Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bielorusko označilo poľské uzavretie hraničného priechodu za katastrofálne. Môže viesť ku kolapsu, tvrdí

10.02.2023, 15:19
Autor:
ČTKČTK

Bieloruská vláda dnes označila tento krok za iracionálny a nebezpečný. "Rozhodnutie poľských úradov môže viesť ku kolapsu na oboch stranách hranice," uviedol bieloruský pohraničný výbor.

Bielorusko označilo rozhodnutie Poľska uzavrieť hraničný priechod Bobrowniky za katastrofálne. Podľa Minska môže viesť ku kolapsu na oboch stranách hranice, napísala dnes agentúra Reuters. Poľský premiér Mateusz Morawiecki neskôr vyhlásil, že Varšava môže zatvoriť aj ďalšie hraničné priechody so svojím východným susedom. Poľský minister vnútra Mariusz Kamiński vo štvrtok oznámil uzavretie dôležitého hraničného priechodu od dnešného poludnia, krok zdôvodnil "dôležitým záujmom bezpečnosti štátu".

Bieloruská vláda poľské rozhodnutie kritizovala už vo štvrtok, dnes označila tento krok za iracionálny a nebezpečný. "Rozhodnutie poľských úradov môže viesť ku kolapsu na oboch stranách hranice," uviedol bieloruský pohraničný výbor vo vyhlásení. Po zatvorení hraníc v Bobrowniciach podľa neho zostanú otvorené iba dva zo šiestich hlavných pozemných hraničných priechodov medzi Poľskom a Bieloruskom. "Uzavretím ďalšieho poľského kontrolného stanovišťa sa situácia stane katastrofálna," dodal výbor s poukazom na súčasné dlhé rady na hraničných priechodoch.

image

Rozhodnutie o dodávkach stíhačiek Ukrajine musí prísť od NATO, povedal poľský premiér

"Nevylučujeme uzavretie ďalších hraničných priechodov s Bieloruskom," uviedol neskôr na tlačovej konferencii Morawiecki. "Dôvodom je rastúce napätie s Bieloruskom, ktoré využívajú Rusi a Kremeľ," dodal.

Už tak napäté vzťahy medzi Varšavou a Minskom sa ďalej vyhrotili po stredajšom rozsudku bieloruského súdu, ktorý poslal na osem rokov do väzenia bielorusko-poľského novinára Andreja Pačobuta (poľ. Andrzeja Poczobuta). Varšava proti verdiktu protestovala a označila ho za politický. Niektoré poľské médiá dali rozhodnutie o uzavretí prechodu Bobrowniky do súvislosti s jeho prípadom.

image

Bielorusko žiada pre nositeľa Nobelovej ceny Bjaljackého 12 rokov väzenia, dôvodom sú protivládne protesty

Poľsko je dôležitým útočiskom pre odporcov autoritárskeho režimu bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka a Varšava sa stala jedným z najbližších spojencov Kyjeva po tom, ako bieloruský spojenec Rusko vlani vo februári napadol Ukrajinu. V roku 2021 vypukla na bielorusko-poľskej hranici migračná kríza, keď sa ju pokúšali prekonať tisíce migrantov okrem iného z Blízkeho východu. Varšava a Európska únia obvinili Minsk, že migrantov využil ako hybridnú zbraň v odplate za sankcie Európskej únie uvalené na Lukašenkov režim kvôli porušovaniu ľudských práv a potláčaniu opozície. Varšava tiež tvrdí, že poľská menšina v Bielorusku čelí útlaku.

01 - Modified: 2023-02-10 14:10:58 - Feat.: 1 - Title: Rozhodnutie o dodávkach stíhačiek Ukrajine musí prísť od NATO, povedal poľský premiér 02 - Modified: 2023-02-09 14:58:06 - Feat.: 1 - Title: Bielorusko žiada pre nositeľa Nobelovej ceny Bjaljackého 12 rokov väzenia, dôvodom sú protivládne protesty 03 - Modified: 2023-02-09 14:44:09 - Feat.: 1 - Title: Poľsko-bieloruský hraničný priechod Bobrowniki v piatok uzavrú. Varšava ako dôvod uvádza štátnu bezpečnosť
01 - Modified: 2024-04-20 09:55:58 - Feat.: - Title: Poľsko sa chce pridať ku schéme NATO na zdieľanie jadrových zbraní. Silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil Duda 02 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 03 - Modified: 2024-04-19 20:44:29 - Feat.: - Title: Pripomienku povstania v židovskom gete vo Varšave poznamenal incident, narušil ho muž s palestínskou vlajkou 04 - Modified: 2024-04-19 19:48:16 - Feat.: - Title: "Plánovaný atentát". Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze 05 - Modified: 2024-04-19 09:56:49 - Feat.: - Title: V Poľsku zadržali dvoch podozrivých z útoku na Navaľného spolupracovníka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
20. apríl 2024 12:18