Štrajkujúci v Británii. FOTO: Reuters
StoryEditor

Zima nespokojnosti v Británii: Krajine hrozí ochromenie, pol milióna zamestnancov dnes vstupuje do štrajku

01.02.2023, 10:18
Autor:
ČTKČTK

Do štrajku v Británii vstupujú učitelia, rušňovodiči, vysokoškolskí pedagógovia, štátni zamestnanci, vodiči autobusov či pracovníci bezpečnostných zložiek.

Najväčším štrajkom za posledné desaťročia dnes v Británii vrcholí doterajšia "zima nespokojnosti". Podľa odhadov dnes nenastúpi do práce pol milióna zamestnancov v mnohých odvetviach.

Demonštruje sa predovšetkým za výrazné zvýšenie platov, ale aj za zlepšenie pracovných podmienok - a za právo na štrajk ako také. Sedem odborových zväzov vyzvalo svojich členov na protestné akcie a skoordinovalo celoštátny deň protestu. Vo veľkej časti Spojeného kráľovstva hrozí blokáda dopravy. Úrad britského premiéra varoval pred "významným narušením" chodu štátu, uviedla agentúra DPA.

image

Proti Macronovej dôchodkovej reforme protestovalo takmer tri milióny ľudí

Štrajkujú ľudia v rôznych povolaniach

Do štrajku súbežne vstupujú učitelia, rušňovodiči, vysokoškolskí pedagógovia, štátni zamestnanci, vodiči autobusov či pracovníci bezpečnostných zložiek. Medzi zamestnancami zo všetkých týchto odvetví panuje enormná nespokojnosť, pripomínajú médiá.

Štrajky boli ohlásené aj na ďalšie dni, napríklad v pondelok a v utorok majú opäť protestovať zdravotné sestry. Ďalším problémom pre konzervatívnu vládu premiéra Rishiho Sunaka bude pravdepodobne skutočnosť, že nedávno ohlásili štrajk tiež hasiči. Štrajkujúci údajne spájajú najmä požiadavku na zvýšenie miezd vzhľadom na infláciu, ktorá sa v poslednom čase pohybuje okolo desiatich percent.

Vláda ponúka učiteľom zvýšenie platov o päť percent, čo je však pre učiteľské odbory NEU málo. "Nejde o zvyšovanie platov, ale o nápravu historického znižovania reálnych miezd," uviedol zväz s tým, že od roku 2010 sa reálne mzdy znížili o 23 percent a mnoho učiteľov kvôli tomu odchádza z odboru. To ďalej zvyšuje tlak na tých, ktorí v učiteľstve zostávajú. V Anglicku a Walese sa teraz chystá na jeden deň neprísť do práce približne 120-tisíc učiteľov, približne 23-tisíc škôl zostane uzavretých.

K učiteľom sa pripojili desaťtisíce pracovníkov zo 150 univerzít a tiež rušňovodičov zo 14 súkromných železničných spoločností. Okrem toho štrajkuje aj približne 100-tisíc pracovníkov vo verejnom sektore zo 124 rôznych štátnych úradov. Protestujú okrem iného aj skúšobní komisári v autoškolách.

image

Francúzsko zasiahol druhý celoštátny štrajk proti dôchodkovej reforme, Macron na nej naďalej trvá

Otvorené dvere

Premiér Sunak uviedol, že jeho dvere sú pre rokovania vždy otvorené. Zdá sa však, že nechce diskutovať o ďalšom zvyšovaní platov. Štyridsaťdvaročný ministerský predseda opakovane varoval, že zvýšenie miezd o infláciu by len podporilo "začarovaný kruh" stále rastúcich spotrebiteľských cien.

Nespokojnosť zamestnancov ďalej podnecuje kontroverzný návrh zákona, ktorým Sunak a minister obchodu Grant Schapps chcú obmedziť právo na štrajk. Prísne obmedzenia by sa nanovo vzťahovali na policajtov, hasičov, pracovníkov v štátnom zdravotníctve či zamestnancov železničných spoločností.

Kritika zo strany odborov

Sunak o opatrení, ktoré reaguje na pribúdajúci počet štrajkov od vlaňajšieho leta, povedal, že má zaručiť fungovanie základných služieb štátu.

"Ľudia si nemôžu slobodne vybrať, kedy budú potrebovať záchranku alebo hasičov," zdôvodnil Shapps svoj návrh, ktorý podľa neho spravodlivo vyvažuje právo na štrajk a potreby obyvateľstva. V pondelok Dolná snemovňa, v ktorej prevažujú Sunakovi konzervatívci, návrh v treťom čítaní podporila. Odpor sa však očakáva v Snemovni lordov. Ostro kritické sú voči chystanej norme odbory.

image

Desaťtisíce portugalských učiteľov demonštrovali za lepšie platy, vláda sa potýka s krízou

Plán je "nedemokratický, neuskutočniteľný a takmer určite nezákonný", vyhlásil generálny sekretár odborového zväzu TUC Paul Nowak. Odbory preto vyhlásili dnešok "dňom ochrany práva na štrajk", po celej krajine sa plánujú desiatky protestov proti zákonu.

Obavy zo straty zamestnania

Opozícia varuje, že v prípade prijatia zákona by sa zamestnanci museli obávať straty zamestnania. Podpredsedníčka labouristov Angela Raynerová návrh prekrstila na "zákon o prepúšťaní zdravotných sestier". Prieskumy ukazujú, že štrajkujúci majú väčšinovú podporu, v očiach mnohých ľudí za chaos môže vláda.

Kým v minulosti mohli konzervatívci opakovane obviňovať z dopadov štrajkov Labouristickú stranu, ktorá je úzko prepojená s odbormi, podľa pozorovateľov tento pohľad už neplatí. Na príliš veľa ľudí dopadli rastúce ceny energií a potravín.

"Pre krízu životných nákladov už nemožno tieto štrajky vykresľovať ako ideologicky motivované," povedal James Frayne z poradenskej spoločnosti Public First internetovému portálu Politico.

Ľuďmi vnímaná tvrdohlavosť vlády má dopad na volebné preferencie. Na čele prieskumov sú labouristi už niekoľko mesiacov, na obrat to pritom nevyzerá. Pri zachovaní súčasného stavu sa konzervatívci môžu obávať debakla v parlamentných voľbách plánovaných na rok 2024.

image

Britská ekonomika je v problémoch

Podľa svojich straníckych kolegov sa však premiér Sunak nevzdá. Naopak, má ich podporu. "Musíme si zachovať pevné nervy," cituje Politico jedného z konzervatívnych poslancov. Inflácia podľa neho začne čoskoro klesať a s ňou aj tlak na spotrebiteľov. "Preto musíme zostať čo najtvrdší," dodal.

01 - Modified: 2023-01-31 19:23:11 - Feat.: 1 - Title: Proti Macronovej dôchodkovej reforme protestovalo takmer tri milióny ľudí 02 - Modified: 2023-01-31 08:55:07 - Feat.: 1 - Title: Francúzsko zasiahol druhý celoštátny štrajk proti dôchodkovej reforme, Macron na nej naďalej trvá 03 - Modified: 2023-01-28 21:47:14 - Feat.: 1 - Title: Desaťtisíce portugalských učiteľov demonštrovali za lepšie platy, vláda sa potýka s krízou 04 - Modified: 2023-01-25 09:35:34 - Feat.: 1 - Title: Zamestnanci britského Amazonu štrajkujú. K robotom sa správajú lepšie ako k nám, tvrdia
01 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 02 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 03 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 12:44