojšia polícia šesť ľudí za predaj "podvratnej" knihy, ktorá opisuje protesty z roku 2019. Informoval o tom dnes denník The Guardian. Za vytvorenie a vydanie knihy sú zatknutí traja muži a tri ženy vo veku od 18 do 62 rokov. Šestica si vypočula obvinenia na základe bezpečnostného zákona, ktorý Čína v Hongkongu zaviedla od júna 2020. Čin podľa kritikov v meste rozšíril strach len niekoľko dní pred oslavami lunárneho nového roka.

Na obálke 400 stranovej publikácie o protestoch, ktoré v Hongkongu trvali od júna 2019 do februára 2020, je snímka stretu medzi políciou a demonštrujúcimi, ktorí majú vlajku s teraz zakázaným sloganom "Oslobodite Hongkong, revolúcia našej doby". Skupina, ktorá knihu vydala, zároveň prevádzkovala internetový obchod Shame On You Grocery Store. Podľa polície tam skupina predávala predmety, ktoré "glorifikovali násilie" a mali na sebe protivládne motívy, uviedli miestne noviny Ming Pao.

image

V americkom Kongrese vznikol výbor, ktorý sa bude zaoberať hrozbami zo strany Číny

Polícia zatknutých označila za "členov protivládnej organizácie" a vo väzbe ich drží kvôli "podozreniu z činov s podvratnými úmyslami". Podľa miestnych médií je medzi nimi tiež Alan Keung, zakladateľ nezávislého média Free HK Media. V razii zacielenej nielen na predajný stánok, ale tiež na tlačiareň a domovy zadržaných zabavila polícia v utorok večer 43 zväzkov spomínanej knihy a ďalšie veci.

"Je to pokračovanie politického potláčania slobody slova a prejavu v Hongkongu a ďalšie zastrašovanie občianskej spoločnosti... Prispeje to k nedôvere vo vládu a nevraživosti v spoločnosti. "uviedol sociálny vedec Chung Kim-wah, ktorý predtým učil na Polytechnickej univerzite v Hongkongu a teraz žije v zahraničí. Podvratná činnosť podľa neho nie je v bezpečnostnom zákone jasne definovaná a úrady za ňu svojvoľne označujú vyjadrovanie názorov, ktoré kritizujú vládu, v prejavoch, publikáciách, článkoch v tlači alebo školských učebniciach.

image

Pocit nešťastia či osamelosti môže spôsobiť rýchlejšie starnutie ako fajčenie, tvrdia vedci

Novoročný veľtrh, na ktorom sa kniha predávala, mal byť otvorený od decembra do konca januára a zorganizovali ho dve malé prodemokratické organizácie Dare media a Be Water Alliance. Pred zavedením bezpečnostného zákona z roku 2020 mali na podobných veľtrhoch stánky prodemokratickí politici a občianske skupiny a predajom satirických predmetov a kaligrafií získavali finančné prostriedky.

Čína zaviedla v Hongkongu prísny bezpečnostný zákon v júni 2020 v reakcii na predchádzajúce protesty. Zákon umožňuje trestať až doživotím podvratnú činnosť, terorizmus či spoluprácu so zahraničnými silami. Desiatky kľúčových členov prodemokratických skupín boli od zavedenia zákona zatknuté, alebo utiekli z krajiny a mnoho občianskych skupín bolo rozpustených.

Na základe bezpečnostného zákona poslal hongkongský súd vlani v septembri na 19 mesiacov do väzenia logopédy usvedčené z poburovania. Podkladom k ich usvedčeniu boli detské knihy s témou oviec brániacich sa vlkom. Podľa tohto zákona bol tiež obvinený zo sprisahania so zahraničnými silami mediálny magnát a kritik čínskeho režimu Jimmy Lai. Súd s Laiom bol podľa denníka The Guardian odložený na tohtoročný september.

01 - Modified: 2023-01-11 22:51:57 - Feat.: 1 - Title: V americkom Kongrese vznikol výbor, ktorý sa bude zaoberať hrozbami zo strany Číny 02 - Modified: 2022-10-24 12:40:08 - Feat.: 1 - Title: Najbohatší Číňania stratili deväť miliárd dolárov pre výpredaje akcií. Došlo k nim po upevnení moci Si Ťin-pchinga
01 - Modified: 2024-04-17 14:28:48 - Feat.: - Title: Polícia upozorňuje na nárast podvodov na internete 02 - Modified: 2024-04-16 18:49:05 - Feat.: - Title: Pred parlamentom protestovali stovky ľudí proti zásahom do kultúry 03 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 04 - Modified: 2024-04-15 16:11:47 - Feat.: - Title: Na území Žilinského kraja zistili 22 vodičov pod vplyvom alkoholu 05 - Modified: 2024-04-15 12:35:28 - Feat.: - Title: Potýčka v gruzínskom parlamente. Opozičný poslanec udrel člena vlády kvôli zákonu o zahraničných agentoch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
19. apríl 2024 07:23