Pavol Hamžík poukázal na určité rušivé momenty, ktoré sa týkajú národnej politiky Maďarska vo vzťahu k susedným štátom. FOTO: HN/Pavol Funtál
StoryEditor

Postoj Maďarska k vojne? Prinajmenšom lavíruje, vyhlásil slovenský veľvyslanec

17.02.2023, 13:14
Autor:
TASRTASR

"Hovoria o mieri, ale hovoria takým spôsobom, ako keby sa teraz situácia mala zastabilizovať tam, kde je," spresnil Pavol Hamžík.

Maďarsko v otázke vojny na Ukrajine "prinajmenšom lavíruje". V rozhovore pre TASR TV to povedal slovenský veľvyslanec v Budapešti Pavol Hamžík, podľa ktorého vzťahy medzi Slovenskom a Maďarskom sú vzťahmi dvoch úplne rovnoprávnych a suverénnych štátov.

Nezhody vplývajúce aj na V4

"Máme absolútne iný prístup k vojne. Je nám jasné, že nemáme iné možnosti, len sankcie a pomoc dodávkami zbraní, čo je absolútne legitímne – aj na základe Charty OSN, pokiaľ ide o Ukrajinu," konštatoval Hamžík s poznámkou, že prístup Maďarska k vojne je iný.

"Hovoria o mieri, ale hovoria takým spôsobom, ako keby sa teraz situácia mala zastabilizovať tam, kde je – bez ohľadu na to, či budú záujmy Maďarska ošetrené, a bez ohľadu na to, ako ten konflikt v podstate dopadne," spresnil veľvyslanec.

Slovensko to podľa neho vníma ako kontroverznú záležitosť, ktorá má vplyv aj na spoluprácu v rámci Vyšehradskej štvorky.

image

Káčer pre HN: Proruské signály opozície znervózňujú Západ. Fico je chameleón, teraz to však myslí úprimne

Predvolanie kvôli šéfovi

Hamžík nechcel uviesť podrobnosti rozhovoru na maďarskom ministerstve zahraničných vecí, kam ho 8. februára predvolali pre vyjadrenie povereného šéfa slovenskej diplomacie Rastislava Káčera.

Ten vyhlásil, že ak by bol ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine úspešnejší a jeho jednotky by prišli až po slovensko-ukrajinskú hranicu, Slovenská republika by dnes čelila územným nárokom Maďarska.

K otázke vzájomných slovensko-maďarských vzťahov Hamžík podotkol, že na bežnej úrovni ministerstva, napríklad v spoločných krokoch v Bruseli, spolupráca pokračuje.

"Na vysokej politickej úrovni je už ale takmer problém dať najvyšších ústavných činiteľov dokopy za jeden stôl. Darí sa to, stretli sa aj prezidenti či predsedovia vlád. Ten základný tanec pokračuje, ale nedá sa povedať, že ide o stretnutia predstaviteľov, ktorí si rozumejú vo všetkom," podčiarkol.  

image

Roztržka s Maďarskom: Matovič je nikto, reaguje minister Káčer na šéfa OĽANO, ktorý ho prirovnal k Slotovi

Rušivé momenty medzi susedmi

Vzťah Slovenska a Maďarska je podľa slovenského diplomata vzťahom dvoch rovnoprávnych a zvrchovaných štátov. "Prešli sme si veľmi zložitým obdobím a aj predtým, než sme uzavreli základnú zmluvu v roku 1995, teda zmluvu o dobrých susedských vzťahoch a priateľskej spolupráci, my sa v každom prípade snažíme o dobré susedské vzťahy a priateľskú spoluprácu," zdôraznil.

Poukázal na určité rušivé momenty, ktoré sa týkajú národnej politiky Maďarska vo vzťahu k susedným štátom. "To má historické korene, nedramatizujeme to. Do určitej miery chápeme, že môžu mať tieto pocity, my si ale proste vyžadujeme rešpekt v každom prípade. Hovoríme o všetkom, čo vyvoláva otázky – či je to ekonomická podpora, či je to kupovanie pôdy, či je to kupovanie budov," spresnil.

image

Potrebujeme slovenský Fidesz, hovorí Danko v rozhovore pre maďarskú agentúru

Slovensko-maďarské vzťahy podľa neho stabilizoval vstup oboch krajín do Európskej únie i NATO. "Tu je situácia, v ktorej sa môžeme cítiť absolútne bezpečne. Cítiť nebezpečne by sme sa mohli, keby Putin bol povedzme v Zakarpatsku – to by sme museli rozmýšľať inak.

A cítiť nebezpečne by sme sa mohli, keby sme sa ocitli v takej situácii, v akej bolo Československo v rokoch 1938 a 1939 – a to sa nestane, tomu veríme," podčiarkol veľvyslanec SR v Budapešti.

01 - Modified: 2023-02-19 10:56:16 - Feat.: 1 - Title: Káčer pre HN: Proruské signály opozície znervózňujú Západ. Fico je chameleón, teraz to však myslí úprimne 02 - Modified: 2023-02-16 15:04:05 - Feat.: 1 - Title: Okrem migov by sme mohli dodať Ukrajine aj systémy protivzdušnej obrany, povedal Naď 03 - Modified: 2023-02-16 11:33:37 - Feat.: 1 - Title: Slovenský parlament označil ruský režim za teroristický. Vyjadril podporu Ukrajine 04 - Modified: 2023-02-14 10:36:54 - Feat.: 1 - Title: Potrebujeme slovenský Fidesz, hovorí Danko v rozhovore pre maďarskú agentúru
01 - Modified: 2024-04-16 10:23:51 - Feat.: - Title: Čína sa nezúčastňuje na vojne Ruska proti Ukrajine, vyhlásil Si Ťin-pching 02 - Modified: 2024-04-16 08:20:52 - Feat.: - Title: FOTO Deti bili reťazou a zamykali v izbách: Zatiaľ čo hladovali, rodičia sa im smiali. Slovenskom otriasol brutálny prípad 03 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 04 - Modified: 2024-04-16 07:29:14 - Feat.: - Title: Scholz plánuje s čínskym prezidentom rokovať o spravodlivom mieri na Ukrajine 05 - Modified: 2024-04-16 10:26:01 - Feat.: - Title: KOMENTÁR: Ako Robert Fico oberá naše deti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
16. apríl 2024 13:00