Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Tlak na ruského agresora treba zvyšovať, povedal Zelenskyj o desiatom sankčnom balíku Európskej únie

25.02.2023, 20:32
Autor:
TASRTASR

Desiaty balík sankcií Európskej únie je zameraný na ruský vojenský priemysel, na propagandu a finančný systém. Očakávame rázne kroky proti ruskému jadrovému priemyslu, viac tlaku na armádu a bankovníctvo, tvrdí Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu na Twitteri napísal, že očakáva "rázne kroky" proti ruskému jadrovému priemyslu a spoločnosti Rosatom zameranej na jadrovú energetiku, ako aj ďalší tlak na ruskú armádu a bankový sektor. Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

​Zelenskyj napísal tweet po tom, čo sa veľvyslanci Európskej únie v piatok dohodli na uvalení desiateho balíka sankcií na Rusko, ktorý ho má potrestať za inváziu na Ukrajinu.

image

Zelenskyj ukázal, kde od vojny žije. V prezidentskom paláci má šatník s vojenským oblečením (+video)

Rázne kroky

Ukrajinský prezident v tweete uviedol: "Desiaty balík sankcií Európskej únie je zameraný na ruský vojenský priemysel, na propagandu a finančný systém. Tlak na ruského agresora sa musí zvyšovať: očakávame rázne kroky proti Rosatomu a ruskému jadrovému priemyslu, viac tlaku na armádu a bankovníctvo."

Ako uviedli tlačové agentúry AFP a DPA, krajiny Európskej únie sa v piatok dohodli na uvalení nových sankcií na Rusko. V poradí už desiaty balík sankcií voči Moskve obsahujúci aj obmedzenia v oblasti obchodu zavádzajú pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. O dohode veľvyslancov členských krajín Európskej únie informovalo v piatok neskoro večer švédske predsedníctvo v Rade Európskej únie.

image

Na poskytnutie bojových lietadiel F-16 Ukrajine nie je teraz dôvod, povedal Biden

Desiaty balík podľa vyhlásenia Štokholmu obsahuje "cielené obmedzenia voči jednotlivcom a subjektom, ktoré podporujú vojnu (na Ukrajine), šíria propagandu alebo doručujú drony, ktoré Rusko následne používa vo vojne" na Ukrajine.

Stanica CNN spresnila, že nové sankcie zahŕňajú aj obmedzenia vývozu tovarov s tzv. dvojakým využitím. Konkrétne sa týkajú napríklad vývozu približne 50 elektronických súčiastok, ktoré sa môžu použiť v zbraňových sytémoch, dronoch, raketách či vrtuľníkoch.

Uplatňovanie už existujúcich sankcií má byť rozšírené tak, aby zabránilo spoločnostiam mimo Únie v dodávaní tovaru s vojenským využitím, ako napríklad dronov, do Ruska. Spoločnosti, ktoré by takéto dodávky realizovali, by v budúcnosti mohli stratiť prístup na vnútorný trh Európskej únie.

image

Moskva bude považovať ohrozenie svojich jednotiek v Podnestersku za priamy útok na Rusko

Nové sankciované osoby

Nové sankcie vstupujú do platnosti práve v sobotu - po ich zverejnení v Úradnom vestníku Únie. Rovnako ako pri predošlých balíkoch k nim má byť pripojený zoznam osôb, ktoré budú mať zakázaný vstup do Európskej únie a zmrazené aktíva. Na zozname má byť podľa AFP citujúcej nemenovaného diplomata celkovo 120 osôb a inštitúcií a tri ruské banky. Medzi sankcionovanými jednotlivcami pritom majú byť vojenskí velitelia, politici, ako aj osoby zodpovedné za šírenie propagandy, či ľudia zodpovední za deportácie ukrajinských detí do Ruska.

Švédske predsedníctvo uviedlo, že nový balík obsahuje "najprísnejšie a najrozsiahlejšie sankcie, aké kedy boli zavedené s cieľom pomôcť Ukrajine zvíťaziť vo vojne".

Európska únia informovala, že nové kolo sankcií má Rusku sťažiť financovanie vojny a zároveň ho pripraviť o technické vybavenie a náhradné diely do zbraní používaných na Ukrajine. Cieľom balíka bolo je aj odrezanie bánk vrátane Alfa-Bank a Tinkoff od medzinárodného platobného systému SWIFT. Sankcie majú mať na ruský export dosah v hodnote viac ako desať miliárd eur.

01 - Modified: 2023-02-25 18:01:43 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj ukázal, kde od vojny žije. V prezidentskom paláci má šatník s vojenským oblečením (+video) 02 - Modified: 2023-02-25 09:00:35 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj povzbudil ukrajinských bojovníkov, aby získali ďalšie víťazstvá. Pripomenul náročné chvíle vojny 03 - Modified: 2023-02-25 07:43:57 - Feat.: 1 - Title: Na poskytnutie bojových lietadiel F-16 Ukrajine nie je teraz dôvod, povedal Biden 04 - Modified: 2023-02-25 06:22:18 - Feat.: 1 - Title: Vojna Ukrajincov a Poliakov zjednotila, povedali spoločne Duda a Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-24 18:56:10 - Feat.: - Title: Získavame podporu, ktorú potrebujeme. Zelenskyj poďakoval Bidenovi za podpis zákona o pomoci pre Ukrajinu 02 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 03 - Modified: 2024-04-24 13:28:14 - Feat.: - Title: Europoslanci schválili maximálne ceny pre volania a SMS-ky. Poznáme presné sumy, ktoré budeš platiť až do roku 2032 04 - Modified: 2024-04-23 19:46:08 - Feat.: - Title: Sieť TikTok predložila Bruselu správu o rizikách spojených s novou aplikáciou. Užívatelia dostávajú úlohy 05 - Modified: 2024-04-23 17:36:05 - Feat.: - Title: Mnohé krajiny Európskej únie sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu. Zbrane si chcú nechať
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 05:12