Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Lídri Európskej únie chcú predchádzať nelegálnej migrácií, pokryté majú byť všetky trasy

10.02.2023, 12:14
Autor:
TASRTASR

Výzva lídrov sa týka aj zosúladenia vízovej politiky susedných krajín s politikou Európskej únie, čo je dôležité pre riadenie migrácie a pre udržateľnosť bezvízového režimu.

Lídri Európskej únie v noci zo štvrtka na piatok prijali viacero záverov v oblasti migrácie. Informuje o tom spravodajca TASR.

Mimoriadny summit Európskej únie bol zvolaný ako snaha reagovať na rastúce počty migrantov a pre "európsku výzvu" hľadať "európske riešenia".

Najvyšší predstavitelia Európskej únie žiadajú vypracovať komplexný prístup k migrácii, ktorý spája intenzívnejšiu vonkajšiu činnosť, účinnejšiu kontrolu vonkajších hraníc eurobloku a vnútorné aspekty, a to v súlade s medzinárodným právom, so zásadami a hodnotami Únia a s ochranou základných práv.

Predchádzanie úmrtiam

Podľa záverov summitu musí Európska únia zintenzívniť svoju činnosť s cieľom predchádzať nelegálnej migrácii a stratám na životoch, znížiť tlak na hranice Európskej únie a na prijímacie kapacity, bojovať proti prevádzačom a zvýšiť počet návratov neúspešných žiadateľov o azyl. To sa dosiahne zintenzívnením spolupráce s krajinami pôvodu a tranzitu prostredníctvom vzájomne prospešných partnerstiev.

Šéfovia vlád a štátov upozornili, že je potrebné pokryť všetky migračné trasy, a to s primeranými zdrojmi. Mali by sa vykonávať existujúce akčné plány pre trasy cez západný Balkán a centrálne Stredomorie. Európska komisia musí predložiť akčné plány aj pre trasy cez Atlantik a západné a východné Stredomorie.

image

Požadujeme ochranu vonkajších hraníc Únie, tvrdí Stančík. Oceňuje, že Rakúsko a Česko kontroly zrušili

Výzva lídrov sa týka aj zosúladenia vízovej politiky susedných krajín s politikou Európskej únie, čo je dôležité pre riadenie migrácie a pre udržateľnosť bezvízového režimu.

Európska rada pripomenula význam jednotnej, komplexnej a účinnej politiky Únie v oblasti návratu, readmisie i integrovaného prístupu k reintegrácii utečencov. Lídri sa vyslovili za urýchlené opatrenia na zabezpečenie účinných návratov z Európskej únie a z tretích krajín, ktoré ležia na migračných trasách, do krajín pôvodu a tranzitu s využitím všetkých dostupných nástrojov a prostriedkov Európskej únie vrátane diplomacie, rozvoja, obchodu a víz, ako aj príležitostí na legálnu migráciu.

Reštriktívne opatrenia

Eurokomisia by mala mať možnosť zaviesť reštriktívne vízové opatrenia pre tretie krajiny, ktoré nespolupracujú pri návratoch, a členské štáty by si mali navzájom uznávať rozhodnutia o návrate.

Veľký dôraz venovali lídri účinnej kontrole vonkajších pozemných a námorných hraníc Európskej únie. V plnej miere podporili Európsku agentúru pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), urgovali, aby sa do praxe zaviedol jednak systém vstup/výstup a jednak Európsky systém pre cestovné informácie a povolenia, a žiadajú uzavrieť rokovania o nových dohodách medzi Európskou úniou a tretími krajinami o nasadení Frontexu.

image

Europoslanci sa nevedia dohodnúť, či má Únia financovať hraničné ploty proti migrantom

Viacero členských krajín požadovalo, aby sa ploty na vonkajších hraniciach financovali z rozpočtu Európskej únie; závery summitu nakoniec hovoria, že eurokomisia by štátom s vonkajšou hranicou financovala opatrenia, ktoré prispievajú ku kontrole hraníc, ako sú pilotné projekty riadenia hraníc a pokročilé technológie pre dozor vrátane dozoru vzdušného.

V neposlednom rade sa lídri zhodli na potrebe posilnenej spolupráce pri pátracích a záchranných operáciách na mori.

Boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevádzačstvu migrantov sa bude naďalej posilňovať prostredníctvom spolupráce medzi členskými štátmi a Europolom, Frontexom a Eurojustom a ostatnými kľúčovými partnermi.

V legislativnej oblasti by inštitúcie Európskej únie mali pokračovať v práci na Pakte o migrácii a azyle, na revidovanom Kódexe schengenských hraníc a na smernici o návratoch.

01 - Modified: 2023-02-12 12:45:05 - Feat.: 1 - Title: Rázsochy zaostávajú a Slovensko môže prísť o 1,4 miliardy eur. Namiesto pacientov lákajú daniele a psičkárov 02 - Modified: 2023-02-09 15:53:59 - Feat.: 1 - Title: Putin je terorista, tvrdí Nicholsonová. Slovenskí europoslanci reagovali na Zelenského prejav 03 - Modified: 2023-02-09 14:09:44 - Feat.: 1 - Title: Tvrdé kladivo na ruský export a propagandistov. Šéfka Európskej komisie hovorila o nových sankciách
01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 03 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 04 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať 05 - Modified: 2024-04-23 15:16:10 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci chcú rovnováhu pri obchode s agrokomoditami z Ukrajiny. Majú platiť prísne pravidlá
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 00:16